Kapitein van de Ady Gil probeert de kapitein van de Shonan Maru No. 2 een arrestatiebevel te bezorge

15 januari 2010

Kapitein van de Ady Gil probeert de kapitein van de Shonan Maru No. 2 een arrestatiebevel te bezorgen.

Op vrijdag 15 januari 2010 heeft de bemanning van de Sea Shepherd Conservation Society boot Bob Barker de Shonun Maru No. 2 – een beveiligingsschip van de illegale Japanse walvisvloot – verrast, achtervolgd en is toen de confrontatie aangegaan. De confrontatie vond plaats tussen 8.30 uur en 12.30 uur (Australische tijd).

De Shonan Maru No. 2 kwam onlangs negatief in het nieuws door een gewelddadige aanval die zij deed op het Sea Shepherd schip de Ady Gil , waarbij het leven van de bemanning in gevaar werd gebracht en het schip deed zinken door de toegebrachte schade. Vandaag was de Shonan Maru No. 2 echter op de vlucht voor de Bob Barker, terwijl Sea Shepherd – ironisch genoeg – een strikt niet-gewelddadig beleid heeft en er in meer dan 30 jaar op zee nog nooit iemand ernstig gewond is geraakt.

Volgens de Nieuw-Zeelandse wet is een burger gerechtigd om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen een verdachte van een misdaad waarvoor 8 jaar of meer gevangenisstraf staat. Hieraan voldoet de beschuldiging van poging tot moord en daarom handelde kapitein Pete Bethune in overeenstemming met de Nieuw-Zeelandse wet toen hij probeerde om de kapitein van de Shonan Maru No. 2 - die opzettelijk zijn schip tot zinken bracht en daarbij bijna zijn bemanning en hemzelf om het leven bracht - aan te houden.

Na een onverwachte tewaterlating sloop een van Sea Shepherds kleine boten naar de Shonan Maru No. 2 toe en in meer dan vier uur liep de Bob Barker langzaam op hen in en viel het vaartuig lastig. De bemanning van de Shonan Maru No. 2 werd opgedragen te stoppen en zich te laten arresteren voor de poging tot moord op de bemanning van de Ady Gil. Elke ontwijkende manoeuvre van de Shonan Maru No. 2 kostte de walvisvaarders essentiële snelheid.

Dit was wat kapitein Paul Watson, president en oprichter van Sea Shepherd, zei: "Kapitein Pete Bethune had weinig keus dan te proberen het arrestatiebevel zelf af te dwingen. Hier, aan het einde van de wereld, zonder steun van de regering, was hij de enige sherrif in de stad. De kapitein van een schip dat tot zinken gebracht is door een andere kapitein heeft het gezag om zijn aanvaller te berechten. Dat is alles wat kapitein Bethune heeft geprobeerd te doen."

Pogingen van deze illegale walvisvaardersboot om de kleine boten van de Bob Barker te dwarsbomen bestonden uit het gebruik van Long Range Acoustic Devices (LRADs), verschillende waterkanonnen en ontwijkende manoeuvres. Sommige bemanningsleden van de Shonan Maru No. 2 droegen ook cilinders op hun rug die verbonden waren met (niet nader geïdentificeerde) draagbare apparaten die leken op wapens.

Toen duidelijk werd dat de Shonan Maru No. 2 niet zou meewerken aan de arrestatie, heeft de Bob Barker zich omgedraaid om haar jacht op de Japanse walvisvloot te hervatten. Dit zal moeilijk blijken omdat de Shonan Maru No. 2 de Bob Barker blijft volgen en in de gaten blijft houden. Maar Sea Shepherds vlaggenschip, de Steve Irwin, is ook op jacht naar de illegale walvisvloot en er is goede hoop dat het 'drijvende huis van bloed', de Nisshin Maru, snel gevonden zal worden – en zal worden stilgelegd.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: