Sea Shepherd Update: Bob Barker gaat door met achtervolging Japanse walvisvloot.

23 februari 2010

Sea Shepherd Update: Bob Barker gaat door met achtervolging Japanse walvisvloot.

Na 18 dagen lang de Japanse walvisvloot achtervolgd te hebben, en deze ervan verhinderd te hebben walvissen te vermoorden, heeft Sea Shepherd schip Steve Irwin de achtervolging afgebroken om terug te keren naar Hobart, Tasmanië.  Als het goed is arriveren ze 6 maart. “We hebben het eind van onze brandstofreserves bereikt,” zei kapitein Paul Watson, “We hebben geen andere keus dan terug te keren. We hebben nog maar net genoeg brandstof om thuis te komen.”

Met de Steve Irwin uit de race, heeft de Japanse walvisvloot nog steeds een probleem. Het Sea Shepherd schip Bob Barker heeft namelijk voldoende brandstof over om de walvisvloot te blijven achtervolgen gedurende bijna alle dagen die nog resten in het seizoen. Op dit moment achtervolgt de Bob Barker  de Nisshin Maru door het pakijs de Cooperatie Zee in. Sea Shepherd veronderstelt dat de drie harpoenschepen in het zuiden wachten tot het fabrieksschip zich weer bij hen voegt. “Iedere dag dat we voorkomen dat er walvissen vermoord worden is een overwinning voor ons,” aldus kapitein Chuck Swift van de Bob Barker, “mijn bemanning is bereid om hier zo lang mogelijk te blijven om hun illegale walvisvangsten te blokkeren. Ze hebben niet veel tijd meer over en de tijd die nog over is, zullen ze de Bob Barker op hun hielen hebben om de walvissen te verdedigen.”

Het Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen in Japan rapporteert dat Togo de Bob Barker de vlag van Togo ontnomen heeft. “Als dat waar is, dan is het heel interessant dat Japan hierover geïnformeerd is en Sea Shepherd niet. Het wijst er op dat Japan Togo onder druk heeft gezet om de vlag te verwijderen,” zei kapitein Paul Watson, “We verwachtten al de vlag te verliezen, aangezien Togo één van de marionetten van Japan is die hun stem verkopen aan Japan bij de Internationale Walvisvangst Commissie. We hebben ons schip met opzet in Togo geregistreerd met als doel het blootleggen van de imperialistische relatie van Japan met Togo. We hebben de vlag van Togo op dezelfde manier gekregen als Japan de stem van Togo.”

De Sea Shepherd Conservation Society is al begonnen met het proces om de Bob Barker om te vlaggen, anticiperend op Togo’s verwijdering van de vlag. “Dankzij ons rennen de Japanners de hele wereld over in hun poging om onze schepen te ontvlaggen en verhalen te vertellen over onze “piraat-achtige” manoeuvres tegen hun vloot van walvisstropers,”  aldus kapitein Paul Watson, “Maar het verhaal wordt steeds groter en iedere dag laten we de waarheid zien over de illegale Japanse walvisvangst in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Het belangrijkste is dat we hun aantal gedode walvissen drastisch hebben verminderd en dat kost ze tientallen miljoenen dollars aan winst. Ons streven is om ze bankroet te krijgen en ik ben er van overtuigt dat we ze economisch een heel eind kunnen laten zinken.” Sea Shepherd’s Operatie Waltzing Mathilda is onze succesvolste walviscampagne tot nu toe. Sea Shepherd verwacht dit seizoen meer walvismoorden te kunnen voorkomen dan in de voorgaande vijf campagnes.

Kapitein Peter Bethune is nog steeds gevangene op het Japanse schip Shonan Maru #2 en wordt mee terug genomen naar Japan. Hij is de eerste Nieuw-Zeelandse burger sinds de Tweede Wereldoorlog die als gevangene getransporteerd wordt van de Zuidelijke Oceaan naar Japan.

De Sea Shepherd Conservation Society verzet zich tegen iedere compromis dat toestaat dat er jacht gemaakt wordt op walvissen in de Zuidelijke Oceaan. “De enige reden waarom Japan een compromis aangeboden krijgt is omdat het een rijk en machtig land is en dat levert dispensatie op voor de stropers van Japan,” zegt kapitein Paul Watson, “Ik zie nog niet gebeuren dat de wereld olifantenstropers in Oost-Afrika tolereert, of handelaren in apenvlees in West-Afrika. Afrikaanse stropers worden gevangen genomen of doodgeschoten. Japanse stropers kunnen alles doen wat ze willen, waar ze willen en wanneer ze willen en regeringen wereldwijd doen een stapje terug uit angst om Japan te beledigen. Het is vernederend, laf en pathetisch dat landen die verdragen en regels voor het behoud ondertekend hebben, stropers toestaan te bepalen wat er gebeurt.”

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: