Sea Shepherd kondigt mediterraanse campagne aan voor de blauwvintonijn

22 januari 2010

Sea Shepherd kondigt mediterraanse campagne aan voor de blauwvintonijn

De Sea Shepherd Conservation Society zal het na afloop van het Japanse walvisjachtseizoen en Operatie “Waltzing Matilda” niet rustiger aan gaan doen.

Beide schepen, de Steve Irwin en de Bob Barker, zullen koers zetten naar de Middellandse Zee vanuit de Zuidelijke Oceaan. Het doel zal zijn om illegale blauwvintonijn-stropers te onderscheppen en te stoppen.

“We willen de aandacht van het internationale publiek richten op één van de meest unieke vissoorten in de wereld, de blauwvintonijn. Deze staat op punt van uitsterven als gevolg van illegale visserij die wordt gedreven door Japans onverzadigbare vraag naar deze dure vis,” zegt oprichter en president van Sea Shepherd Paul Watson.
Twee weken geleden werd in Japan nog een blauwvintonijn verkocht voor bijna 130.000 euro.

Met deze hoge prijzen zijn de dagen van deze vissoort genummerd. Hoe zeldzamer de vissoort wordt, hoe hoger de prijs zal stijgen. Dit zijn de economische en politieke oorzaken voor het uitsterven van een diersoort.

De tonijnindustrie van de Middellandse Zee, die wordt gesteund door tientallen miljoenen euro’s aan subsidies, zal de blauwvintonijn tot het punt van uitsterving drijven. De populatie zal binnen drie jaar volledig zijn ingestort. Toch houdt corruptie en de stijgende marktwaarde van blauwvintonijn beschermende maatregelen tegen. De Conventie van Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten (CITES) komt in maart bij elkaar om een verbod op de handel in blauwvintonijn te bespreken. In de aanloop naar deze bijeenkomst heeft de Europese Unie het punt over de blauwvintonijn van de agenda gehaald om te voorkomen dat vissers uit Frankrijk, Malta, Italië en Griekenland zich beledigd zouden voelen.

President Nicolas Sarkozy heeft geprobeerd het vissen op blauwvintonijn te verbieden, maar wordt onder druk gezet door zijn eigen vissers. Hij probeert er nu voor te zorgen dat de export van blauwvintonijn naar Japan wordt verboden. Dit zal een positief effect hebben, maar de Franse vissers hebben gedreigd de havens te blokkeren als zij hun zin niet krijgen.

Dit is een cruciaal jaar in de strijd om de blauwvintonijn.

Sea Shepherd is van plan de stropers te confronteren en zal zich niet laten afschrikken door bedreigingen en geweld van de vissers. Onze campagnes in de Zuidelijke Oceanen tegen de Japanse walvisjagers hebben ons de afgelopen zes jaar de ervaring opgeleverd om het geweld van stropers over de hele wereld tegen te gaan.

“Het kan zijn dat we een schip verliezen, maar het verliezen van een schip weegt niet op tegen het verliezen van de blauwvintonijn,”zei kapitein Paul Watson. “Schepen zijn te vervangen, diersoorten niet.”

 

news_100122_1_1_blue_fin_tuna
Foto : Gary Stokes / OceanicLove.com

news_100122_1_2_tuna_market
Foto : Kim McCoy / Sea Shepherd Conservation Society

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: