Japanse minister van buitenlandse zaken bekent illegale walvisvangsten

11 december 2009

Japanse minister van buitenlandse zaken bekent illegale walvisvangsten

Sea Shepherd vindt het tijd dat de wet wordt toegepast.

Japanese whaler harpoons minke whale 2009

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Katsuya Okada, heeft toegegeven wat de hele wereld al lang wist.

In een interview met de Australische media zei minister Okada: “Hier in Japan is het eten van walvisvlees een traditie.”

“Ik denk dat voedsel een belangrijk onderdeel is van cultuur, en daarom is het noodzakelijk dat we elkaars cultuur wederzijds respecteren en erkennen” zei hij.

“Het kan zijn dat er dingen zijn die de Australïers eten en de Japanners niet. Het zou natuurlijk een ander verhaal zijn als het een bedreigde diersoort was die op het punt van uitsterven stond... Maar als dit niet zo is, denk ik dat de gemiddelde Japanner in de toekomst graag walvisvlees wil blijven eten.”

Niet eenmaal probeerde Minister Okada de walvisvangst te rechtvaardigen als “wetenschappelijk onderzoek”. Hij heeft duidelijk gemaakt dat dit een commerciële zaak is en dat het doel is om walvissen te doden voor de consumptie en voor de winst. Hij ontkende zelfs dat de gewone vinvis en de bultrug worden bedreigd, ondanks de internationale erkenning van het feit dat zij bedreigde soorten zijn.

“Dit geeft een geheel nieuw uitgangspunt aan onze campagne dit jaar,” zei kapitein Paul Watson aan boord van de Steve Irwin, het schip van Sea Shepherd in de Zuidelijke IJszee. “Japanse walvisvaarders zijn stropers en nu heeft zelfs hun minister van Buitenlandse Zaken toegegeven dat dit een strooptocht is. De Japanse overheid heeft walvisvaarders toestemming gegeven om tot 935 beschermde dwergvinvissen, 50 bedreigde gewone vinvissen en 50 bedreigde bultruggen te doden.”

“Deze walvisvaarders zijn stropers. Zij zijn misdadigers en dat weten ze. Ze schenden het Antarctisch Verdrag door het commercieel exploiteren van de Antarctische wateren en ze minachten het Australische federale gerechtshof doordat zij doorgaan met het doden van walvissen in het Australische Antarctische Territorium,” aldus kapitein Watson.

De Sea Shepherd Conservation Society is niet in deze wateren om te protesteren tegen de walvisvangst omdat we er gewoon ”tegen” zijn. We zijn hier om te zorgen dat de internationale natuurbeschermingswet wordt uitgevoerd conform de richtlijnen van het VN Handvest voor de Natuur. Sea Shepherd is hier om dat te doen wat Australië, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten en andere lidstaten hebben geweigerd te doen – de wet hoog te houden.

De schepen van Sea Shepherd en hun bemanning zullen proberen de internationale natuurbeschermingswet toe te passen door deze illegale vaartuigen te stoppen. Ze zullen daarvoor alle mogelijke middelen inzetten zonder daarbij mensenlevens te bedreigen of verwondingen toe te brengen. 

“Het is aangetoond door niemand minder dan de Japanse minister van Buitenlandse Zaken dat de smoes van wetenschappelijk onderzoek niets minder is dan bedrog. Ik denk dat het tijd wordt hier een internationaal incident te veroorzaken,” zegt kapitein Paul Watson. “Het is tijd te stoppen met de zachte aanpak, genoeg met de stinkbommen. Het is tijd om meer agressieve tactieken in te zetten. Het is tijd om stelling te nemen, en voor overheden tijd om betrokken te raken. Ik ben doodmoe van die stropers die wegkomen met het overtreden van de internationale natuurbeschermingswetten. Ze komen er mee weg omdat ze deel uitmaken van een groot, machtig, welvarend land. Als het Somalische stropers zouden zijn die olifanten aan het doden waren, zouden ze worden neergeschoten. Als ze Nigeriaanse of Rwandese stamleden zouden zijn die berggorilla’s afslachtten voor hun vlees, zouden ze worden neergeschoten. In plaats daarvan kopen ze op een arrogante mannier het overtreden van de wet af en doen ze wat ze willen, waar en wanneer ze het willen. Genoeg! De walvisvangst moet stoppen en we zijn van plan om ons deel daarin te doen.”

De Steve Irwin nadert de Japanse vloot. Iedere dag komt de bemanning 300 zeemijlen dichterbij deze stropers.

“Het gaat niet om cultuur of respect voor cultuur,” aldus kapitein Watson. “Het gaat om het respecteren van de internationale natuurbeschermingswet. We zijn nergens voor aangeklaagd, voor geen van onze acties in deze wateren, niet eens door Japan. De reden is simpel. Het is moeilijk om mensen aan te klagen die de wet toepassen door het beschermen van bedreigde diersoorten tegen stropers. Wij zijn niet de misdadigers, de walvisjagers zijn de stropers en nu heeft zelfs hun minister van Buitenlandse Zaken dit toegegeven. Het gaat om het doden en commercieel verhandelen van walvisvlees als voedsel. Daar gaat het om, en daar ging het altijd al om.”

De Sea Shepherd bemanning verwacht  de vloot binnen 10 tot twaalf dagen te kunnen onderscheppen.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: