Vijf uur durende strijd bij toegang tot walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan

11 februari 2010

Vijf uur durende strijd bij toegang tot walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan

Het kwam tot een strijd tussen de schepen van Sea Shepherd, de Bob Barker en de Steve Irwin, en de Japanse walvisvloot  toen de walvisjagers een waarschuwing van Sea Shepherd om het reservaat in de Zuidelijke Oceaan niet opnieuw te betreden, negeerden.

De Japanse vloot werd op dinsdag 9 februari om 15.30 uur uit het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan geleid. De vloot verliet het gebied op 60 graden zuiderbreedte en 76 graden en 36 minuten oosterlengte.

De vloot maakte zich uit de voeten richting het noorden met een koers van 310 graden naar een positie op 57 graden, 14 minuten zuiderbreedte en 69 graden, 6 minuten oosterlengte, waarna ze 180 graden draaiden en op 10 februari om 17.00 uur weer richting het walvisreservaat voeren met een koers van 230.

Op donderdag 11 februari om 16.50 uur ging de Japanse vloot opnieuw het walvisreservaat binnen op 60 graden zuiderbreedte en 62 graden oosterlengte.

Terwijl de Japanse vloot het walvisreservaat opnieuw binnen voer, manoeuvreerde het Sea Shepherd schip de Steve Irwin zich langs de Nisshin Maru om via een megafoon een boodschap in het Japans af te geven, waarin de Japanners werden gewaarschuwd het walvisreservaat niet te betreden. De Nisshin Maru reageerde met waterkanonnen en LRAD’s (Long Range Acoustic Devices: geluidsgolven). De Steve Irwin zette daarop waterkanonnen in.

De Steve Irwin deed vervolgens een poging om een helikopter op te laten stijgen toen de drie harpoenschepen de waterkanonnen en LRAD’s inzetten in een poging de helikopter op het dek te vernielen. De Bob Barker positioneerde zich zo dat de harpoenschepen hierbij werden gehinderd en de Steve Irwin zag zich genoodzaakt lichtkogels af te schieten voor de harpoenschepen om ze te dwingen zich terug te trekken.

De zes schepen, vier walvisjagers en twee vaartuigen van Sea Shepherd, waren meer dan vijf uur in strijd verwikkeld. Hoewel het vele malen bijna misging, waren er geen botsingen. Er vielen geen gewonden.

Een Delta, die door de Steve Irwin te water werd gelaten, viel de harpoenschepen lastig door projectielen, gevuld met bedorven boter, te gooien.

Alle schepen hebben zich terug getrokken en het konvooi van walvisjagers en anti-walvisjagers vaart het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan verder binnen in zuidwestelijke richting.

“Morgen markeert een volle week waarin geen walvissen gedood zijn,” zegt kapitein Paul Watson. “Ons doel is nu om twee weken te halen en dan drie weken. We zullen niet tolereren dat er ook maar één walvis gedood wordt. Als ze proberen een walvis te doden en naar de Nisshin Maru te brengen, zullen er ongetwijfeld aanvaringen komen omdat we het gevaar niet uit de weg zullen gaan en niet zullen stoppen de laadhelling te blokkeren. Dat kan ik beloven.”

news_100211_1_1_Steve_Irwin_and_the_Nisshin_Maru
Foto : Barbara Viega / Sea Shepherd Conservation Society

news_100211_1_2_Steve_Irwin_Confronts_Whalers
Foto : Glenn Lockitch / Sea Shepherd Conservation Society

news_100211_1_3_Bob_Barker_and_Steve_Irwin_confront_whalers
Foto : Glenn Lockitch / Sea Shepherd Conservation Society

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: