Japan zet LRAD in tegen Sea Shepherd helikopter

18 december 2009

Japan zet LRAD in tegen Sea Shepherd helikopter

Shonan Maru No 2 Gives Chase

Zuidelijke Oceaan – Het Sea Shepherd schip Steve Irwin is na haar vertrek uit Fremantle, Australië, nu al 10 dagen op zee en heeft voor negen van die dagen een Japanse schaduw gehad; de Shonan Maru No. 2. Dit Japanse beveiligingsschip geeft de locatie van de Steve Irwin door en voorkomt daarmee dat ze de walvisvloot kunnen benaderen.

Sea Shepherd ging de Franse territoriale wateren binnen, nadat zij hiervoor van de Franse basis bij Dumont D’Urville hoffelijk toestemming had gekregen, in een poging om de achtervolger kwijt te raken. De Shonan Maru No. 2 volgde de Steve Irwin zonder toestemming de Franse wateren in tijdens een illegale achtervolging. De Franse basis bevestigt dat het Japanse schip nooit toestemming heeft gevraagd of gekregen om de Franse wateren binnen te varen.

Om 17.30 uur vloog de helikopter van de Steve Irwin terug om de Shonan Maru No. 2 te filmen tijdens haar illegale achtervolging. Hierop richtte de bemanning van het Japanse schip hun Long Range Acoustical Device (LRAD), een akoestisch lange-afstandswapen, op de Sea Shepherd helikopter. LRAD wordt geclassificeerd als een militair wapen.

“Dit was een erg onverantwoordelijke actie” zegt helikopterpiloot Chris Aultman. “ Dat apparaat kan misselijkheid en desoriëntatie veroorzaken, en het gebruik ervan tegen een vliegtuig of helikopter is zowel extreem gevaarlijk als volkomen onverantwoordelijk.”

De helikopter van Sea Shepherd keerde voor de veiligheid terug naar de Steve Irwin, weg van de LRAD, waarop de Shonan Maru No. 2 versnelde en haar waterkanonnen richtte in een poging om de helikopter op haar landingsplaats te vernietigen. Dit gebeurde terwijl de bemanning probeerde de helikopter op het dek vast te zetten.

Kapitein Watson reageerde door een 150 meter lange lijn uit te zetten achter het schip, om de Shonan Maru No. 2 te dwingen een veilige afstand te houden. Het Sea Shepherd schip is onbeschadigd en de bemanning is veilig.

Sea Shepherd heeft het incident gemeld bij de Franse autoriteiten. De achtervolging duurt voort.

“De situatie is nu erg gevaarlijk” zegt kapitein Paul Watson. “We hebben het Japanse schip met opzet het dikke ijs in geleid om te proberen ze kwijt te raken in het ijs. De ijsbergen zouden beide schepen makkelijk kunnen beschadigen.”

Shonan Maru No 2

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: