Nieuws van het Sea Shepherd-front: Valentijn in de Zuidelijke Oceaan

14 februari 2010

Nieuws van het Sea Shepherd-front: Valentijn in de Zuidelijke Oceaan

Ter gelegenheid van Valentijn hebben de bemanningen van de Steve Irwin en de Bob Barker het woord “research” (onderzoek) op de zijkant van de Nisshin Maru rood geverfd. De rode kleur staat symbool voor het bloed van de walvissen en voor het leugenachtige karakter van de wetenschappelijke dekmantel waaronder de Japanse walvisvaarders opereren.

Het woord is in het Engels aangebracht en niet in het Japans, omdat de Japanners zeer goed weten dat de walvisvangst een commerciële operatie is. De Japanse walvisvaarders trachten enkel het Westen zand in de ogen te strooien.
Door toedoen van Sea Shepherd hebben de Japanners al tien dagen geen enkele walvis gedood.
Het Japanse “Institute for Cetacean Research” (ICR, het walvisonderzoeksinstituut) heeft Sea Shepherd ervan beschuldigd de vloot dagelijks te hinderen. Natuurlijk hindert Sea Shepherd de vloot. We zijn daar niet om spandoeken op te hangen.

Sea Shepherd heeft slechts één doel voor ogen  -  het aantal walvissen dat bij de illegale strooptochten van de Japanse walvisvloot wordt gedood naar beneden halen.

Voor hen die Sea Shepherd beschuldigen van criminele activiteiten heeft kapitein Paul Watson één antwoord: “Als wij criminelen zijn, dat men ons dan arresteert of gewoon de mond houdt. Ik heb stilaan genoeg van dat gezeur, van die belachelijke beschuldigingen die niet wettelijk worden gestaafd. Geef me een voorbeeld van een wet die we hebben overtreden, van een overtreding. Feit is dat we in die zes jaar strijd tegen de stropers geen overtreding hebben begaan en niet zijn beschuldigd van een misdaad of van een inbreuk op de maritieme wetgeving”.

Sea Shepherd aan de andere kant kan zich beroepen op de reglementering van de Internationale Walvisvaartcommissie, het Antarctisch Verdrag, de Zeewet en op een vonnis van het Australische Federaal Hof waarin de Japanse walvisvaart in de Australische Antarctische territoriale wateren wordt verboden.

De Japanse walvisvaarders wordt de toegang tot de Australische en Nieuw-Zeelandse wateren ontzegd. Schepen van Sea Shepherd zijn wel nog welkom. De Japanse walvisvaarders worden geweerd uit de Indonesische wateren. Schepen van Sea Shepherd niet. Als een Japanse walvisvaarder een Australische of Nieuw-Zeelandse haven binnenvaart, wordt hij gearresteerd. Dat geldt niet voor de schepen van Sea Shepherd.

Wie zijn hier de misdadigers? De stropers, die met hun illegale activiteiten binnen een internationaal walvisreservaat met uitsterven bedreigde en beschermde walvissen doden en daarmee een algemeen moratorium op walvisvaart en een gerechtelijk vonnis van het Australische Federaal Hof met de voeten treden, OF de Sea Shepherd Conservation Society, die gewoon een einde tracht te maken aan die illegale praktijken, en dat met de nodige verantwoordelijkheidszin, zonder slachtoffers te maken of de wet te overtreden?

Morgen is het 70 dagen geleden dat het Sea Shepherd-schip Steve Irwin uit Fremantle vertrok om aan Operatie Waltzing Matilda te beginnen.

"Dit is een campagne van lange duur waarbij drie schepen uit drie verschillende landen worden ingezet. Ze varen elk onder een andere vlag en de bemanningen bestaan uit vrijwilligers uit 18 verschillende landen. We begeven ons in de meest afgelegen en vijandige wateren en de tegenpartij wordt almaar agressiever. Een van onze schepen ging verloren en een ander liep averij op. Maar door ons slinken hun jachtquota’s en winstmarges, met andere woorden Operatie Waltzing Matilda was een succes, “ zo verklaarde kapitein Watson. "We zullen niet wijken en zullen de walvissen van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan nooit overlaten aan de Japanse stropers.

Nissin Maru Helicopter and  Zeppelin

Red spots painting on the Research  sign of the action

foto: Barbara Veiga / Sea Shepherd

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: