Bob Barker neemt kieuwnetten in beslag en gaat confrontatie aan

24 februari 2010

Bob Barker neemt kieuwnetten in beslag en gaat confrontatie aan

 

Vandaag om ongeveer 12.00 uur (Australische tijd) is het Sea Shepherd vaartuig M/Y Bob Barker de Yushin Maru 3, een illegale Japanse walvisvaarder, in de Zuidelijke Oceaan tegen gekomen. De Yushin Maru 3 is hetzelfde schip dat 19 dagen geleden met opzet de Bob Barker ramde toen het Sea Shepherd schip voor de tweede keer de Japanse vloot vond en de blokkade van Japans illegale drijvende slachthuis ,de Nisshin Maru, hervatte.

Al bijna drie weken lang heeft Sea Shepherd nu de Japanse walvisjacht stopgezet. De jacht waarvan Japanse politici en PR-mensen beweren dat deze alleen voor onderzoeks doeleinden is, ondanks het feit dat de verzamelde gegevens van geen enkel nut zijn voor welk onafhankelijk wetenschappelijk instituut dan ook.

Bob Barker picking up netting
Bob Barker pikt netten op

Dit is de eerste keer in vele dagen dat Sea Shepherd activisten een schip van de illegale vloot hebben gezien dat niet de Nisshin Maru was - en ze kwamen snel in actie. Terwijl de Bob Barker de achtervolging inzette, zetten zij een kleine opblaasbare boot uit die de Yushin Maru 3 inhaalde. Ondanks de waterkanonnen en de ontwijkende manoeuvres door het ijs die de walvisdoders gebruikten om de vijf dappere activisten in de kleine boot te ontmoedigen, belandden velen stinkbommen (gemaakt van rotte boter) met succes op het dek van de Yushin Maru 3.

Chuck Swift, kapitein van de M/Y Bob Barker zei : "De bemanning van onze kleine boot heeft vandaag geweldig werk verricht. Hun dappere optreden heeft, zonder voor iemand een gevaar te vormen, een sterke (en sterk ruikende) boodschap aan deze walvisstropers gestuurd: wij dulden jullie illegale acties niet"
De stinkbommen, gemaakt van boterzuur, bevatten minder zuur dan azijn of sinaasappelsap, maar de geur is erg sterk en doordringend - en erg onplezierig om in te werken.

Andrea Gordon, een Amerikaans staatsburger die vrijwillig als volmatroos op de M/Y Bob Barker werkt, zegt: "We zullen niet toestaan dat er in onze aanwezigheid illegaal walvissen worden gedood. Zelfs als de Yushin Maru 3 buiten ons bereik weet te manoeuvreren, zal het ze erg moeilijk vallen hun illegale werk uit te voeren. Daar zijn we erg blij mee."

Na hun ontmoeting met de illegale walvisjager richtte de bemanning van de Bob Barker haar aandacht op wat illegale kieuwnetten in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan. Nadat zij de boeien zorgvuldig hadden onderzocht op markeringen - en er geen vonden - werkte de bemanning tot 02.00 uur om de boeien te verwijderen en de netten in beslag te nemen

Bob Barker confronts Yushin

Bob Barker confronts Yushin

foto: Glenn Lockitch / Sea Shepherd

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: