Sea Sheperd is bang dat kapitein Bethune is verwond door de Japanse bemanning

15 februari 2010

Sea Sheperd is bang dat kapitein Bethune is verwond door de Japanse bemanning

De Sea Shepherd Conservation Society is bang dat Peter Bethune gewond kan zijn geraakt toen hij het stuurhuis van de Japanse Shonan Maru 2 is binnengegaan.

Glen Inwood, de woordvoerder in Nieuw-Zeeland voor het Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen heeft verteld dat Bethune zijn hand heeft gesneden tijdens het aan boord gaan van de Shonan Maru 2 en dat hij medische verzorging heeft gekregen van de scheepsarts.

“Dit is heel raar,” zegt kapitein Paul Watson op het Sea Shepherd schip Steve Irwin. “We hebben gesproken met Pete toen hij net aan boord was van het schip en we waren daarna nog anderhalf uur met hem in contact totdat hij het stuurhuis van de Shonan Maru nr. 2 binnenging. Hij heeft doorgegeven dat hij geen verwondingen had overgehouden aan het klimmen op het schip. Wij zijn nu behoorlijk bezorgd over de vraag hoe hij de verwonding, waar Glen Inwood het over heeft, heeft opgelopen aangezien wij zeker weten dat hij niet gewond is geraakt bij het beklimmen van het schip.”

Sea Shepherd is niet verbaasd over het feit dat de Nieuw-Zeelandse minister-president John Key de kant kiest van de Japanners in plaats van die van een van hun eigen inwoners.

“Het is duidelijk dat er handelsrelaties zijn tussen Japan en Nieuw-Zeeland die hogere prioriteit hebben dan een Nieuw-Zeelandse inwoner”, aldus Watson. “Nieuw-Zeeland heeft niks gedaan tegen het opzettelijk tot zinken brengen van het in Nieuw-Zeeland geregistreerde schip Ady Gil. Kapitein Bethune had geen andere keuze dan zijn rechten als burger op te eisen, aangezien hij niet op zijn eigen regering kon rekenen.”

Minister-president John Key heeft een verklaring afgelegd, waarin hij de actie van Sea Shepherd veroordeelt. Hij zei: “Ik denk dat we er wel doorheen komen deze keer. We hebben alleen veel goede wil nodig van beide kanten. Ik weet niet wat er mogelijk is, maar er moet een oplossing komen voor de langere termijn.”

Key zegt dat hij bezorgt is dat het incident de goede handelsrelaties met Japan kan bederven.

Kapitein Watson reageerde op Key’s verklaring door het volgende te zeggen: “De walvissen hebben niet de luxe van tijd en sinds wanneer is tijd een factor in het volgen van de wet. Deze walvisjagers zijn stropers en we maken geen deal met criminelen. Dit is hetzelfde als onderhandelen met een paar bankrovers totdat we het eens zijn en zij stoppen met banken beroven. Key moet stoppen zijn land te verraden aan de Japanners. Hij moet begrijpen dat een Japanse stroper opzettelijk een Nieuw-Zeelands schip heeft geramd en vernietigd, en dat er nu een burger van Nieuw-Zeeland gegijzeld wordt aan boord van een Japanse walvisstroper."

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: