Shepherds betrappen The Hump in Santa Monica op heterdaad

12 maart 2010

Shepherds betrappen The Hump in Santa Monica op heterdaad

Het plan om het restaurant The Hump in Santa Monica op heterdaad te betrappen is maanden geleden gelanceerd toen Sea Shepherd Outreach coördinator Zoli Teglas mij voor het eerst over een restaurant in Santa Monica vertelde dat walvisvlees serveert. Ik dacht dat hij een grapje maakte.

Maar het was geen grapje, en Zoli begon met de organisatie van een geheime operatie waarbij hij Charles Hambleton, die ook had meegewerkt aan de productie van The Cove (die een Oscar heeft gewonnen) had gevraagd mee te helpen aan de heimelijke koop van een bord Noordse vinvis voor 600 dollar.

De verkoop van walvisvlees, wat een absolute overtreding is van de Amerikaanse wet , illustreert de enorme arrogantie van Japanse zakenlui die zich bezig houden met de wereldwijde handel in walvis. Ze zijn zo hebberig geworden, en er zo zeker van dat ze overal wel mee weg komen, dat ze zelfs de VS binnengedrongen zijn met hun gesmokkelde walvisproducten.

De Sea Shepherd Conservation Society zal zich sterk maken om het restaurant permanent dicht te gooien en zal de verkoop van walvissenvlees door andere Japanse restaurants in de VS onderzoeken.

article_separator_650x1

Artikel uit de Los Angeles Times

door Martha Groves
11 maart 2010

Openbare aanklagers hebben woensdag een aanklacht ingediend tegen een sushi restaurant in Santa Monica en een van de koks daar, omdat zij ervan worden verdacht vlees van een bedreigde walvissoort te hebben verkocht.

The Hump, een hippe plek bij Santa Monica Airport, heeft meteen via advocaat Gary Lincenberg laten weten dat ze “verantwoordelijkheid nemen voor datgene waarvan ze verdacht worden”, en dat ze de boete betalen en de zaak in de rechtszaal oplossen.

Degenen die in de aanklacht werden genoemd, zoals omschreven in het districtsgerechtshof in Los Angeles, waren Typhoon Restaurant Inc., eigenaar van The Hump, en chefkok Kiyoshiro Yamamoto (45 jaar) uit Culver City.

De illegale verkoop van delen van een zeezoogdier is een overtreding waarvoor je maximaal een jaar in de gevangenis kan belanden en een maximum boete van 100.000 dollar per individu en 200.000 dollar per organisatie voor kan krijgen, aldus de openbare aanklager.

The Hump kwam onder vuur te liggen nadat dinsdag in de New York Times werd vermeld dat ze vlees van de bedreigde Noordse vinvis hadden geserveerd, waarschijnlijk rechtstreeks uit de achterbak van een witte Mercedes. Om bewijs te verkrijgen hadden federale agenten en dierenactivisten samengewerkt in een video-operatie die werd geleid door de co-producer van de Oscarwinnende documentaire The Cove.

'”Het zou niet moeten kunnen dat iemand een restaurant inloopt en een bord bedreigde diersoort kan bestellen”, schreef aanklager Andre Birotte Jr. in een nieuwsartikel.  De onthullingen shockeerden de 'groene' samenleving van Santa Monica, die juist zo trots is op diens manier van omgaan met het milieu en dierenrechten, net als ze trots zijn op de vele gerenommeerde restaurants daar.

Mark Gold, voorzitter van organisatie Heal the Bay zei geschokt te zijn door het feit dat een lokaal restaurant stukken bedreigde diersoort kon serveren, recht onder de neus van zoveel milieuactivisten.

'”Dit is iets waarvan ik nooit zou denken dat het in Santa Monica zou gebeuren, minder dan 3 km van de kantoren van Heal the Bay,Santa Monica Baykeeper en het NRDC (National Resources Defense Council)” zei hij.

Onder de Marine Mammal Protection Act  (Amerikaanse wet ter bescherming van zeezoogdieren) is het illegaal om wat voor soort walvisvlees dan ook te verkopen in de VS, en Noordse vinvissen staan op de lijst met bedreigde diersoorten. Het is de twee na grootste baleinwalvis, na de blauwe en de gewone vinvis.

Op een gemeenteraadsvergadering afgelopen dinsdag vroeg gemeenteraadslid Kevin McKeown – een vegetariër – aan de openbare aanklager van de stad te onderzoeken of een overtreding van de wet een gegronde reden kon zijn om de vergunning van The Hump in te trekken.

Gemeenteraadslid Richard Bloom antwoordde hierop dat  de stad “alles zal doen wat in zijn macht ligt om te zorgen dat de situatie wordt aangepast en dat het nooit meer zal gebeuren”.

Ondertussen zijn The Hump (een onofficiële vliegeniersterm voor de Himalaya) en het naastgelegen restaurant Typhoon in pachtonderhandelingen met de stad Santa Monica. Dit proces was al aan de gang voordat het walvisgebeuren aan het licht kwam.

Hoe deze zaak ook verder zal verlopen, ze hebben een los hiervan staande verplichting aan de stad, zo vertelde woordvoerder Kate Vernez.. “We zullen de gegevens evalueren en deze bij de zaak in overweging nemen.”

Zoli Ignite Teglas, zanger van de band Pennywise en als muziek- en evenementencoördinator werkzaam bij de Sea Shepherd Conservation Society, zei in een interview dat hij een tip kreeg dat The Hump walvisvlees serveerde en daarop een van de co-producers van The Cove, Charles Hambleton, alarmeerde.

Teglas zei dat ze twee vrouwelijke dierenactivisten – beide veganisten -  met een klein cameraatje hadden uitgerust en zo hadden opgenomen hoe ze voor 600 dollar een omakase ofwel  'keuze van de chef' voorgeschoteld kregen bij The Hump. De twee activisten vroegen of ze ook walvisvlees konden krijgen, en de serveerster diende toen 8 stukken 'walvis' op, zoals zij het noemde volgens een attest van de openbare aanklager in Los Angeles.

De activisten namen een paar monsters in plastic verpakt mee in hun tas. Deze monsters werden naar Scott Baker gebracht , mede-directeur van het hoogaangeschreven Marine Mammal Institute aan de Oregon State University en hij heeft bevestigd dat het vlees was van een Noordse vinvis.

Met een huiszoekingsbevel op zak stond de federale politie vrijdagavond op de stoep om het restaurant te doorzoeken naar bewijsmateriaal. Het onderzoek werd uitgevoerd door de National Oceanic and Atmospheric Administration, met hulp van de U.S. Fish and Wildlife Service, California Department of Fish and Game en U.S. Customs and Border Protection.

“Het eerste wat ik wil weten is waar het walvisvlees vandaan kwam”, zei raadslid Bloom, eraan toevoegend dat hij verwacht dat het restaurant zijn “welgemeende en ondubbelzinnige excuses” aanbiedt.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: