Sea Shepherd houdt vast aan het walvisreservaat in de Antarctische oceaan

10 februari 2010

Sea Shepherd houdt vast aan het walvisreservaat in de Antarctische oceaan

De Japanse media berichtten dat het Ministerie van Visserij overweegt de zogenaamde wetenschappelijke walvisjacht te verminderen. In ruil daarvoor willen de Japanners de commerciele walvisjacht in Japanse wateren hervatten.

De Japanse krant de Asahi Shimbun bericht dat Minister van Visserij Hirotaka Akamatsu zijn voorstel in juni toe zal lichten tijdens de bijeenkomst van de Internationale Walvis Commissie (IWC) in Marokko.

Het plan om de Antarctische walvisjacht terug te brengen in ruil voor het hervatten van de commerciële jacht op dwergvinvissen voor de Japanse kust laat een grote politieke verschuiving zien.

Er wordt bericht dat Japan het voorstel al aan het bespreken is met anti-walvisjacht landen zoals de Verenigde Staten en pro-walvisjacht landen zoals Noorwegen.

De Sea Shepherd Conservation Society vindt zulke comprissen verwerpelijk en blijft zich verzetten tegen alle vormen van walvisjacht in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan.

“De walvisjacht in het walvisreservaat moet stoppen,”, zei kapitein Paul Watson. “Dit is een walvisreservaat. Wat aan het woord ‘reservaat’ begrijpen de Japanners niet? Het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan is een gevestigd reservaat dat valt onder internationale afspraken. Tenzij dit wordt aangepast heeft de bescherming van het reservaat, zoals is vastgesteld in de internationale beschermingswet, een hoge prioriteit voor Sea Shepherd.”

Japan toestaan om walvissen te vermoorden in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan is net zoiets als overvallers toestaan banken te beroven als zij ermee akkoord gaan om minder geld mee te nemen dan ze in eerste instantie van plan waren.

De commerciële walvisjacht is volgens de Antarctische Overeenkomst ook verboden. Het vermoorden van de bedreigde vinvissen en bultruggen is ook verboden volgens de internationale beschermingswetgeving.

“Wat Japan voorstelt is dat zij toestemming krijgen om legaal walvissen te vermoorden in hun eigen wateren in ruil voor het terugbrengen van de moorden in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan,” zei kapitein Paul Watson. “Dit is onacceptabel. Het quotum voor het reservaat moet nul zijn.”

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: