Kapitein Bethune uitgeroepen tot politiek gevangene

2 april 2010

Kapitein Bethune uitgeroepen tot politiek gevangene

Captain Pete BethuneVandaag bereikte ons vanuit Japan het nieuws dat kapitein Pete Bethune uit Nieuw-Zeeland niet minder dan vijf verschillende aanklachten ten laste wordt gelegd met betrekking tot het enteren van de illegale walvisvaarder Shonan Maru No. 2. Dit gebeurde op 15 februari jl. in de Zuidelijke Oceaan tijdens de zesde campagne van Sea Shepherd om de barbaarse Japanse stropersoperatie te stoppen.

Deze aanklachten zijn vals en de Sea Shepherd Conservation Society trekt de geloofwaardigheid van het gehele Japanse rechtssysteem in twijfel als dat er dit soort absurditeiten op nahoudt.

Op 6 januari 2010 werd het schip van Kapitein Bethune, de Ady Gil, opzettelijk geramd en letterlijk in tweeën gereten door de veel grotere Shonan Maru No. 2, waarbij de levens van de zeskoppige internationale bemanning in gevaar werden gebracht. Als reactie hierop ging Kapitein Bethune bij de eerstvolgende gelegenheid aan boord  van dat schip om de verantwoordelijke kapitein persoonlijk te confronteren met deze afschuwelijke daad.

Sea Shepherd verwachtte een aanklacht voor huisvredebreuk tegen kapitein Bethune, dus deze kwam niet onverwacht. Maar alle bijomende aanklachten hebben puur politieke redenen. Men wil kapitein Bethune tot voorbeeld maken voor vermeende acties die volkomen onbeduidend zijn vergeleken met die van de Shonan Maru No. 2. En dit terwijl er tegen de kapitein van de Shonan Maru No. 2 niet eens een onderzoek wordt ingesteld door de Japanse autoriteiten na het rammen en doen zinken van een ander schip op zee. Dit brengt het Japanse rechtssysteem in verlegenheid, is wederom een klap in het gezicht van de internationale gemeenschap en is het bewijs dat Japan blijft doen wat het wil ondanks internationale wetgeving of de publieke opinie. Illegale walvisjacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan en het in hechtenis nemen van een politieke gevangene: deze zaken tonen duidelijk het schaamteloze misbruik van het Japanse binnenlandse rechtssysteem en de politieke corruptie er binnen.

Japan moet zich schamen voor het buitenproportioneel opblazen van de zaak van kapitein Bethune en de  Japanse maritieme autoriteiten moeten zich schamen voor het feit dat zij de ernstige criminele acties van de Shonan Maru No. 2 niet onderzoeken. Waar blijven de aanklachten tegen de kapitein van de Shonan Maru No. 2 voor de gewelddadige aanval op het Sea Shepherd schip de Ady Gil?

Kapitein Chuck Swift, die met zijn schip de Bob Barker de bemanning van de Ady Gil redde na de aanval in januari, zei: “Ik keek toe terwijl de Shonan Maru No. 2 opzettelijk koers zette naar de Ady Gil en over het ship heen voer. Ik dacht dat mijn bemanning en ik gewonden en/of doden zouden moeten gaan ophalen. Het is verbazingwekkend dat Japan kapitein Bethune vervolgt en ondertussen de vele misdaden van haar eigen illegale walvisvloot negeert. En het is een schande dat de wereld dit zomaar ongestraft laat gebeuren.”

Het thuisland van kapitein Bethune, Nieuw-Zeeland, is ook verrassend stil gebleven over deze arrestatie. Maar ondanks het standpunt van de regering verenigen de inwoners van Nieuw-Zeeland en anderen elders in de wereld zich om de verdediging van Pete te steunen en zij wensen hem een snelle terugkeer naar zijn vrouw en kinderen.

Wil je helpen deze krankzinnige situatie te stoppen, bezoek dan Sea Shepherd’s Steun kapitein Bethune pagina.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: