Japanse walvisjagers spuiten zichzelf met pepperspray in het gezicht

12 februari 2010

Japanse walvisjagers spuiten zichzelf met pepperspray in het gezicht

Tijdens een confrontatie tussen Sea Shepherd en het Japanse beveiligingsschip Shonan Maru 2 op 11 februari deed zich een incident voor dat het Institute for Cetacean Research (ICR, het walvisonderzoeksinstituut) een excuus verschafte om een verklaring naar de media te sturen waarin Sea Shepherd werd beschuldigd van het verwonden van Japanse bemanningsleden met boterzuur (bedorven boter).

Volgens het persbericht van ICR raakten de drie mannen gewond toen boterzuur in hun gezicht spatte.

Kapitein Paul Watson had zijn twijfels over het verhaal omdat boterzuur, dat in wezen bedorven boter is, geen bijtend middel is, en omdat het niet giftig is, en biologisch. Het bijt niet en veroorzaakt geen oog- of huidirritatie.

Bij het bekijken van het videofragment van de confrontatie ontdekte de bemanning van Sea Shepherd de werkelijke oorzaak van de verwondingen van de drie Japanse bemanningsleden. De drie waren inderdaad gewond geraakt, omdat zij zichzelf met pepperspray in het gezicht hadden gespoten.

De video toont duidelijk drie Japanse bemanningsleden op het dek van de Shonan Maru 2. Twee van de drie bemanningsleden dragen een metalen tank op hun rug en hebben een mondstuk in hun handen waarmee ze er uitzien als ’ghost busters’. Een derde bemanningslid staat erbij. De video laat zien dat de twee bemanningsleden met de tanks de mondstukken richten op de bemanning van Sea Shepherd in hun opblaasboot. De mondstukken blazen een wolk van pepperspray richting de bemanning van Sea Shepherd en richting de camera. De wind stond echter niet gunstig voor deze Japanse tactiek en de pepperspray wordt teruggeblazen in de gezichten van de drie bemanningsleden, waarvan duidelijk te zien is dat ze in hun ogen wrijven. Ze lijken irritaties aan hun ogen te hebben opgelopen.

De Sea Shepherd Conservation Society zal het videofragment verspreiden als bewijs dat het persbericht van het ICR een leugen was en een poging om Sea Shepherd te beschuldigen van het verwonden van Japanse bemanningsleden.

Sinds de oprichting van de organisatie in 1977 heeft de Sea Shepherd Conservation Society nog nooit iemand letsel toegebracht.

”Ik denk dat deze video Sea Shepherd vrijspreekt van wat voor overtreding dan ook en aantoont dat de Japanse walvisjagers hun verhalen stelselmatig verzinnen om onze pogingen de walvissen tegen hun illegale activiteiten te beschermen, zwart te maken.” aldus kapitein Watson.

De Sea Shepherd schepen Bob Barker en Steve Irwin hebben ervoor gezorgd dat de Japanse walvisvloot al acht dagen op de vlucht is zonder dat er ook maar één walvis gedood is. De Nisshin Maru blijft koers zetten naar het westen en de vloot en de Sea Shepherd schepen bevinden zich nu 2.000 mijlen ten zuiden van Zuid-Afrika.

Japanese Whalers Shoot Themselves  in the Face with Pepper Spray

foto: Sea Shepherd

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: