Sea Shepherd begint aan tweede week stilleggen illegale walvisjacht

11 februari 2010

Sea Shepherd begint aan tweede week stilleggen illegale walvisjacht

Steve Irwin and Shonan Maru 2Het is een week geleden dat Sea Shepherd alle jachtactiviteiten van de Japanse walvisvloot heeft weten stil te leggen. De afgelopen week is niet één walvis gedood, en de volgende doelstelling van Sea Shepherd is om daar twee en vervolgens drie weken van te maken.

“Wij zullen niet toestaan dat er ook maar één walvis wordt gedood zolang wij deze bende stropers achtervolgen,” zei kapitein Chuck Swift van de Bob Barker.

Het Institute for Cetacean Research (ICR, het walvisonderzoeksinstituut) heeft vandaag een persbericht verstuurd, waarin het beweert dat drie bemanningsleden van de Japanse walvisjagers bij het handgemeen van donderdag door Sea Shepherd gewond zijn geraakt.

De Sea Shepherd Conservation Society verwerpt deze bewering.

“Dit is gewoon het nieuwste trucje van Japan om sympathie te wekken,” zei kapitein Paul Watson. “De Shonan Maru 2, de Yushin Maru 1 en de Yushin Maru 2 vielen het Sea Shepherd schip Steve Irwin aan en probeerden de helikopter van Sea Shepherd, die zich op het dek bevond, te vernielen met krachtige waterkanonnen. De bemanning van de Steve Irwin reageerde door lichtkogels af te vuren en een opblaasbare Delta te gebruiken om flessen met bedorven boter op het dek van de walvisjagers te gooien. Het was een heftige, vijf uur durende confrontatie maar er vonden geen botsingen plaats en er vielen geen gewonden.”

Beweringen van Japan dat de bedorven boter heeft geresulteerd in gewonden onder de bemanningsleden zijn onzin. De Japanse walvisjagers beweren altijd dat Sea Shepherd hen met zuur bekogelt, waarbij ze suggereren dat het een soort looghoudende vloeistof zoals zwavelzuur is, terwijl het gewoon om bedorven boter gaat. Dit staat ook wel bekend als boterzuur (net zoals melk melkzuur bevat en sinaasappelsap citroenzuur). Boterzuur is een smerig ruikende substantie maar veroorzaakt geen letsel wanneer het in contact komt met de huid. Het bevat minder zuur dan bier.

In tegenstelling tot wat het ICR beweert, hebben de schepen van Sea Shepherd niet geprobeerd de schroeven van de Japanse walvisjagers onklaar te maken. Zowel de Bob Barker als de Steve Irwin hebben een lange scheepskabel achter zich aan gesleept om de harpoenschepen ervan te weerhouden hun terroriserende aanvallen met waterkanonnen en Long Range Acoustical Weapons (LRAD’s: geluidsgolven) uit te voeren. Het enige gevaar op verstrikking deed zich voor toen de harpoenschepen de Sea Shepherd schepen te dicht naderden. Het gebruik van materiaal om schroeven onklaar te maken is defensief en niet offensief.

De drie harpoen schepen in de Japanse vloot zijn sneller en kunnen makkelijker manoeuvreren dan de twee schepen van Sea Shepherd. Beweringen van de Japanners dat Sea Shepherd hun schepen aanvalt zijn belachelijk, aangezien de schepen van Sea Shepherd niet genoeg snelheid kunnen maken om een harpoenschip te onderscheppen. De opblaasbare vaartuigen van Sea Shepherd worden ingezet om bommetjes met bedorven boter op het dek van de Japanse walvisjagers te gooien.

De Japanse beschuldiging dat de Steve Irwin  een waterkanon gebruikt is lachwekkend, aangezien de Nisshin Maru zes waterkanonnen heeft en de harpoenschepen ieder twee. Dit zijn 12 waterkanonnen tegenover één van Sea Shepherd. Sea Shepherd heeft voor de campagne van dit jaar een waterkanon geïnstalleerd om zich te beschermen tegen aanvallen met waterkanonnen van de walvisjagers.

De Sea Shepherd Conservation Society hekelt de Japanse walvisvloot voor het opnieuw betreden van het walvisreservaat en heeft zich voorgenomen alle illegale activiteiten omtrent de walvisjacht in het reservaat te voorkomen. Alle illegale activiteiten zijn de afgelopen week stil gelegd en Sea Shepherd heeft zich voorgenomen de activiteiten nog een week stil te laten liggen ten koste van de inkomsten van de Japanse walvisjagers en om het aantal dode walvissen te beperken.

Steve Irwin and Shonan Maru 2

Fotos : Barbara Veiga / Sea Shepherd

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: