Dit had voorkomen kunnen worden

11 mei 2010

Dit had voorkomen kunnen worden

Inleiding door kapitein Paul Watson

De recente desastreuze olieramp in de Golf van Mexico had voorkomen kunnen worden als één voormalige EPA agent (Environmental Protection Agency, het federale agentschap van de Verenigde Staten dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en de bescherming van het milieu red.) zijn werk had kunnen doen. Scott West, die nu voor de Sea Shepherd Conservation Society werkt, vertrok bij de EPA nadat de overheid zijn onderzoek naar de nalatigheid van British Petroleum (BP) in 2006 in Alaska stopzette. West was hard op weg om één van de bestuurders van BP in de gevangenis te krijgen, maar zijn onderzoek werd afgebroken voordat het voltooid kon worden en BP betaalde een boete van 20 miljoen dollar en bekende schuld aan een gering vergrijp. Als West zijn onderzoek had mogen afmaken, zouden sommige van de BP bestuurders gemotiveerder zijn geweest om voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat incidenten zoals die op Earth Day in de Golf niet zouden kunnen gebeuren.

Het dwarsbomen van het recht en het compromis van de federale regering hebben nu geleid tot één van de meeste desastreuze olierampen in de geschiedenis.

Het volgende artikel is geschreven door voormalig EPA agent Scott West. West is nu de directeur van de onderzoeksafdeling van Sea Shepherd.

Scott werd onlangs geciteerd in een artikel in Newsweek over het incident: http://www.newsweek.com/id/237651

article_separator_350x1

BP – “Beyond Prosecution” (de vervolging voorbij)

Commentaar van Scott West

Scott  West
Scott West

Zo lijkt het althans. Ik moest toekijken hoe twee gedegen criminele onderzoeken werden stopgezet door het Ministerie van Justitie onder Bush (2). En ik moest vol ongeloof aanzien hoe mijn organisatie, de EPA, het ministerie in dit besluit volgde. Het ging om het strafrechtelijk onderzoek naar de explosie in de Texas City Refinery (de olieraffinaderij van Texas) en om het strafrechtelijk onderzoek naar de breuk van de doorvoerpijpleiding op de North Slope in Alaska in maart 2006. Bij het eerste incident kwamen een aantal medewerkers om het leven en raakte een deel van de medewerkers gewond. Het tweede incident was de grootste olieramp (in Alaska) sinds het incident met de Exxon Valdez (een olietanker).

Ik denk dat we kunnen aannemen dat BP (bedrijven maken geen beslissingen, dat doen de mensen die er werken) niet de intentie had om een van haar eigen raffinaderijen op te blazen, werknemers te doden en verwonden of een ongelofelijke hoeveelheid ruwe olie op de toendra en in een bevroren meer te dumpen. Dus wat zorgde ervoor dat deze ‘ongelukken’ het onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek werden?

Dat was een bedrijfscultuur waarin kostenbesparing boven alles ging en waar hardhandig werd omgegaan met iedereen die slecht nieuws voor het management had. Over het algemeen gingen de kostenbesparingen ten koste van de veiligheid van de werknemers en de bescherming van het milieu. Medewerkers leerden om hun mond dicht te houden omdat hier tegen in opstand komen meestal leidde tot ontslag. Er is dus in beide gevallen een situatie ontstaan waarin men de kantjes er vanaf liep en waarbij medewerkers die hun zorgen uitten het zwijgen werd opgelegd. Het bedrijf beschikte over interne informatie die het duidelijk maakte dat er explosies konden plaatsvinden en dat pijpleidingen konden scheuren. Desondanks ondernamen ze geen actie om dit te voorkomen. Dat is nalatigheid, en dat is strafbaar.

Als opsporingsambtenaar wilde ik ervoor zorgen dat we bij de belangrijkste mensen in de organisatie konden komen. Zij hadden deze nalatige beslissingen genomen, of waren zich ervan bewust dat deze beslissingen werden genomen. We wilden deze bestuurders ook ter verantwoordingen roepen zodat het de aandacht zou trekken van andere bedrijven en zij juist zouden handelen, zowel binnen het onderzochte bedrijf als bij anderen in dezelfde tak. Een afschrikwekkend voorbeeld stellen is essentieel voor een klein onderzoeksteam zoals dat van de EPA. De agenten kunnen niet alle milieucriminelen aanpakken, dus het afschrikken is een belangrijk middel in het verminderen van het aantal criminelen en criminele handelingen. Armzalige boetes voor bedrijven en strafrechtelijke onderzoeken naar een bedrijf zorgen ervoor dat individuen niet ter verantwoording worden geroepen en doen niks om nalatigheid tegen te gaan, zelfs niet binnen een organisatie die al in overtreding is. BP was al een draaideur-milieucrimineel toen deze twee misdadige gebeurtenissen zich voordeden.

De bedrijven leren ook hun lesje niet als hun misdaden worden onderzocht en de regering vervolgens ingrijpt op hoog (misschien wel het hoogste) niveau en het onderzoek van toegewijde, hardwerkende agenten en aanklagers onderuit haalt. Ik zag dit gebeuren in het onderzoek naar de olieramp en deed alles wat in mijn macht lag om dit ambtsmisdrijf te voorkomen. Mijn tegenhanger in het onderzoek naar de raffinaderij probeerde ook te doen wat juist was. Ons eigen management binnen de EPA liet zijn medewerkers keihard vallen, in plaats van ons te ondersteunen. Ik heb soortgelijke situaties gezien onder zowel Democratische als Republikeinse regeringen, maar ik moet toegeven dat wat ik heb gezien bij het ministerie van Justitie (en de EPA) in de zaak over de olieramp, werkelijk onbehoorlijk en walgelijk was. Ik nam zo snel als ik kon ontslag en nam een bad om de stank kwijt te raken. Ook maakte ik mijn beschuldigingen openbaar. In eerste instantie was er een opleving aan interesse in het Congres en in de media, maar nadat een andere regering was aangetreden, was de interesse snel voorbij.

En nu is er deze catastrofe in de Golf van Mexico. Er wordt dood en verderf gezaaid, er zijn gewonden en het milieu wordt vernietigd. Toen ik voor het eerst over de explosie hoorde zei ik tegen mijn vrouw dat het waarschijnlijk zou gaan om een BP installatie, en natuurlijk had ik gelijk. Ik durf te wedden dat als het onderzoek is afgerond, de oorzaak iets te maken heeft met nalatigheid. Er zullen vast ook medewerkers naar voren komen wiens bezwaren zijn genegeerd.

Ik geloof niet dat BP ook maar iets geleerd heeft doordat de regering in eerdere zaken niets meer heeft gedaan dan BP een corrigerend tikje geven. BP heeft de Amerikaanse burgers en het milieu niet in de steek gelaten. BP doet slechts wat bedrijven doen. Het is onze regering die ons heeft laten vallen. Laten we hopen dat er een gedegen en volledig, strafrechtelijk onderzoek komt naar de oorzaak van dit ‘ongeluk’ en dat de aanklagers de kans krijgen om eindelijk een passende straf te eisen. Misschien zal er dan geen volgende keer zijn.

Scott West
Department of Intelligence and Investigations
Sea Shepherd Conservation Society
Special Agent-in-Charge (gepensioneerd)
US EPA
Criminal Investigation Division

Voor meer informatie over dit onderwerp zie:

http://www.newsweek.com/id/237651

http://www.seashepherd.org/news-and-media/news-081106-1.html

http://www.seashepherd.org/news-and-media/news-081119-1.html

http://www.peer.org/news/news_id.php?row_id=1123

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: