Blauwvintonijn ernstig bedreigd volgens Japanse expert

31 mei 2010

Blauwvintonijn ernstig bedreigd volgens Japanse expert

Japanse visexpert Masayuki Komatsu geeft toe dat Japan een fout heeft gemaakt met de blauwvintonijn. De blauwvintonijn zou wel degelijk op de CITES lijst van bedreigde diersoorten moeten worden gezet volgens Komatsu.

In een interview met Asahi News, verklaarde Komatsu:

Ik wil nog een keer duidelijk maken hoe belangrijk het is dat de discussie verder gaat en dat beslissingen gemaakt worden op basis van wetenschappelijke gegevens. In dat opzicht was het besluit over de blauwvintonijn te betreuren. Toen de conferentie van partijen van het Verdrag van Washington(Conventie van Internationale Handel in Bedreigde Soorten van Wilde Fauna en Flora) samenkwam in maart, verwierp het een voorstel om de internationale handel in Atlantische blauwvintonijn uit te bannen door de tegenwerpingen van Japan en andere landen.

Maar ik geloof dat Japan had moeten samenwerken met de Europese Unie en de Verenigde Staten om de wetgeving te versterken. In het algemeen zijn walvissen overvloedig, ook al zijn er verschillen tussen de soorten. Terwijl de dwergvinvis een groen licht boven zich heeft hangen, heeft de gewone vinvis een geel licht, bijvoorbeeld. Maar er hangt een knipperend rood licht boven de blauwvintonijn, waarvan de  populatie sterk is afgenomen als gevolg van overbevissing. 

Het verbieden van de handel in blauwvintontijn kan er nadelig uitzien voor Japan op korte termijn, maar als we een beleid ontwikkelen op wetenschappelijke basis  kunnen we uiteindelijk het vertrouwen van de internationale gemeenschap winnen. Het principe van duurzaam gebruik is ook van toepassing op overvloedige walvissoorten.’’

 

Komatsu wil het walvissenquotum verhogen omdat hij gelooft dat dwergvinvissen blauwvintonijn kunnen vervangen in sushi restaurants.

Hij zei dat de kwaliteit van het walvisvlees slecht is omdat het een bijproduct is van ‘’de wetenschappelijke walvisvaart’’. In het interview zei hij:

“Het vlees verkoopt niet omdat het duur is en van slechte kwaliteit. Wanneer je kijkt naar het walvisvlees dat op de markt verkocht wordt, merk je een rood, bloederig sap op dat eruit wegvloeit. Het sap, dat het vlees lekker maakt, vloeit weg omdat de celmembranen zijn gebroken toen het vlees werd bevroren. Dit komt doordat de temperatuur alleen maar verlaagd kan worden tot -30 °C op walvisvaarders. Omdat tonijn snel ingevroren wordt op -70° C  blijven de celmembranen intact. Ook in de walvisvaarderij zouden er nieuwe schepen moeten worden gebouwd zodat het vlees sneller ingevroren kan worden en zo van betere kwaliteit blijft. Ik ben er zeker van dat het de gewaarwording van consumenten drastisch zou veranderen. Walvis vlees zou kunnen gebruikt worden als  sushi-ingrediënt in plaats van tonijn.”

 

Komatsu wil dat er een nieuw fabrieksschip wordt gebouwd en dat de walvisvloot gemoderniseerd wordt. Hij wil een toename in het aantal geslachte walvissen tot meer dan 2,000 walvissen in de Zuidelijke Oceaan. Hij zette voort:

“Wanneer de vangst wordt vergroot, kunnen de kosten verlaagd worden en het lekkere walvisvlees kan geleverd worden tegen lagere prijzen.”

De Sea Sheperd Conservation Society is momenteel onze schepen aan het repareren voor een terugkeer naar de Zuidelijke Oceaan in 2010/2011, in wat genoemd zal worden Operatie No Compromise. Ons doel is om opnieuw de walvisquota te halveren of nog verder te verlagen, dit kost de walvisvaarders hun winst en brengt de misdaden van de Japanse walvisvaart onder de publieke aandacht via de media.

We zullen doorgaan met het tegenwerken, hinderen, ergeren en ontmoedigen van de Japanse walvisvaart in de Zuidelijke Oceaan totdat de Japanse walvisvloot voor altijd is verdreven uit de wateren van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Wij zijn zonder uitzondering tegen het slachten van ook maar een enkele walvis van welke soort dan ook binnen de grenzen van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, door welk land of om welke reden dan ook, wetenschappelijk of commercieel,’’ zei kapitein Paul Watson.

Watson voegde daaraan toe: “We zijn verheugd om te horen dat Komatsu het met onze positie eens is over de bedreigde status van de blauwvintonijn. Onze vraag aan hem is: wat bent u van plan eraan te doen? Als u gelooft dat de blauwvintonijn bedreigd wordt, hoe kunt u (Komatsu) dan niet uw invloed gebruiken om de verkoop van blauwvintonijn in Japan af te schaffen?

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: