Steve Irwin Update: Pitcairn Island

30 maart 2010

Steve Irwin Update: Pitcairn Island

Verslag door kapitein Locky MacLean, Steve Irwin

Aanleghavens zijn zeldzaam op weg van Nieuw Zeeland naar Panama, de grootcirkel route. Het is een Sea Shepherd traditie om aan te leggen bij Pitcairn eiland. Dit kleine, bergachtige stipje op de kaart van vulkanische steen ligt bijna halverwege de Atlantische oceaan en heeft een rijk verleden van zeevarende muiters wiens nageslacht vandaag de dag nog steeds op dit prachtige, geïsoleerde eiland leeft.

Terwijl de Steve Irwin langs de noordelijke kust van Pitcairn voer en Adamstown passeerde kwam MOSS ,de longboat van het eiland, beladen met fruit, handwerken en andere objecten bedoeld voor ruil of handel naar de Steve Irwin  toegevaren.

De bemanning van Sea Shepherd liet de plaats van het wrak van de Bounty aan bakboord liggen terwijl de tocht werd vervolgd naar de westelijke aanlegplaats waar het weer kalmer was en in alle rust kon worden aangemeerd, beschermd tegen de wind en de golven. Nog voordat het anker goed en wel in het zand rustte klommen geestdriftige Pitcairners al de ladder op met kleurrijke gewoven tassen vol met bananen,papaja’s, passievruchten, aubergines en andere verse groenten. De handel kwam op gang toen de Sea Shepherd bemanning bloem, koffie en andere verpakte goederen haalde die op Pitcairn erg gewild zijn.

Terwijl de paspoorten van de bemanning werden afgestempeld op de brug van de Steve Irwin, overhandigde de burgemeester van Pitcairn, Mike Warren, een Pitcairn eiland gedenkplaat aan kapitein Locky MacLean. In ruil voor dit geschenk bood de kapitein de burgemeester en de bewoners van Pitcairn een vlag van Sea Shepherd aan.

Piraat Pawl, een lid van de zevende generatie van nakomelingen van de muiters van de Bounty, vertelde: “we zijn gek op walvissen en op wat jullie doen. Goed gedaan!” Pawl en zijn partner verdienen hun geld door Pitcairn T-shirts, juwelen van parelmoer en piratenhoofddoekjes te verkopen aan de bezoekers van het eiland. Ze doneerde grootmoedig enkele hoofddoekjes en T-shirts werden met de Sea Shepherd leden uitgewisseld omdat een soortgelijk Jolly Roger logo gedeeld wordt door zowel Sea Shepherd als de Pitcairniers.

De enige link van het eiland met de buitenwereld is een vrachtschip uit Nieuw Zeeland dat driemaal per jaar aanmeert. Enkele inwoners van Pitcairn vroegen naar hoognodige reserveonderdelen en olie voor een generator. Het oliepeil stond namelijk laag. Onze machinisten verzamelden op de valreep nog wat voorraden en toen was het tijd om aan land te gaan.

Een bezoek aan Pitcairn is niet compleet zonder aan wal te gaan. De halve bemanning kon naar Bounty Bay gaan met de longboat van het eiland, en trotseerde moedig de grote golven voor de ingang naar de landingsplaats. Net zoals de muiters 220 jaar geleden deden, gebruiken de inwoners van Pitcairn de longboat nog steeds om door de branding te komen en de kust te bereiken. De roeispanen zijn echter wel vervangen door een diesel motor.

Na een twee uur durende rondleiding aan land trad de schemering in en bereikten de golven ook de luwzijde van Pitcairn wat de Steve Irwin duur zou kunnen komen te staan. Terwijl de MOSS zich steeds verder verwijderde en de laatste vaarwels en bedankjes over beide dekken werden geschreeuwd, lichtte Sea Shepherd het anker, richtte de boeg naar het noordoosten en liet de oranje flikkerende lampjes van Adamstown achter zich.

Met nog 3000 mijl te gaan naar de volgende aanlegplaats in Panama lijkt het achterlaten van Pitcairn op het achterlaten van een bruisende beschaving, verborgen in dit afgelegen deel van de Atlantische Oceaan.

Pitcairn Island

Pitcairn Island

Pitcairn Island

Pitcairn Island

photos: Barbara Veiga / Sea Shepherd

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: