Verbod vangst blauwvintonijn faalt, Sea Shepherd komt in actie

25 maart 2010

Verbod vangst blauwvintonijn faalt, Sea Shepherd komt in actie

De Verenigde Naties zijn het tijdens de bijeenkomst van de Conventie van Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten [CITES] niet eens geworden over het op de lijst zetten van de blauwvintonijn.

De beslissing deed zich voor nadat Japan, Canada en vele arme landen tegen de maatregel protesteerden. Het aantal blauwvintonijnen is met maar liefst 85% gedaald sinds het aanbreken van het industriële vistijdperk. Blauwvin quota zijn met 13,500 ton al belachelijk hoog gesteld door de Internationale Commissie voor behoud van de Atlantische tonijn (ICCAT) , maar in het echt wordt meer dan 60,000 ton per jaar gedood. Wetenschappers beweren dat de blauwvintonijn in minder dan vijf jaar niet meer voor zal komen in de Middellandse Zee. Het quotum is te hoog, het wordt niet gehandhaafd, er is onvoldoende politieke wilskracht om er iets aan te doen, altijd hetzelfde liedje.

Monaco [die de CITES motie voor de ban ter tafel bracht] gaf aan dat de organisatie verantwoordelijk voor de blauwvin - ICCAT-  niet genoeg strikte maatregelen had geïmplementeerd om het overleven van de soort te garanderen.

Blauwvintonijn werd genomineerd voor een plaats op de lijst van bedreigde soorten in CITES appendix I, wat zou resulteren in een compleet verbod op handel in de soort onder CITES leden. Een groep deskundigen van de VN Voedsel- en Landbouworganisatie heeft de zaak bestudeerd en vond dat de appendix I categorisatie nodig was. Het is zelfs zo dat wetenschappelijke adviseurs van de ICCAT het uitbannen van de handel als gerechtvaardigd hebben aanbevolen.

Japan loopt wederom vooraan als het gaat om de vernietiging van de soort. Samen met bondgenoten heeft Japan ervoor gezorgd dat het verbod werd gestopt. Meer dan 80% van de blauwvintonijn wordt verkocht in Japan, en bedrijven die grote voorraden hebben van de waardevolle vis kijken ernaar uit dat de vis zal uitsterven. Ze zullen enorme winsten oogsten en zo de markt kunnen beheersen. Er is simpelweg teveel geld bij betrokken en zo hebben gierige, zelfingenomen organisaties, illegale vishandelaren en zelfzuchtige politieke machten weer eens gewonnen. De blauwvintonijnen hebben geen enkele kans.

Sea Shepherd zal deze zomer arriveren in het Middellandse Zee gebied, en zal zich verzetten tegen de illegale overbevissing van de blauwvintonijnen. Sea Shepherd zal al het mogelijke doen, binnen de grenzen van het internationale recht, om de schitterende blauwvin te beschermen. Ter land ter zee of in de lucht, de voorbereidingen voor de blauwvintonijn-campagne zijn al in een vergevorderd stadium. Het vlaggenschip van Sea Shepherd, de Steve Irwin, die net is teruggekeerd van de interventie tegen de illegale walvisvangst voor de kust van Antarctica, is nu onderweg om toe te zien op de internationale natuurbehoudswetten in Europese wateren.

Steve Roest
Algemeen directeur

blue fin tuna
Photo Credit : Gary Stokes / OceanicLove.com

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: