Japan claimt dat Sea Shepherd de reden is voor het vermoorden van walvissen

18 februari 2010

Japan claimt dat Sea Shepherd de reden is voor het vermoorden van walvissen

De Sea Shepherd schepen Steve Irwin en Bob Barker hebben er voor gezorgd dat de Japanse Nisshin Maru nu al 2 weken op de loop is. Sinds 5 februari is er geen enkele walvis vermoord.

Er zijn nog 3 weken te gaan in het jachtseizoen, en de Sea Shepherd schepen hebben reserve brandstof om de jacht op de Japanners door te laten gaan. De Bob Barker was voor de aankoop aangepast en de brandstofcapaciteit is nu vier keer groter dan oorspronkelijk het geval was.

“Ik denk dat het voortdurende gevlucht van de Nisshin Maru ,van het oosten naar het westen en weer terug, hun poging is om onze brandstof op te maken”, zei kapitein Paul Watson, “Ik denk dat ze zeer verrast zijn dat we nog steeds achter ze zitten en door blijven gaan met het verstoren van hun jacht.” Nu de Shonan Maru nr. 2 weg is om de gevangen kapitein Peter Bethune naar Japan te brengen zorgt dit ervoor dat het 4e harpoenschip van de zeeën af is.

 “Ik denk dat we kunnen garanderen dat de Japanners uiteindelijk 30 tot 55% van hun quota af zullen zitten, en dat is gebaseerd op eerdere observaties van Sea Shepherd interventies,” zegt Watson. “Ze zullen geen winst hebben dit seizoen.”

Mr. Masayuki Komatsu, voormalige Japanse commissaris voor de walvisvangst (die dwergvinvissen eens “de kakkerlakken van de oceaan” heeft genoemd), heeft Japan gewaarschuwd om door te blijven gaan met jagen in Antarctica, omdat het anders een veel te grote overwinning zou zijn voor Sea Shepherd. “Als onze minister zegt dat we weg zouden gaan uit Antarctica, zou Sea Shepherd blij zijn”  zei Komatsu.

“Als de enige reden dat de Japanners door willen gaan met jagen op walvissen is omdat ze weigeren zich terug te trekken voor Sea Shepherd, dan is dat heel erg zielig en zeer zwak van de Japanse overheid,” zei Watson, “Wat Komatsu eigenlijk zegt is dat we Japan voor schut zetten door effectief het illegale stropen te stoppen. Als het echt gaat om het behouden van reputatie nu ze al verloren hebben, dan moeten ze nu weg gaan, nu ze nog een halve reputatie hebben.”

De Sea Shepherd schepen zullen dit weekend doorgaan met het achtervolgen van de Japanse vloot tijdens het bezoek aan Australië van de Japanse minister van buitenlandse zaken, Katsuya Okada.

De Japanse vloot blijft net buiten de grenzen van de Australian Antarctische Territoriale wateren (EEZ), waarschijnlijk om diplomatische redenen tijdens het bezoek van Okada. Deze zet kan worden gezien als een onofficiële erkenning van de EEZ. In 2008 heeft het Australische federale gerechtshof geoordeeld dat Japan geen walvissen meer mocht jagen in de EEZ. De Japanse vloot is in minachting van dit federale besluit.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: