Nieuwe aanklager voor het milieu in Galapagos

12 mei 2010

Nieuwe aanklager voor het milieu in Galapagos

Van 5 tot 7 mei organiseerde Sea Shepherd in Puerto Ayora op het eiland Santa Cruz een conferentie met de titel “Milieustrafrecht als instrument voor het behoud van het milieu in Galapagos en omstreken”.  Tijdens deze conferentie kondigde de Procureur-Generaal van Ecuador de allereerste benoeming aan van een aanklager die zich zal specialiseren in milieurecht voor de provincie Galapagos.

De conferentie was georganiseerd samen met het WNF en Conservation International en werd geopend door de Procureur-Generaal die de institutionele ondersteuning van zijn kantoor wat betreft de conservatieproblemen benadrukte, evenals de noodzaak om milieudelicten te verminderen in Galapagos. Daarnaast nam ook Dr. Miguel Félix López deel, een Ecuadoraanse rechter die uitspraak deed ten gunste van een schadeloosstelling voor een bedrag van $10 miljoen voor veroorzaakte milieuschade in de zaak  “Jessica” (het morsen van brandstof in een zeereservaat). De directeur van het Galapagos National Park,  de provinciale directeur van de gerechtelijke Raad, de provinciale commandant van de milieupolitie en de havenmeester van het eiland San Cristobal waren enkele van de nationale gastsprekers.  Buitenlandse vertegenwoordiging kwam vanuit  het Latin American Network of Environmental Prosecutors.

Tijdens de conferentie, die was gericht op juridische ambtenaren, de politie, ambtenaren van het nationale park en de marine werden er vier problemen geanalyseerd met betrekking tot de toepassing van strafrechtelijke milieuwetgeving in Galapagos:

  1. Verhoging van de straffen voor milieudelicten in Galapagos
  2. Toepassing van alle mogelijke middelen die beschikbaar zijn binnen de wet om de strafrechtelijke procedure voor milieumisdaden te verbeteren
  3. Samenwerking en coördinatie tussen het leger, politie en het rechtssysteem om beter te kunnen reageren op milieumisdaden
  4. De behoefte aan specialisatie in milieuwetgeving binnen het gerechtelijke systeem in Galapagos

De Procureur-Generaal feliciteerde de organisatoren van het event met de aanpak van het probleem en steunde de ondertekening van de ‘Galapagos verklaring’ , waarin de gerechtelijke autoriteiten, het leger en de politie overeengekomen zijn om de toepassing van strafrechtelijke milieuwetgeving in de beschermde gebieden van Galapagos te vergroten.

Hopelijk zal de nieuwe aanklager voor het milieu zijn werkzaamheden binnen een maand kunnen starten en zal zijn werk een aanzienlijke bijdrage leveren aan de toepassing van strafrechtelijke milieuwetgeving als een instrument voor instandhouding in Galapagos.

Hoewel de organisatie van conferenties normaal gesproken geen taak is van Sea Shepherd Galapagos, hebben de resultaten van dit event dit alles zonder enige twijfel gerechtvaardigd.

attorney general next to Alex

conference

conference participants

 

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: