Geramde vaartuig Ady Gil zinkt

8 januari 2010

Geramde vaartuig Ady Gil zinkt

Sea Shepherd hervat achtervolging van illegale walvisjagers

Op 8 januari 2010, om 17.20 uur (Greenwichtijd), meldde één van de vaartuigen van de Sea Shepherd Conservation Society, de Bob Barker, de laatst bekende positie van een ander vaartuig van Sea Shepherd, de Ady Gil, aan het Australische coördinatiecentrum voor reddingsacties (ARCC). De melding werd gedaan omdat de Ady Gil – die in eerste instantie naar een nabijgelegen basis gesleept zou worden – aan het zinken was en de daaropvolgende twee tot drie uur een gevaar voor navigerende schepen kon vormen.

Nadat het vaartuig op 6 januari 2010 ternauwernood een laaghartige aanval van de illegale Japanse walvisjager Shonan Maru No. 2 had doorstaan, begon de Ady Gil water te maken. Vanaf dat moment zijn bemanningsleden van de Bob Barker,vierentwintig uur per dag bezig geweest om het schip te redden en onderdelen te verwijderen die mogelijk schadelijk zijn voor het milieu voor het geval het schip verdere problemen zou ondervinden tijdens het slepen.

Tijdens de laatste sleeppoging braken de touwen die de Ady Gil op haar plaats achter de Bob Barker hielden –  dit was ogenschijnlijk het gevolg van de toenemende hoeveelheid water in het schip. Bij nader onderzoek bleek ongeveer 30% van de Ady Gil zich onder het wateroppervlak te bevinden, inclusief de machinekamer en de belangrijkste brandstoftanks. Gelukkig waren de brandstof en olie enkele uren daarvoor uit de Ady Gil verwijderd.

Met de melding van de Bob Barker aan het ARCC voldeed Sea Shepherd aan de wettelijke meldingsplicht voor dit incident, maar niet aan haar plicht om walvissen te beschermen tegen de illegale Japanse vloot, die illegaal walvissen doodt in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.

De Bob Barker zal zich nu weer bij de Steve Irwin voegen om de achtervolging op de walvisvloot voort te zetten en zo de walvissen te blijven beschermen.

Ady Gil sinking

foto: Glenn Lockitch / Sea Shepherd

 ###

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: