Dringend hervorming nodig van de milieuwetgeving op de Galapagos eilanden

25 november 2009

Dringend hervorming nodig van de milieuwetgeving op de Galapagos eilanden

Lava Lizard

Afgelopen week, tijdens een inspectie van de hondeneenheid van de milieupolitie, werd een buitenlandse toerist aangehouden die probeerde een Galapagos lavahagedis (Microlophus albermarlensis) langs de luchthaven controle Ecuador uit te smokkelen. Lavahagedissen zijn inheems op de Galapagos eilanden en zijn een beschermde soort in Ecuador. Iedere poging om deze dieren weg te halen van de Galapagos eilanden is een inbreuk op de regels van het Galapagos Nationaal Park en op de Ecuadoriaanse wet. De dader probeerde de hagedis het land uit te smokkelen in een plastic waterfles die was verstopt in zijn tas. Hij rekende niet op het vermogen van onze politiehonden om dierengeur te kunnen ontdekken. Na aanhouding en preventieve hechtenis  werd de verdachte echter, na het betalen van 566 Amerikaanse dollars borg, 96 uur na zijn arrestatie vrijgelaten. (borg wordt altijd heel laag gesteld in het geval van milieu-overtredingen)

Overtreders zoals deze en andere, zoals de groep illegale vissers die zo’n zeven maanden geleden werd aangehouden in het zeereservaat, werden ondanks onze inspanningen vrijgelaten op borgtocht. Dit  bewijst een complexe juridische werkelijkheid: het is vrijwel onmogelijk om misdaden tegen het milieu te onderzoeken en te bestraffen in de beschermde gebieden op de Galapagos eilanden. .

Deze situatie vindt haar wettelijke grond in artikelen 68 en 69 van de speciale wet van de Galapagos eilanden (Ley de Régimen Especial para la Conservación y Desarrollo Sustentable de la Provincia de Galapagos), die de hoogte van de straffen voor milieumisdaden bepaalt: van vijftien dagen tot drie jaar gevangenisstraf.

Dus op de Galapagos Eilanden, een Nationaal Park, een zeereservaat, een Werelderfgoed en een Biosfeerreservaat, kan een misdaad tegenover de grootste natuurschatten worden bestraft met  slechts vijftien dagen in de gevangenis.

Het gaat hier niet om een fout in het systeem. Het probleem is een wet die deze serieuze overtredingen, die schade toebrengen aan het ecologisch evenwicht op de Galapagos eilanden, bestraft met zulke lage straffen.

Volgens de Ecuadoriaanse wet kan een verdachte die wordt vastgehouden vanwege een milieu aanklacht, vragen om schorsing van de preventieve hechtenis door het betalen van een borgsom. De hoogte staat meestal niet in verhouding tot de schade die is veroorzaakt door de overtreding van de wet.

Dat betekent op de Galapagos eilanden meestal dat het werk van de politie nutteloos is omdat de verdachte, eenmaal vrijgelaten, de eilanden en zelfs het land kan verlaten. De juridische procedure kan niet worden afgesloten zonder dat de verdachte aanwezig is. Het resultaat is dat in de jaren sinds de inwerkingtreding van de Galapagos wet er geen bewijs is van enige veroordelingen op het gebied van het milieurecht. Erger, soms zagen we zelfs dat de daders nogmaals dezelfde misdaden pleegden.

Wetsvoorstel

Sea Shepherd Galapagos heeft de hulp ingeroepen van een bekende Ecuadoriaanse advocaat die om een herziening zal vragen van de artikelen 68 en 69  van de speciale wet van de Galapagos eilanden. De gevangenisstraf moet worden veranderd in drie tot zes jaar, en zonder mogelijkheid van vrijlating op borgtocht.


De juridische werkelijkheid van de Galapagos eilanden, zoals geïllustreerd door eerdergenoemde voorbeelden, rechtvaardigt dit voorstel. Ook volgt het het grondwettelijke principe dat de ernst van de overtreding overeenkomt met de hoogte van de straf, en de grondwettelijke plicht van de staat om het natuurlijk erfgoed van het land te beschermen. De grondwet van Ecuador verklaart dat het behoud van de biologische diversiteit een zaak van publiek belang.

De speciale wet van de Galapagos eilanden is elf jaar van kracht.  Het is tijd om het om te zetten in een meer effectief instrument.  Alleen dan kunnen we de natuurbeschermingsdoelstellingen bereiken voor de Galapagos eilanden.


Sea Shepherd Galapagos ziet dit als het belangrijkste doel van 2010.

 

Foto's

Police Dog Searching Bags

news_091125_1_1_Lava_lizard_in_bag

Lava Lizard Smuggled in Plastic Bottle

 

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: