Sea Shepherd achtervolging van walvisvaarders gaat 17e dag in

22 februari 2010

Sea Shepherd achtervolging van walvisvaarders gaat 17e dag in.

Sinds 6 februari hebben de Sea Shepherd schepen Steve Irwin en Bob Barker continu het Japanse fabrieksschip Nisshin Maru achtervolgd. Deze jacht is ruim 5100 mijl in iedere mogelijke richting gegaan, zonder duidelijke bestemming.

 “De walvisvaarders lijken een lukrake navigatie toe te passen” zei Sea Shepherd helikopterpiloot Chris Aultman, “Op verschillende tijdstippen op de dag wordt de koers verandert, alsof de officier die opkomt voor zijn dienst simpelweg een fles laat draaien en dan in die richting gaat.”

Gisteren leidde de Nisshin Maru de Steve Irwin en de Bob Barker een doodlopende passage in, tussen massieve ijsbergen door regelrecht het dichte pakijs in. De Nisshin Maru waagde zich in het ijs en de twee Sea Shepherd schepen volgden. Na urenlang van vastraken en nergens heen kunnen krabbelde de Nisshin Maru terug en verliet het ijsveld via de route die zij binnengevaren was. De Nisshin Maru is toen richting noorden gegaan, daarna west en vanmorgen besloten ze om weer richting oosten te gaan.
 
“Gezien hun manoeuvres is het duidelijk dat de Japanners niet erg ervaren zijn in ijsnavigatie” zei Steve Irwin’s eerste officier Locky MacLean, “Onze kapitein is zeer ervaren in navigatie door het ijs, dus ons het ijs in leiden in een poging om ons af te schudden is als water naar de zee dragen. We zijn helemaal thuis in het ijs, de walvisvaarders duidelijk niet.”
De Nisshin Maru ligt hoog in het water. De dieptemeter op de boeg laat minder dan twee meter zien. Het was vier meter toen de achtervolging van start ging. Ze hebben een grote hoeveelheid brandstof verbruikt en het lijkt er op dat ze geen grote hoeveelheden walvisvlees aan boord hebben.

Er zijn nog ongeveer drie weken over in het walvisjachtseizoen voordat het weer nog slechter wordt dan het nu is,” zei kapitein Paul Watson van de Steve Irwin, “We kunnen bij de vloot blijven tot in maart. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ons doel om het aantal dode walvissen te halveren, zal worden bereikt.

###

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: