Sea Shepherd legt Japanse illegale walvisjacht stil

8 februari 2010

Sea Shepherd legt Japanse illegale walvisjacht stil

Steve Irwin neemt deel aan jacht op Nisshin Maru

Positie: 63° 43’Z  81° 26’O

Het schip van Sea Shepherd de Steve Irwin heeft zich vanochtend om 07.00 uur (Sydney tijd) aangesloten bij het Sea Shepherd schip Bob Barker. Beide schepen zitten nu het Japanse fabrieksschip Nisshin Maru op de hielen.

De Japanse vloot voer snel naar het noordoosten, niet wetend dat de Steve Irwin op zuidwestelijke koers lag om hen te onderscheppen. Terwijl de vloot 15 knopen voer, en de Steve Irwin ook 15 knopen voer, werd het gat tussen hen snel kleiner.

De Steve Irwin lag twee uur lang stil naast een ijsberg op een afstand van zo’n 30 mijl, wachtend tot de Nisshin Maru steeds dichterbij kwam.Toen de afstand geslonken was tot zo’n drie mijl vertrok de Steve Irwin en onderschepte zo de Nisshin Maru.

Toen de Steve Irwin bij de Nisshin Maru langszij kwam, deed het fabrieksschip de waterkanonnen aan en zij waren verbaasd dat de Steve Irwin dit beantwoordde met een krachtiger waterkanon. Daardoor moesten de walvisjagers wegduiken toen het ijskoude water tegen de brug aansloeg.

Op dit moment volgt de Steve Irwin de Nisshin Maru op een kleine 200 meter afstand aan de bakboordzijde van het schip. Aan de andere kant volgt de Bob Barker de Nisshin Maru aan stuurboordzijde.

In het kielzog van de Nisshin Maru volgen de Japanse vaartuigen Shonan Maru 2, Yushin Maru 1 en Yushin Maru 2. Er is geen teken van de Yushin Maru 3.

Zes vaartuigen, twee van Sea Shepherd en vier van de Japanse vloot, varen in volle vaart in de noordoostelijke richting.

“Niet één walvis is er gedood sinds de Bob Barker de walvisvloot op 6 februari om 01.00 uur heeft onderschept. Dit is de derde dag dat de walvisjagers geen walvis hebben kunnen doden. We zijn van plan om van deze drie dagen drie weken te maken,” zei kapitein Paul Watson. “Ik heb er vertrouwen in dat we wederom voorkomen dat zij hun quota halen en dat we wederom hun winsten tenietdoen.”

De Steve Irwin en de Bob Barker hebben genoeg brandstof om de achtervolging van de walvisjagers nog een maand vol te houden.

"Het maakt niet uit waar ze naar toe gaan: oostelijk of westelijk langs de Antarctische kust," vertelde de eerste stuurman van de Steve Irwin, Locky MacLean. "We zijn van plan aan hun vloot te blijven hangen en we zullen niet toe staan dat ook maar een walvis op het dek van dat afschuwwekkende drijvende abattoir terechtkomt."

Er zijn 41 bemanningsleden (29 mannen en 12 vrouwen) aan boord van de Steve Irwin afkomstig uit Australië, Bermuda, Brazilië, Canada, Estland, Frankrijk, Japan, Hongarije, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Zuid-Afrika, Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten (15 nationaliteiten).

Er zijn 30 bemanningsleden (6 vrouwen en 24 mannen) aan boord van de Bob Barker afkomstig uit Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Zweden, Groot-Brittannië, en Zuid-Afrika (6 nationaliteiten).

Steve Irwin meets Bob Barker in  front of whalers

Steve Irwin meets Bob Barker in  front of whalers

Steve Irwin meets Bob Barker in  front of whalers

Fotos : Glenn Lockitch / Sea Shepherd

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: