Agenda 21 slaat weer toe

9 april 2010

Agenda 21 slaat weer toe

 

Gekopieerd vanaf IndyMedia:

 

Strijd laait op nu er weer een walvisschip is gesaboteerd in Noorwegen

‘’Noorwegen heeft het quota op dwergvinvissen verhoogd, dus wij hebben besloten om het quota op gezonken walvisschepen te verhogen’’
- AGENDA 21

SofieEen paar dagen geleden,op 2 april, werd weer een Noorse walvisjager gesaboteerd. Dit bijna een jaar na de laatste poging om een Noors walvisschip, de Skarbakk, tot zinken te brengen.

De aanval is opgeëist door Agenda 21, de groep die verantwoordelijk is voor de sabotage van vorig jaar en voor een reeks andere acties tegen de Noorse walvisindustrie. De groep gebruikt de naam van een in 1992 gehouden conferentie, de United Nations Conference on the Environment en is een aftakking van de beter bekende Sea Shepherd Conservation Society. De groep verzekerde Noorwegen ervan dat hun walvisschepen tot zinken gebracht zullen worden als ze zich niet houden aan de internationale natuurbehoudswetten.

Het was geen loze dreiging, want de twee walvisschepen Nybraena en Senet werden in 1992 en 1994 tot zinken gebracht onder het toezicht van kapitein Paul Watson. De anonieme en geheime groep Agenda 21 nam dit werk in 1996 over met het tot zinken brengen van de Elin-Toril. Op de website van het dierenrechten tijdschrift Bite Back claimden de activisten hun daad en vertelden: ‘We gingen het schip binnen via de stuurhut. De machinekamer kwamen we in door het verwijderen van de gesloten deur met een bijl en een koevoet. Vervolgens hebben we twee kranen open gezet waardoor de motor en de elektrische systemen onder water kwamen te staan.’’

De lokale media meldden dat de sabotage ontdekt werd voordat het schip kon zinken. Een alarm waarschuwde de eigenaar van het schip, Leif Einar Karlsen, die dichtbij woont. Hij probeerde het water dat door de kranen  naar binnen stroomde te stoppen, maar eer de brandweer er was stond de machinekamer onder ruim een meter water. Karlsen heeft beloofd om de Sofie, zijn schip, te repareren en om in mei te starten met de jacht op de dwergvinvissen.

De laatste poging om een walvisschip in Noorwegen tot zinken te brengen is een jaar geleden. In april 2009 was er een poging om het walvischip Skarbakk tot zinken te brengen terwijl het lag afgemeerd in Henningsvear in Noorwegen. In augustus 2007 werd het walvisschip Willassen Senior tot zinken gebracht in de haven van Svolvaer. (het schip lag op slechts een steenworp afstand van de aanmeerplaats van de Sofie).

De Sofie is het zevende Noorse walvisschip dat onder vuur kwam te liggen wegens illegale walvisvangst sinds 1992. Na de aanval op de Sofie had het hoofd van de Noorse walvisvangstorganisatie geklaagd bij de Noorse Broadcast Corporation, ‘’het is schandalig dat dit jaar na jaar kan gebeuren zonder dat er iemand opgepakt wordt.’’

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: