De Bob Barker is Nederlands!

25 mei 2010

De Bob Barker is Nederlands!

Nederlanders staan hun mannetje tegen de eisen van Japan

Jolly RogerMet blijdschap kondigt Sea Shepherd Conservation Society aan dat er tenminste één regering is die de moed heeft om op te staan tegen het economische gekoeioneer van de Japanse regering, de walvisindustrie en de Japanse maatschappijen.

Geconfronteerd met enorme politieke en economische druk vanuit Japan heeft Nederland niet alleen het Japanse verzoek om de Steve Irwin haar vlag af te nemen afgewezen, maar heeft nu ook officieel het schip de Bob Barker geregistreerd onder de Nederlandse vlag.

Sinds 2005 heeft de druk van de Japanse regering ons al de vlag gekost van Canada, Groot-Brittannië, de Kaaiman eilanden, Togo en Belize. Zonder opgaaf van redenen werd ons simpelweg verteld dat de vlag ons werd afgenomen. Belize schrapte onze registratie in december 2007 al na slechts 19 dagen.

Het Nederlandse register heeft vanaf het begin af aan aangegeven dat Nederland geen orders aanneemt vanuit Tokio. We hebben al sinds 2008 de eer gehad om de Nederlandse vlag te dragen op de Farley Mowat en de Steve Irwin en zijn er nu ook trots op om de Nederlandse vlag op de Bob Barker te mogen voeren.

In 2009 zocht de Japanse premier direct contact met minister-president Balkenende om aan te dringen op het verwijderen van de Nederlandse vlag. Ondanks dit verzoek op hoog niveau gaf het Nederlandse register niet toe.

Sea Shepherd Conservation Society is niet aangeklaagd voor maritieme of criminele overtredingen door Nederland voor onze pogingen om het leven in zee te beschermen en te verdedigen. Nederland zal geen Nederlands schip haar vlag afnemen omwille van politieke druk.

Dit lag anders bij Groot-Brittannië en Canada, waar de vlag werd afgenomen na het eerste verzoek vanuit Tokio. Het toegeven aan de druk door Belize, Togo en de Kaaiman eilanden kwam voor ons niet echt als een verrassing. We hadden echter gedacht dat Groot-Brittannië nog wel een greintje maritieme trots zou hebben, maar klaarblijkelijk is dat niet zo.

En dus zal de Sea Shepherd vloot vanaf nu volledig Nederlands zijn en het is een driekleur die we met trots zullen voeren. Het is een erkenning van de integriteit van Nederland en haar weigering om vanwege politieke redenen te worden gestuurd door een natie die genadeloos en illegaal walvissen afmaakt in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.
Onder de Nederlandse vlag weten we tenminste dat we de steun hebben van een register met integriteit. Met de Ady Gil maakten we een fout door dit vaartuig te laten registreren onder Nieuw-Zeelandse vlag met een Nieuw-Zeelandse kapitein en bemanning.

Op 6 januari ramde het harpoenschip Shonan Maru 2 opzettelijk de Ady Gil en bracht haar tot zinken, daarmee bijna zes bemanningsleden om het leven brengend. De Japanse kapitein is door niemand over zijn misdaad ondervraagd. In plaats daarvan wordt sindsdien de Nieuw-Zeelandse kapitein als krijgsgevangene vastgehouden door de Japanners.

Deze week wordt hij berecht en kan meerdere jaren gevangenisstraf krijgen omdat hij de euvele moed had om aan boord te gaan van het schip dat zijn schip kelderde en de kapitein van de Shonan Maru 2 daarmee te confronteren. Australië en Nieuw-Zeeland beweren beide dat hun onderzoek stilligt omdat Japan weigert mee te werken. En toch onderzoekt Australië op verzoek van Japan beschuldigingen tegen Sea Shepherd.

Als de Ady Gil in Nederland geregistreerd was geweest, zouden we nu niet met de laffe acties van de Nieuw-Zeelandse regering van doen hebben gehad. Onze zaak zou worden gesteund door de integriteit van een regering die zijn ziel niet heeft verkocht aan Japan.

Namens onze internationale bemanning aan boord van de Sea Shepherd schepen Steve Irwin en Bob Barker willen wij het Nederlandse volk bedanken voor de moed om achter onze vlag te staan en voor de visie die hen doet begrijpen dat als we de wereldzeeën willen redden, wij verantwoorde en aanvallende acties zullen moeten ondernemen.

Beide Sea Shepherd schepen zullen, varend onder Nederlandse vlag, in december 2010 terugkeren naar de Zuidelijke Oceaan om daar wederom op te treden tegen de onwettelijke acties van de Japanse walvisvloot.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: