Bob Barker slaat zijn slag om de walvissen te redden

5 januari 2010

Bob Barker slaat zijn slag om de walvissen te redden

Bob Barker doneert 5.000.000 dollar aan Sea Shepherd voor het behoud van de oceanen

Bob Barker

Een ander schip tegen de walvisjacht arriveerde vandaag onverwacht en net op tijd in de Zuidelijke Oceaan: de Bob Barker.

Het 1200 ton wegende schip, een in Noorwegen gebouwd Antarctisch harpoenschip, haalde om 03.00 uur op woensdag 6 januari de Japanse walvisvloot in bij Commonwealth Bay voor de Adélie kust op 143 graden, 17 minuten oost en 66 graden 43 minuten zuid. De Noorse vlag wapperde in de koude Antarctische lucht terwijl het silhouet van de walvisvaarder de indruk wekte dat het schip was gestuurd om de Japanse walvisvaarders te ondersteunen.

Het zou begrijpelijk zijn geweest als de Japanners dachten dat de Noren, voorstanders van de walvisjacht, een schip hadden gestuurd om hun illegale jacht in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan te steunen. Maar elke hoop daarop veranderde al snel in teleurstelling toen de Noorse vlag werd gestreken en het zwart-witte doodshoofd met de gekruiste drietand en herdersstaf werd gehesen om de aankomst van de Bob Barker aan te kondigen, de nieuwste aanwinst van de Sea Shepherd vloot.

Dankzij een schenking van 5.000.000 dollar van de Amerikaanse tv-persoonlijkheid Bob Barker (jarenlang presentator van ‘The Price is Right’, de Amerikaanse versie van ‘Prijzenslag’) kon Sea Shepherd Conservation Society stilletjes de voormalige Noorse walvisvaarder aankopen en uitrusten in Afrika. De snelle, extra versterkte achtervolgingsboot vertrok op 18 december stilletjes vanuit Mauritius om zich bij de Sea Shepherd schepen Steve Irwin en Ady Gil te voegen in de Zuidelijke Oceaan.

Barker heeft ook de kosten van een helikopter vergoed die de schepen van de stichting zal vergezellen. Het vliegtuig is Nancy Burnet genoemd, naar de president van United Activists for Animal Rights, een organisatie die Barker ook steunt. Deze nieuwe helikopter zal meedoen aan toekomstige campagnes.

“Ik ben bijzonder blij dat ik Sea Shepherd Conservation Society kan helpen in hun missie om de vernietiging van leefgebieden en de afslachting van wilde dieren in de oceanen van de wereld te stoppen,” zei Barker. “ Er wordt een heleboel gepraat over het behouden van onze ecosystemen en diersoorten, maar dit is een organisatie die deze woorden omzet in daden.”

Voor de allereerste keer heeft Sea Shepherd drie schepen ingezet tegen de Japanse vloot en elk schip geeft de campagne unieke mogelijkheden. Het snelle schip Bob Barker zal het voortouw nemen bij het hinderen van de Japanse vloot en kan drie volle maanden op zee blijven zonder te hoeven tanken. De Steve Irwin zal de helikopter dragen en alle vluchten coördineren, alsmede het laden van het fabrieksschip Nisshin Maru proberen te blokkeren. De Ady Gil, twee keer zo snel als de Japanse harpoenschepen, zal zich toeleggen op het onderscheppen van de snelle achtervolgingsschepen om hun jachtactiviteiten te verstoren.

Het doel van de Sea Shepherd vloot is om de Japanse vloot in economische zin te doen zinken - om de walvisindustrie failliet te laten gaan door hun vangstquota’s te halveren en de vloot haar jaarlijkse winst te kosten.

De campagne is dit jaar Operatie Waltzing Matilda genoemd om de dankbaarheid van Sea Shepherd jegens het Australische volk te tonen, voor hun ongelooflijke steun voor onze activiteiten sinds 2005.

Dankzij de genereuze steun van Bob Barker heeft Sea Shepherd Conservation Society de mogelijkheid gekregen om de winst van de walvisindustrie dit seizoen flink te beïnvloeden. Meer dan ooit vertrouwen we er nu op dat we de illegale walvisvaarders uit de wateren van het Antarctische walvisreservaat kunnen jagen.

De Japanse walvisvaarders komen er nu achter dat zij niet langer hun slag kunnen slaan. Nu Sea Shepherd hun vangsten heeft gehalveerd en voor het vierde jaar op rij hun winsten teniet heeft gedaan, kan de zwaar gesubsidieerde walvisindustrie niet veel meer hebben.

“ We zijn van plan om de walvisvaarders failliet te laten gaan,” zei kapitein Paul Watson. 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: