Japanese Whalers Ram Sea Shepherd Ship Ady Gil

6 januari 2010

Japanse walvisjagers rammen Sea Shepherd schip Ady Gil

Befaamde trimaran zinkende in de Zuidelijke IJszee

Zes bemanningsleden gered door het Sea Shepherd schip Bob Barker

Ady Gil rammed

Bij een aanval die werd vastgelegd op film, ramde het Japanse beveiligingschip Shonan Maru No. 2  zonder aanleiding en doelbewust de Ady Gil, de trimaran van Sea Shepherd, en veroorzaakte daarbij rampzalige schade.

Zes bemanningsleden, vier uit Nieuw Zeeland, één uit Australië en één uit Nederland, werden direct gered door de bemanning van het Sea Shepherd schip Bob Barker. Geen van de bemanningsleden van de Ady Gil raakte gewond.

Naar verluidt is de Ady Gil aan het zinken en de kans dat het schip gered kan worden is zeer klein.

Volgens ooggetuige Chuck Swift, kapitein op de Bob Barker, vond de aanval plaats toen de vaartuigen stil in het water lagen. De Shonan Maru No. 2 startte plots haar motoren en ramde de Ady Gil doelbewust, waarbij ruim 2 meter van de boeg van het schip volledig werd afgerukt. Volgens kapitein Swift ziet het er niet naar uit dat het schip gered kan worden.

 “De Japanse walvisjagers hebben dit conflict nu op gewelddadige wijze op de spits gedreven,” zei kapitein Paul Watson. “Als ze denken dat onze twee overgebleven schepen zich na hun uitspatting terug zullen trekken uit het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, vergissen ze zich. Er is nu een werkelijke walvisoorlog ontketend en we zijn niet van plan ons terug te trekken.”

Hoewel kapitein Paul Watson zich aan boord van de Steve Irwin met een snelheid van 16 knopen naar het reservaat begeeft, bevindt hij zich toch nog ongeveer 800 kilometer ten noorden van het betreffende gebied. De Bob Barker heeft de achtervolging van de Nisshin Maru tijdelijk stop gezet om de bemanning van de Ady Gil te redden. De Japanse schepen weigerden in eerste instantie de ontvangst van de noodoproep van de Ady Gil te bevestigen, maar deden dit uiteindelijk toch. Ondanks de bevestiging boden ze op geen enkele wijze aan om de Ady Gil of de Bob Barker te helpen.

Het incident  vond plaats op 64 graden en 3 minuten zuiderbreedte en 143 graden en 9 minuten oosterlengte.

Ady Gil rammed

Tot vanmorgen waren de Japanners zich nog helemaal niet bewust van het bestaan van de Bob Barker. Deze nieuwste aanwinst van de vloot van Sea Shepherd verliet Mauritius, voor de kust van Afrika, op 18 december en kon vanuit het westen langs de rand van het ijs dichterbij komen terwijl de Japanners bezig waren zich zorgen te maken over de komst van de Steve Irwin vanuit het noorden.

 “Dit is een aanzienlijk verlies voor onze organisatie,” zei kapitein Watson. “Het verlies van de Ady Gil, de voormalige Earthrace, staat voor een verlies van ruim een miljoen euro. Het verlies van een enkele walvis is voor ons echter belangrijker en we raken de Ady Gil niet tevergeefs kwijt. Deze klap sterkt ons in onze volharding, het tast onze vechtlust niet aan.”

De Sea Shepherd Conservation Society heeft de Australische overheid verzocht een marineschip te sturen om de vrede in de wateren van het Australische Antarctische Territoriuml te herstellen. We hebben 77 bemanningsleden uit 16 landen aan boord van drie vaartuigen. Zes van hen bevonden zich op de Ady Gil. In totaal betreft het 21 inwoners van Australië: 16 Australiërs op de Steve Irwin en vijf op de Bob Barker. Sea Shepherd vindt dat de Australische overheid verantwoordelijk is voor het beschermen van Australische staatsburgers die zich inzetten om walvissen te verdedigen tegen de illegale Japanse walvisjacht.

 “Australië moet hier zo snel mogelijk een marineschip naartoe sturen ter bescherming van zowel de walvissen als de Australische staatsburgers die zich inzetten om deze walvissen te verdedigen,” zei Laura Dakin, chef kok op de Steve Irwin en zelf afkomstig uit Canberra. “Deze wateren behoren tot het Australische Antarctische Territorium en ik zie dat de Japanse walvisjagers hier ongestraft doen wat ze willen zonder dat er ook maar één vaartuig van de Australische overheid in de buurt is. Peter Garrett, ik heb maar één vraag voor je: Waar ben je in godsnaam?”

Ady Gil rammed

Ady Gil rammed

Ady Gil rammed

Ady Gil rammed

Ady Gil rammed

fotos: JoAnne McArthur / Sea Shepherd

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: