Steve Irwin update vanuit Antarctica

20 december 2009

Steve Irwin update vanuit Antarctica

De Steve Irwin heeft twee dagen doorgebracht in Commonwealth Bay, waarvandaan ze 21 december vertrok om de achtervolging van de Japanse walvisvloot voort te zetten.

Tijdens de stop aan de Adelie kust kregen de kapitein en de bemanning van de Steve Irwin een brief met steunbetuigingen van de Franse onderzoeksbasis in Dumont d’Urville. De Franse regering veroordeelt de illegale Japanse walvisjacht in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan sterk.

De bemanning bracht ook een bezoekje aan de Australische wetenschappers en milieubeschermers in Mawson’s Hut bij Cape Denison in Commonwealth Bay.

De bemanning van Sea Shepherd voorzag de wetenschappers van duikers om wetenschappelijke instrumenten op te duiken uit vijf meter water in Cape Denison.

Toen een van de Australiërs in Mawson’s Hut radiocontact zocht met het Japanse vaartuig om te vragen wat ze in de Australische Antarctische territoriale wateren deden, reageerde de kapitein van de Shonan Maru No.2 door te zeggen dat “Japan de Australische Antarctische territoriale claim niet erkent.”

De bemanning van de Steve Irwin had een strategische reden om twee dagen voor anker te gaan in Commonwealth Bay en concentreert zich nu op het kwijtraken van het Japanse beveiligingsschip en het opsporen van de Japanse walvisvloot.

 “Het is mij duidelijk dat de Japanse walvisvaarders niet welkom zijn in deze wateren volgens de wetenschappers en het personeel van de onderzoekskampen en basiskampen op het Antarctische continent.” zei kapitein Paul Watson. “Terwijl de ondertekenaars van het Antarctisch Verdrag aan het werk zijn om te proberen dit prachtige continent en de wateren eromheen te redden en te beschermen, is alleen de Japanse natie betrokken bij de illegale exploitatie van bedreigde walvissen.”

Kapitein Watson is ook bezorgd dat de situatie in het Antarctische walvisreservaat geen goed teken is voor de pas gehouden klimaattop in Kopenhagen, en vraagt zich af: “Als de landen die het Antarctisch Verdrag hebben ondertekend, en de Internationale Walviscommissie de illegale slachting van bedreigde walvissen in een gevestigd walvisreservaat al niet kunnen stoppen, hoe gaan ze dan ooit spijkers met koppen slaan wat betreft het grotere vraagstuk van de klimaatswijziging?

###

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: