Walvisvaarders en walvisverdedigers krijgen het voor de eerste keer dit seizoen aan de stok

14 december 2009

Walvisvaarders en walvisverdedigers krijgen het voor de eerste keer dit seizoen aan de stok

De eerste confrontatie tussen walvisvaarders en walvisverdedigers vond plaats op 14 december toen de Steve Irwin en de Shonan Maru #2 schoten met hun waterkanonnen uitwisselden.

De Shonan Maru #2 volgt de Steve Irwin al sinds 9 december vanaf Fremantle. Om 14.00 uur (Melbourne tijd) voer de Steve Irwin om een ijsberg, draaide een rondje buiten het zicht van de Shonan Maru #2 en kwam weer tevoorschijn op korte afstand van de bakboordzijde van de Japanse walvisvaarder, die hierdoor compleet verrast werd.

Een achtervolging begon en de Shonan Maru #2 zette twee waterkanonnen aan. De bemanning van de Steve Irwin reageerde meteen door hun waterkanon klaar te maken. De Shonan Maru #2 en de Steve Irwin achtervolgden elkaar twee uur lang op hoge snelheid voordat kapitein Watson besloot om de achtervolging af te breken om wederom koers te zetten naar de kust van Antarctica.

De Japanse walvisjagers geven een hoop geld uit, allereerst voor het lokaliseren van de Steve Irwin  vanuit de lucht en daarna door de Shonan Maru #2 naar het Sea Shepherd schip te sturen. Door de Steve Irwin op de voet te volgen, kan het harpoenschip de rest van de vloot op de hoogte houden van de positie van Sea Shepherd. Kapitein Paul Watson moet de schaduw van de Shonan Maru #2 kwijt zien te raken om de walvisvloot te kunnen vinden. Hij rekent op zwaardere ijsomstandigheden om hem bij deze poging te helpen

“We zullen de ijsbergen en ijsschotsen in ons voordeel gebruiken.” zei kapitein Watson. “Ik heb vandaag gezien dat ik meer ervaring heb in het navigeren in ijs dan de Japanse kapitein die ons achternazit. We moeten ervoor zorgen dat hij ons tot in het ijs volgt en het ijs dan in ons voordeel laten werken.”

Na de confrontatie was de bemanning van de Steve Irwin nat, maar opgewekt.

“Het was geweldig om te zien hoe ze ervandoor gingen als lafaards toen we ons tegen hen keerden” zegt derde stuurman Vincent Hayes uit Williamstown in Victoria 

“We zullen de ijsbergen en ijsschotsen in ons voordeel gebruiken.” zei kapitein Watson. “Ik heb vandaag gezien dat ik meer ervaring heb in het navigeren in ijs dan de Japanse kapitein die ons achternazit. We moeten ervoor zorgen dat hij ons tot in het ijs volgt en het ijs dan in ons voordeel laten werken.”

Na de confrontatie was de bemanning van de Steve Irwin nat, maar opgewekt.

“Het was geweldig om te zien hoe ze ervandoor gingen als lafaards toen we ons tegen hen keerden” zegt derde stuurman Vincent Hayes uit Williamstown in Victoria

 

FOTOS

Shonan Maru

Shonan Maru

Shonan Maru

Shonan Maru No 2

Shonan Maru No 2

credits:
Photos 1-3: Barbara Veiga / Sea Shepherd
Photos 4,5: Michael Williams / Sea Shepherd

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: