Sea Shepherd gaat in de aanval in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan

6 januari 2010

Sea Shepherd gaat in de aanval in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan

Sea Shepherd Conservation Society heeft de strijd om de walvissen in de Zuidelijke Oceaan te redden verhevigd, is de Japanse beveiligingsschepen te slim afgeweest en heeft nu de achtervolging ingezet op de Japanse walvisvloot.

Kapitein Paul Watson voelt zich dit jaar meer een admiraal. Op dit moment bevindt hij zich op honderden kilometers afstand van de actie aan de frontlinie, die plaatsvindt in Commonwealth Bay ter hoogte van de Adélie kust, waar twee van zijn drie schepen bezig zijn met de achtervolging van de Japanse walvisvloot.

De verwachting is dat de Steve Irwin zich binnen drie dagen bij de strijd zal aansluiten, uitgerust met een volle lading brandstof en nieuwe voorraden.

Terwijl de Japanse beveiligingsschepen op de zeeën ten noorden van de walvisvloot zochten naar de Steve Irwin, verraste Sea Shepherd de walvisvaarders met een schip waar de Japanners niet van op de hoogte waren – de Bob Barker, een voormalige Noorse Antarctische walvisvaarder, die nu een beschermer van walvissen is geworden.

De Bob Barker, onder het gezag van kapitein Chuck Swift, vertrok op 18 december uit Mauritius voor de lange reis over de Indische Oceaan. Op 6 januari om 3 uur ’s morgens vond hij de Nisshin Maru en haar vier harpoenschepen. De Japanse walvisvaarders werden volledig overrompeld, zich niet bewust van het feit dat Sea Shepherd dit jaar drie schepen in de campagne had ingezet.

De snelle patrouilleboot Ady Gil, aangevoerd door Pete Bethune, voegde zich vanochtend vanuit Nieuw-Zeeland bij de Bob Barker. De Bob Barker en de Ady Gil zijn bezig de Nisshin Maru uit het walvisreservaat weg te jagen en de gehele walvisvangst is tot stilstand gekomen.

De Japanse strategie was om de Steve Irwin bij de vloot weg te houden door een sneller schip in te zetten om de bemanning van Sea Shepherd te volgen. Met ondersteuning vanuit de lucht werd de Steve Irwin op 9 december door de Japanners opgespoord op de grens van de Exclusieve Economische Zone, 200 mijl van de Australische kust. Ze gaven deze informatie door aan de wachtende Shonan Maru No. 2. Zes uur later onderschepte het snellere Japanse schip de Steve Irwin en daarmee werd het de bemanning van Sea Shepherd onmogelijk gemaakt om de kern van de Japanse vloot op te sporen. Pogingen om de achtervolgers af te schudden mislukten en kapitein Watson werd gedwongen terug te keren naar Tasmanië, waar hij de voorraad brandstof aanvulde en weer vertrok in de avond van 31 december, gebruik makend van een stormachtige wind.

Ondanks het feit dat de Japanners op 1 januari 2010 de hele dag diverse surveillance vliegtuigen de lucht in stuurden, is het de Steve Irwin gelukt ongezien langs het Japanse beveiligingsschip Yushin Maru te glippen. De Shonan Maru No. 2 was naar de vloot teruggekeerd om bij te tanken en werd bij de 200-mijl-zone vervangen door de Yushin Maru.

Het doel van de campagne van Sea Shepherd met drie schepen is om de illegale Japanse walvisvaart failliet te doen gaan en de vloot in economische zin te laten zinken.

”Dit jaar beschik ik over drie schepen, vier kleine boten, een jet ski, een helikopter, 77 bemanningsleden en een grote hoeveelheid irritatie ten opzichte van de Japanse stropersvloot”, zei kapitein Paul Watson. ”Het is onze bedoeling om het leven van de walvismoordenaars te vergallen gedurende de komende anderhalve maand.”

De filmploeg van Animal Planet maakt deel uit van de bemanning om het derde seizoen van de populaire televisieserie “Whale Wars” op te nemen.

Sea Shepherd heeft 77 bemanningsleden, bestaande uit 17 nationaliteiten, te weten Australië, Brazilië, Canada, Ecuador, Estland, Frankrijk, Duitsland, Ghana, Hongarije, Ierland, Japan, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Bob Barker: 30 bemanningsleden, kapitein Chuck Swift (V.S.)
Steve Irwin: 41 bemanningsleden, kapitein Paul Watson (Canada)
Ady Gil: 6 bemanningsleden, kapitein Peter Bethune (Nieuw-Zeeland)

Ady Gil

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: