De Steve Irwin behoudt de Nederlandse driekleur

30 november 2009

De Steve Irwin behoudt de Nederlandse driekleur

Poging van Japanse walvisvaarders om vlag te ontnemen faalt 

Netherlands flag

Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga heeft zowel een klacht van de Japanse regering als een eis om de Nederlandse vlag te verwijderen van het Sea Shepherd schip Steve Irwin, verworpen.

De Japanse premier bracht de zaak een maand geleden onder de aandacht bij de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende, toen Balkenende Japan bezocht. Balkenende benadrukte toen dat Nederland de Japanse kijk op walvisvangst niet deelt.

Echter, onder druk van de Japanse regering gaf het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken een indicatie dat ze zouden onderzoeken of de wet zou kunnen worden gewijzigd teneinde het de Nederlandse regering mogelijk te maken de vlag van de Steve Irwin te verwijderen. Dit ondanks het feit dat er geen aanklacht is ingediend tegen de Steve Irwin of tegen Sea Shepherd door de Nederlandse, Japanse of  Australische overheid aangaande de inspanningen om de illegale Japanse walvisvaart in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan te stoppen

Onderzoek door het Nederlandse Inspectoraat-Generaal voor de Scheepvaart toonde aan dat beide zijden internationale regels hadden overtreden, aldus de staatssecretaris. De Japanse overheid weigert mee te werken met het Inspectoraat-Generaal voor de Scheepvaart en daarom is een volledig onderzoek naar de incidenten in de Zuidelijke Oceaan niet mogelijk.

De Japanse vloot verliet Japan op 19 november met als bestemming de Zuidelijke Oceaan. De Sea Shepherd schepen Steve Irwin en Ady Gil staan gepland om te vertrekken vanuit Australië op 7 december.

Steve Irwin flying Netherlands flagDe krant Mainichi Daily News uit Japan stelde dit weekend deze vraag: Kan de groep voor het einde van de walvisvaart in Japan zorgen, met zijn werkwijze die de laatste jaren steeds geweldadiger wordt?
Hun activiteiten hebben er in de laatste jaren voor gezorgd dat de vangsten maar 60-75% waren van de verwachte cijfers en dit jaar zegt Watson dat hij dit cijfer wil halveren.

Als zelfs de Japanse media de impact van de Sea Shepherd acties erkennen, ziet de prognose voor het walvisseizoen 2009/2010 er veelbelovend uit voor de walvisbeschermers.

 “We moeten de financiële druk op de walvisvloot houden” zei kapitein Paul Watson. “We hebben ze in de afgelopen drie jaar al hun winst gekost en we hebben ze economisch in de strop. Ik ben ervan overtuigd en vol hoop dat we ze dit jaar de knock-out slag kunnen bezorgen en dat we deze stropers failliet  kunnen laten gaan.

Sea Shepherd zal dit jaar voor de derde keer onderwerp zijn van de serie Whale Wars op Animal Planet.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: