Sea Shepherd schepen beëindigen campagne van 2009/2010 in Zuidelijke IJszee

25 februari 2010

Sea Shepherd schepen beëindigen campagne van 2009/2010 in Zuidelijke IJszee

1800 uur: Perth en Fremantle
0100 uur: Sydney en Hobart
0200 Hours: (PST) Friday Harbor en Los Angeles

Kapitein Paul Watson heeft het Sea Shepherd schip Bob Barker het bevel gegeven de achtervolging van het Japanse fabriekschip Nisshin Maru te staken en koers te zetten richting Hobart, Tasmanië.

 “De Bob Barker heeft een probleem met een brandstofzuigerklep waardoor de kans bestaat dat de motor beschadigd raakt,” zegt kapitein Paul Watson. “Ik kan het niet riskeren de Bob Barker voor de Antarctische kust achter te laten zonder de steun van de Steve Irwin. Daarom leek het mij het veiligste om het einde van de campagne aan te kondigen en de schepen terug te roepen naar de haven. Beide schepen hebben dit jaar een ongelooflijke prestatie geleverd. We hebben de walvisvloot dit jaar meer pijn gedaan dan alle voorgaande jaren.”

Het moment waarop werd besloten de strijd te staken markeerde een periode van drie weken waarin de Japanse walvisvloot geen enkele walvis heeft kunnen doden.
 
Er resteren nog twee weken in het walvisjachtseizoen. Tegen de tijd dat de vloot zich hergroepeert en zich door het slechte weer heeft geworsteld, heeft ze geen tijd om haar verlies te compenseren.

 “Als we deze drie dagen optellen bij de twee dagen waarop de Nisshin Maru al eerder werd gestopt en de 8-10 dagen in januari waarin de hele vloot 2500 zeemijl naar het westen vaarde, dan betekent dat een periode van een maand waarin de walvisjacht plat lag. En dan zijn de dagen van slecht weer nog niet meegerekend. Als je dan ook nog bedenkt dat twee harpoenschepen weken hebben besteed aan het volgen van de Sea Shepherd schepen en dat de Shonun Maru 2 met gevangene kapitein Peter Bethune al een tijd richting Japan vaart, dan kan je stellen dat dit walvisjachtseizoen een financiële ramp is voor de Japanse walvisvaarders”, aldus kapitein Paul Watson.  “Operatie Waltzing Matilda is onze meest succesvolle campagne in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan van de afgelopen zes jaar.  We hebben onze uiterste best gedaan met de middelen die we hadden. Ik ben ervan overtuigd dat we de slachting van honderden walvissen hebben weten te voorkomen.”

De verwachting is dat het Sea Shepherd schip Steve Irwin rond 6 maart terugkeert in Hobart. De Bob Barker volgt enkele dagen later.

Sea Shepherd zal nu juridische bijstand voor kapitein Pete Bethune in Japan organiseren.

De planning is dat de Steve Irwin op 16 maart koers zet richting de Middellandse Zee om een einde te maken aan de stroperij van blauwvintonijn.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: