Bob Barker geramd door illegale walvisvaarder

6 februari 2010

Bob Barker geramd door illegale walvisvaarder

Nishan Maru rams Bob BarkerOm 12.09 uur plaatselijke tijd in Australië ramde de Yushin Maru 3 opzettelijk het Sea Shepherd schip de Bob Barker, waarbij haar romp werd doorboord en de levens van de bemanning in gevaar kwamen. De botsing vond plaats op 65° 21 Zuid, 67° 58 Oost, ongeveer 180 zeemijlen van Kaap Darnley in het Australische antarctische gebied verwijderd.

De Bob Barker was actief bezig met het blokkeren van de laadhelling van de Nisshin Maru, het fabrieksschip van de Japanse walvisvloot, toen de botsing plaatsvond. Vier harpoen schepen, de Yushin Maru 1, 2, en 3, en Shonan Maru 2 waren rondjes aan het varen vlak langs de boeg en het achterschip van het Sea Shepherd vaartuig. De Bob Barker week niet van haar positie. Op dat moment ramde de Yushin Maru 3 met opzet de Bob Barker, en creëerde daarmee een gat van meer dan een meter boven de waterlijn aan de stuurboordzijde van het Sea Shepherd schip.

Niemand van de bemanning raakte gewond tijdens de botsing. De Bob Barker blokkeert nog steeds de laadhelling van de Nisshin Maru, en maakt daarmee de overdracht van gedode walvissen onmogelijk, waardoor de illegale walvisjacht stil is gezet.

Het incident demonstreert de escalatie van het geweld door de illegale walvisvaarders in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan.

Kapitein Paul Watson, die momenteel op weg is naar de plaats van actie, zei vanaf de brug van de Steve Irwin: "Omdat de walvisvaarders eigenlijk weg zijn gekomen met de schandalige aanval op de Ady Gil, denken ze nu klaarblijkelijk dat ze kunnen doen wat ze willen en ze schijnen geen enkel probleem te hebben met het in gevaar brengen van de Sea Shepherd bemanning. Wat we werkelijk nodig hebben is dat de regeringen van Australië en Nieuw-Zeeland hun verantwoordelijkheid nemen en beginnen met het hooghouden van de maritieme wetten in deze wateren, want wie weet wat de walvisvaarders anders hierna zullen doen. De levens van Australiërs en Nieuw-Zeelanders zijn elke dag in gevaar in deze wateren."

De bemanning van de Bob Barker bemerkte dat de Yushin Maru 3 kort na de inslag stillag in het water en zij leek achterop te raken, terwijl de Bob Barker haar positie aan de achtersteven van de Nisshin Maru behield. Het is mogelijk dat de Yushin Maru 3 schade heeft opgelopen bij de botsing.

De Japanse walvisvaarders zijn dit jaar veel agressiever dan bij de vorige campagnes.

Bob Barker Damage from the  Collision
Bob Barker Damage from the Collision

Fotos: (boven) Glenn Lockitch, (beneden) Lincoln Shaw

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: