Antarctisch Campagne-rapport – walvissen met succes verdedigd!

8 maart 2010

Antarctisch Campagne-rapport – walvissen met succes verdedigd!

 

Schepen zijn vervangbaar, bedreigde walvissoorten zijn dat niet

2009-2010 Antarctische walviscampagne: Operatie Waltzing Matilda

Na drie vermoeiende en dramatische maanden op de meest afgelegen en vijandige zeeën ter wereld  werden op 6 maart 2010 de Sea Shepherd schepen Steve Irwin en Bob Barker welkom geheten door menigtes juichende supporters in de haven van Hobart, Tasmanie in Australië.

Sea Shepherd heeft zojuist de meest ambitieuze en meest effectieve campagne ter bescherming van de grote walvissen ooit afgerond. Operatie Waltzing Matilda, de zesde reis naar het walvisreservaat om de illegale walvisjacht door de Japanse walvisvaarders tegen te gaan, was ongelofelijk effectief.

Steve Irwin meets Barker in front  of whalers

Drie weken achter elkaar, van 5 februari tot 26 februari, hebben we bewerkstelligd dat de gehele Japanse walvisvloot geen walvis kon vermoorden. De maand daarvoor hebben we de walvisjagers twaalf dagen stil gelegd, wat samen drieëndertig aaneengesloten walvisjacht-vrije dagen zijn. Dat is éénderde van hun walvisseizoen. Daarbij hebben onze acties de harpoenschepen Shonan Maru 2 en de Yushin Maru 3 gedwongen hun walvisjacht te staken om als beveiligingsschepen te dienen om de tussenkomst van Sea Shepherd tegen te gaan. Dit heeft ten gevolge gehad dat deze twee schepen ongeveer het hele seizoen geen walvis vermoord hebben.

We weten pas wat het uiteindelijk resultaat is als de Japanse walvisvloot rapport heeft uitgebracht in Tokio in april, maar we hebben de drie voorgaande jaren de vermoorde aantallen walvissen bijna gehalveerd en dit jaar was veel effectiever, dus het resultaat lijkt heel veelbelovend te worden. We weten dat we de walvisjagers miljoenen dollars aan winst gekost hebben.

The Ramming of the Ady Gil

Deze prestatie was niet zonder kosten. We hebben één van onze drie schepen verloren, toen onze nieuw verkregen, snelle onderscheppingsboot Ady Gil  bewust werd geramd en in tweëen werd gevaren door het Japanse harpoenschip Shonan Maru 2. De zeskoppige bemanning van de Ady Gil  ontsnapte ternauwernood aan de dood bij deze aanvaring en de $1,5 miljoen USD kostende high-tech trimaran Ady Gil zonk en was verloren.

Dit is natuurlijk niet iets onverwachts wanneer we bewust onze schepen de gevarenzone in varen om zo walvissen te beschermen tegen hun gewetenloze moordenaars. Onze visie is dat schepen vervangbaar zijn en bedreigde walvissoorten zijn dat niet.

Ady Gil ramming

De Ady Gil was eigenlijk zo effectief in het verstoren van de walvisjacht dat de Japanse walvisjagers na twee dagen op 6 januari al besloten om deze in een laffe actie te vernietigen De Ady Gil werd geraakt toen ze stil in het water lag. De Shonan Maru 2 maakte plotseling en met opzet een draai om de Ady Gil  op volle snelheid te raken en richtten ondertussen hun waterkanonnen en lange-afstand akoestische wapens (LRAD) op de bemanning van de Ady Gil.

Later in de campagne verloren we een van onze bemanningsleden toen de Japanse walvisjagers kapitein Peter Bethune van de Ady Gil gevangen namen. Hij was in het donker, terwijl de harpoenboot met 15 knopen per uur onderweg was, moedig aan boord van de Shonan Maru 2 geklommen. Hij speelde het klaar om een weg te vinden door de schrikwekkende ijzeren punten en netten die op de walvisvaarder waren aangebracht, en deed dit zonder ontdekt te worden. Hij bleef ruim anderhalf  uur aan boord van de Shonan Maru wachten tot zonsopkomst, zodat onze helikopter van bovenaf kon filmen hoe hij kalm naar de zijdeur liep van de brug. Hij klopte op de deur en overhandigde kalm een burgerarrestatiebevel en een factuur ter waarde van zijn gezonken schip aan de Japanse kapitein van de walvisvaarder die verantwoordelijk was voor de criminele en roekeloze actie

Captain Peter Bethune

Als resultaat werd kapitein Bethune overmeesterd en gevangen genomen- de eerste Nieuw-Zeelander die als krijgsgevangene meegenomen wordt van de Zuidelijke Oceaan naar Japan.

Tot onze verbazing verliet het Japanse harpoenschip Shonan Maru 2 de vloot met als doel om kapitein Bethune op de maand lange en erg dure reis, mee te nemen naar Japan. Maar nog belangrijker, dit hield in dat het schip niet meer mee kon doen aan de walvisjacht. Door deze actie alleen al heeft Kapitein Bethune al vele walvissen gered. De Shonan Maru 2 zal naar verwacht midden maart aankomen in Japan en Sea Shepherd heeft voor kapitein Bethune een uitstekende wettelijke vertegenwoordiger geregeld zodra hij aankomt.

Ondanks de escalerende agressie van de Japanse walvisvaarders dit jaar was de  Sea Shepherd bemanning in staat om de walvismoorden te verstoren zonder dat er ook maar een verwonding toegebracht is aan een van de walvisvaarders.

We hadden een zeer krachtig geheim wapen dit jaar. Met dank aan de vrijgevigheid van Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Bob Barker hadden we de mogelijkheid om een voormalige Antarctische walvisvaarder uit Noorwegen te kopen in Afrika. We hebben deze verplaatst naar Mauritius en het schip in alle stilte gereed gemaakt om 18 december te vertrekken naar de Zuidelijke Oceaan

De Steve Irwin vertrok 7 december  uit Fremantle, West Australie en de Ady Gil op 18 december vanuit Hobart, Tasmanie.

Bob Barker

Het inzetten van de Bob Barker was effectief tegenwicht tegenover de Japanse tactiek om de Steve Irwin te beperken in hun mogelijkheden door te voorkomen dat ons vlaggenschip dichtbij de walvisvloot kon komen. Omdat onze positie direct doorgegeven werd aan de Nisshin Maru had deze de mogelijkheid om ons te ontwijken. De Steve Irwin werd daardoor gedwongen om terug te keren naar Tasmanië om de achtervolger kwijt te raken. Toen we terugkeerden was de Yushin Maru 3 aangewezen om naar de Steve Irwin te zoeken, en op het zelfde moment voer de Bob Barker oostwaarts langs de ijsrand en wist, vermomd als Noorse walvisvaarder, de walvisvloot compleet te verrassen.

De Bob Barker had mogelijk de hele maand januari bij de walvisvloot kunnen blijven als de Shonan Maru 2 niet express de Ady Gil geramd en vernietigd had, waardoor de Bob Barker gedwongen werd te stoppen om onze bemanning van de Ady Gil te redden.

Dit seizoen markeerde het derde jaar voor de televisieserie die verslag doet van onze Antarctische walviscampagne. De Animal Planet show “Whale Wars”  laat al het drama van de conflicten en schermutselingen zien, vastgelegd op high definition beelden, zodat er geen enkele twijfel kan bestaan over wat er dit jaar gaande is in het walvisreservaat van de Zuidelijk Oceaan.

In Februari werd de Bob Barker moedwillig geramd door de Yushin Maru 3 en had daardoor schade in de vorm van een één meter lange scheur in de scheepsromp aan bakboord achterzijde. De bemanning kon het met noodreparaties maken.

Nishan Maru rams Bob Barker Nisshin Maru research sign painted in red

De Sea Shepherd bemanning vocht tegen de walvisvaarders met waterkannonnen en stinkbommen gevuld met rotte boter en slaagde erin om het zogenaamde “RESEARCH” teken op de zijkanten van het schip met bloedrode verf over te schilderen.

Onze campagnes zijn inderdaad in iedere zin van het woord een oorlog geworden om de walvissen te redden. Van waterkanon-gevechten tussen onze schepen tot diplomatieke confronties op hoog niveau tussen Australië en Nieuw-Zeeland en Japan, deze oorlog wordt op vele niveaus en in veel plaatsen gevochten. Met schepen die geramd en gezonken zijn, en krijgsgevangenen die meegenomen worden naar Japan is het conflict nog nooit zo intens geweest als dit jaar.

Steve Irwin meets Barker in front of whalers

Maar het is hier, in de koude en afgelegen zeeën voor de bevroren kust van Antarctica, waar de Sea Shepherd schepen en hun bemanning werkelijk het grootste verschil maken door het redden van de levens van honderden walvissen en de misdadige walvisjagers uit Japan tientallen miljoenen dollars aan winst kosten.

We hebben ook grote overwinningen behaald in de politiek en de media. Over de campagne werd uitgebreid verslag gedaan in alle internationale media en in het bijzonder in Japan. De opiniepeilingen in Australië lieten ons een goedkeuringspercentage zien van 91% voor onze campagnes. Deze ongelofelijke publieke steun heeft er toe geleid dat de Australische premier Kevin Rudd werd gedwongen om eindelijk de beloftes die hij heeft gedaan in zijn campagne om wettelijke actie te ondernemen tegen de Japanse walvisjacht na te komen .

Nu blijkt dat Operatie Waltzing Matilda de meest effectieve antiwalvisjacht-campagne ooit opgezet door Sea Shepherd is, moeten we nieuwe strategieën en nieuwe tactieken bedenken als voorbereiding op het uitvaren van onze schepen in december 2010 naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, om ons wederom te verzetten tegen de Japanse piraten, mochten deze weer terug komen naar deze wateren.

Ons doel is simpel- we moeten de Japanse walvisvaardersloot economisch laten zinken, we moeten ze bankroet zien te krijgen. Dat is werkelijk de enige taal die de walvisvaarders begrijpen – winst en verlies en het is onze taak om de verliezen op te hogen en hun winst te verlagen.

De sleutel tot succes is nooit capituleren en nooit de strijd opgeven en door blijven gaan met het hard raken van de moordenaars, jaar na jaar tot ze bankroet zijn en politiek en economisch tot stoppen gedwongen worden.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: