Eindelijk – Australische regering neemt juridische stappen tegen Japanse walvisjacht

29 mei 2010

Eindelijk – Australische regering neemt juridische stappen tegen Japanse walvisjacht

Het heeft drie jaar geduurd, maar de regering van Kevin Rudd heeft eindelijk besloten om zijn verkiezingsbelofte van 2007 waar te maken.

Australië begint officieel een rechtszaak tegen de Japanse walvisjacht bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

“De Australische regering heeft deze beslissing niet zomaar genomen”, aldus minister van Milieubescherming Peter Garrett, minister van Buitenlandse Zaken Stephen Smith en openbaar aanklager Robert McClelland in een verklaring.

article_separator_350x1

Dit is de verklaring van de regering van Australië:

STEPHEN SMITH MP
Minister van Buitenlandse Zaken

PETER GARRETT MP
Minister van Milieubescherming, Erfgoed & Kunsten

ROBERT McCLELLAND MP
Openbaar aanklager

28 mei 2010

REGERING NEEMT JURIDISCHE STAPPEN TEGEN JAPANSE WALVISJACHT

Australië zal een rechtszaak aanspannen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag tegen de Japanse ‘wetenschappelijke’ walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan.

Het besluit onderstreept de toewijding van de regering om een eind te maken aan Japan’s zogenaamd ‘wetenschappelijke’ walvisprogramma in de Zuidelijke Oceaan. Het laat tevens zien dat we gedreven zijn al het nodige te doen om de walvisjacht wereldwijd een halt toe te roepen.

De Australische regering heeft deze beslissing niet zomaar genomen. We zijn geduldig en toegewijd geweest in onze pogingen een diplomatieke oplossing voor deze kwestie te vinden. We zijn intensieve discussies aangegaan bij de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) en bilateraal met Japan.

We hebben steun ontvangen van vele andere IWC leden, die de zorgen en doelen van Australië delen. We prijzen landen van de Europese Unie, de Buenos Aires groep van Latijns Amerikaanse landen en anderen die net als Australië met name de noodzaak tot uitfasering van walvisjacht in het reservaat in de Zuidelijke Oceaan hebben benadrukt.

Maar de reactie van walvisjagende landen is tot nu toe niet positief geweest. Recente verklaringen van walvisjagende landen in de Commissie hebben Australië weinig hoop gegeven dat onze serieuze toewijding om ’s werelds walvissen te behouden terug te vinden zal zijn in een mogelijk compromisakkoord van de IWC.

De regering is altijd vastbesloten geweest om juridische stappen te nemen als er geen diplomatieke oplossing gevonden kon worden voor onze meningsverschillen in deze kwestie. Deze actie van de regering brengt dat besluit tot uitvoering.

Australië zal nauw betrokken blijven bij het IWC-proces en zal tijdens en in aanloop naar de IWC-bijeenkomst in juni hard blijven werken aan het nastreven van onze doelstellingen. Hoewel de kans klein is dat die bijeenkomst een uitkomst zal hebben die aansluit bij de fundamentele conservatiedoelstellingen van Australië, zal de regering constructief blijven deelnemen aan de diplomatieke inspanningen.

Australië en Japan delen een uitgebreid bondgenootschap op het gebied van strategie, veiligheid en economie. We hebben in de afgelopen decennia aanzienlijke commerciële betrekkingen opgebouwd, hebben strategische en veiligheidsbanden laten groeien en werken nauw samen binnen belangrijke internationale platforms als de G20, de Verenigde Naties, de Wereld Handels Organisatie en APEC.

De huidige actie van de regering is een weerspiegeling van onenigheid op één onderdeel van een relatie, die diep, breed en multidimensionaal is.

Australië en Japan zijn het met elkaar eens dat wat de meningsverschillen op het gebied van walvisjacht ook mogen zijn, deze kwestie de kracht en groei van onze bilaterale relatie niet in gevaar mag brengen.

Tegelijkertijd zal de Australische regering onvermoeibaar blijven proberen een einde te maken aan walvisjacht in de Zuidelijke Oceaan en alle juridische en diplomatieke wegen bewandelen om dat doel te bereiken.

Een formele aanvraag zal begin volgende week in Den Haag worden ingediend

.

article_separator_350x1

Reactie Sea Shepherd

De Sea Shepherd Conservation Society steunt het initiatief van de Australische regering en beschouwt het als een positieve ontwikkeling in de poging een einde te maken aan illegale Japanse walvisjacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.

“Eindelijk actie vanuit Canberra”, zei kapitein Paul Watson. “We hebben een onherroepelijk internationaal juridisch antwoord nodig op deze voortdurende controverse in de Zuidelijke Oceaan. We vertrouwen erop dat het internationale gerechtshof Australië gelijk zal geven en een harde uitspraak zal doen, waarmee Japan bevolen wordt hun onwettige slacht van bedreigde en beschermde walvissen binnen een internationaal vastgesteld walvisreservaat voorgoed te beëindigen. We vertrouwen erop, dat de rechtbank begrijpt wat het woord ‘reservaat’ betekent.”

De Sea Shepherd Conservation Society bereidt zich voor op een terugkeer naar de Zuidelijke Oceaan in december 2010 voor de campagne No Compromise, de zevende Sea Shepherd reis om de illegale Japanse walvisjagers te onderscheppen en te verhinderen.

“Deze actie van Australië zet onze inmenging in de Zuidelijke Oceaan nog meer kracht bij”, aldus kapitein Paul Watson vanuit Brisbane, Australië.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: