Update: rechtszaak tegen kapitein Pete Bethune begint vandaag

27 mei 2010

Update: rechtszaak tegen kapitein Pete Bethune begint vandaag

De rechtszaak tegen kapitein Pete Bethune van de Sea Shepherd Conservation Society is op 27 mei in Tokio begonnen. Kapitein Bethune werd in maart gearresteerd en wordt sindsdien vastgehouden in een maximaal beveiligde gevangenis in Tokio. De kapitein werd opgepakt omdat hij in februari aan boord ging van het Japanse walvisschip de Shonan Maru 2. Hij deed dit om te protesteren tegen het laten zinken van de Ady GiI, één van de schepen van Sea Shepherd waar Pete Bethune zelf kapitein van was, en tegen het illegaal vangen en doden van walvissen door Japan. De kapitein staat terecht voor verschillende beschuldigingen, waaronder het betreden van verboden terrein en vernieling van eigendommen.

In tegenstelling tot wat beweerd wordt in de media heeft kapitein Bethune de aanklachten die tegen hem zijn ingediend niet bekend. Als dit namelijk wel het geval was, zou een rechtszaak overbodig zijn. De kapitein geeft toe dingen te hebben gedaan die verband houden met de aantijgingen, zoals het aan boord gaan van de Shonan Maru 2, wat publiekelijk is vastgelegd. Echter is dit niet hetzelfde als schuldig zijn aan de aanklachten die tegen hem zijn gemaakt. Het Japanse gerechtshof werkt ook niet met schuldbekentenissen in ruil voor strafvermindering, zoals de Amerikaanse wetgeving dat doet.

Kapitein Bethune ging aan boord van Shonan Maru 2 om de kapitein van het walvisschip een rekening van drie miljoen dollar te overhandigen voor de schade aan de Ady Gil, die verwoest werd door de Shonan Maru 2. Bethune ging ook aan boord om te voorkomen dat het schip nog meer walvissen zou doden. De Shonan Maru 2 besloot inderdaad om zich vroegtijdig terug te trekken uit de illegale walvisvangst in het walvisreservaat in de Zuidelijke Ocean dankzij de acties van kapitein Pete Bethune.

Het advocatenkantoor van Sea Shepherd, de firma Harris & Moure in Seattle, stuurt twee advocaten naar Tokio om aanwezig te zijn bij de rechtszaak en de Japanse advocaten van Bethune bij te staan. Ook zullen zij opheldering geven over Sea Shepherd’s positie in de rechtszaak en wat betreft de illegale walvisvangst van Japan. De beherend vennoot van Harris & Moure, Dhr. Dan Harris, zal in Tokio aanwezig zijn om de pers te woord te staan vanaf 26 mei tot het einde van de rechtszaak.

Steve Dickinson, hoofd van Harris & Moure’s Aziatische filiaal in Qingdao, China, zal bij de rechtszaak aanwezig zijn als tolk en als contactpersoon voor Sea Shepherd in de Verenigde Staten. Dhr. Dickinson begon zijn carrière als rechtspersoon bij een prominent advocatenkantoor in Tokio en spreekt vloeiend Japans.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: