Sea Shepherd’s walvisbeschermingscampagne redt 528 walvissen.

13 april 2010

Sea Shepherd’s walvisbeschermingscampagne redt 528 walvissen.

Operatie Waltzing Matilda is een spectaculair succes.

De Japanse walvisvloot  vertrok met  toestemming van de Japanse regering naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan om 935 beschermde dwergvinvissen, 50 bedreigde gewone vinvissen en 50 bedreigde bultrugwalvissen te doden. Hun doel was om totaal 1035 walvissen te doden.

Door tussenkomst van de drie schepen van de Sea Shepherd Conservation Society kon men voorkomen dat dat aantal werd gehaald. Sea Shepherd bemanningsleden zijn er in geslaagd dat dodental voor meer dan de helft terug te brengen.

Hun succes bij het redden van de bultruggen was 100% en bij dat van de vinvissen 98%.

Van de 50 bultrugwalvissen die ze als doel hadden, werd er niet eentje gevangen.

Van de 50 vinvissen die ze als doel hadden, lukte het ze slechts om er eentje te doden.

Van de 935 dwergvinvissen doodden ze er 506.

Totaal vermoordden de illegale Japanse walvisjagers 507 walvissen.

Met succes redde Sea Shepherd 528 walvissen, onze grootste invloed op het vangstquotum tot op heden..

Het was de maanden van inspanning waard. Het was de kosten waard. Het was het verlies van de Ady Gil waard. Het was de arrestatie van kapitein Pete Bethune  waard.

Dankzij de dappere bemanningen van de Steve Irwin, de Bob Barker en de Ady Gil, dankzij de honderden vrijwilligers aan de wal, dankzij de duizenden supporters en dankzij Bob Barker en Ady Gil heeft Sea Shepherd de walvisjagers opgejaagd, geconfronteerd, dwars gezeten en hun operatie voor een derde van het seizoen stil gelegd.

Wat heeft dit de Japanse vloot gekost?

Als de gemiddelde waarde van een walvis een kwart miljoen dollar is, dan zijn we er in geslaagd de Japanse walvisvloot te beroven van ongeveer 132 miljoen Amerikaanse dollars.

We kunnen rustig zeggen dat de Japanse walvisindustrie geen winst heeft gemaakt dit seizoen. De walvisvloot moet minstens 700 walvissen doden om uit de kosten te blijven.

En bovenop dit verlies komt nog de verspilde brandstof toen ze achterna werden gezeten door Sea Shepherd, de kosten van veiligheids- en afweersystemen, de kosten van inspectie vluchten, PR uitgaven, verlies van arbeidskosten (omdat de werknemers niets deden toen de schepen werden achtervolgd). Zonder walvissen om in te snijden, zaten ze in de kantine te gokken en sake en thee te drinken.

“Het gebrek aan monsters zou de nauwkeurigheid van ons onderzoek kunnen aantasten,” zei visagentschap Takshi Mori over de slechte vangst.

 “Dat hopen we, maar belangrijker is dat het gebrek aan “monsters”  hun winst zal beïnvloeden, “ zei kapitein Paul Watson. “We hebben ze dit jaar lang en hard getroffen en al onze inspanningen en risico’s zijn het waard geweest. Nu zwemmen er 528 walvissen vrij rond in de Zuidelijke Oceaan, die dood zouden zijn zonder onze tussenkomst. Het is een gelukkige dag voor mij en mijn bemanning en milieubeschermers op de hele wereld, een hele gelukkige dag.

Ervoor kiezend om slachtoffer van “eco-terroristen” te spelen gaf Mori  “gewelddadige inmenging” door Sea Shepherd activisten de schuld, die, zoals hij zei, de walvisvangst 31 dagen hebben stilgelegd.

De Sea Shepherd Conservation Society is absoluut trots op het feit dat we er in zijn geslaagd de dodelijke walvisvangst 31 dagen stil te leggen.

“Ik zou geen beter woord hebben kunnen gebruiken om onze acties te beschrijven,” zei Bob Barker kapitein Chuck Swift. “We hebben absoluut hun verachtelijke operatie 31 dagen stil gelegd  en ik ben geroerd dat we eindelijk een officiële Japanse erkenning krijgen voor ons succes. Dank u, meneer Mori, voor deze bevestiging.”

Sea Shepherd repareert nu de schade aan de Bob Barker, zoekt een vervanging voor de vernielde Ady Gil  en werkt aan hulp om kapitein Pete Bethune te verdedigen, die gevangen zit in Japan.

Kapitein Watson zei: “Schepen zijn te vervangen, bedreigde en beschermde walvissen niet. We hebben een schip verloren  en er is een bemanningslid gevangen genomen en er zijn geen verwondingen veroorzaakt of opgelopen. Ik vind dat we het heel goed hebben gedaan dit jaar. Nu moeten we reorganiseren, donaties binnenhalen, de schepen repareren en klaarmaken en in december terug gaan om een nog beter resultaat te gaan behalen”.

Operatie Waltzing Matilda was de zesde reis van Sea Shepherd naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan en de meest succesvolle reis tot op heden.

Ady Gil

Nishan Maru rams Bob Barker

Steve Irwin meets Bob Barker in  front of whalers

Sea Shepherd ships confront  whalers

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: