Belangrijke Amerikaanse handelaar in haaienvinnen veroordeeld voor federaal gerechtshof

22 augustus 2009

Belangrijke Amerikaanse handelaar in haaienvinnen veroordeeld voor federaal gerechtshof

Mark Leon Harrison uit Southport in Florida had deze week een slechte dag, maar niet slecht genoeg gezien de miljoenen haaien die er gevind zijn. Harrison was eens een van de grootste opkopers van commerciële haaienvinnen in de VS, volgens speciaal agent Hal Robbins van de NOAA. Vandaag de dag is hij een veroordeelde crimineel in de financiële penarie.

Mark Leon Harrison werd op 19 augustus 2009 veroordeeld door het Federale Gerechtshof als gevolg van zijn schuldbekentenis op 12 juni aangaande drie misdrijven. Het vonnis dat hem werd opgelegd door rechter Vineyard week niet af van dat vastgelegd in de overeenkomst met de officier van justitie, ondanks pogingen van de Sea Shepherd Conservation Society om het vonnis ook gevangenisstraf te laten behelzen.

Harrison, eigenaar en manager van Harrison International, LLC uit Southport in Florida hield zich bezig met het handelen, aankopen, vervoeren, bewerken (inclusief het drogen), verkopen en exporteren van haaienvinnen.

Mark Harrison en Harrison International bekenden dat ze hadden geprobeerd haaienvinnen te exporteren van door de staat Florida en/of federale wetten beschermde haaien, en dat ze handelden in haaienvinnen die niet waren aangegeven, zoals wettelijk verplicht is.

Harrison bekende ook schuld aan een derde aanklacht die verband hield met de handel in haaienvinnen die bewerkt, verpakt of bewaard werden onder onhygiënische omstandigheden. Harrison verwerkte haaienvinnen door ze in de open lucht op rekken of op de grond op zeilen te leggen, buiten bij zijn stuk grond in Southport, Florida. De vinnen werden ten allen tijde buiten gelegd tot ze droog waren. Honden renden er vrij tussendoor. Onderzoekers ontdekten dat vinnen die op Harrison’s gebied waren gedroogd onder andere vogelpoep en dode insecten bevatten, en dat er insektenlarven inzaten. De Sea Shepherd Conservation Society weet dat dit wereldwijd een doodnormale zaak is.

Harrison werd veroordeeld tot 5 jaar voorwaardelijk, 5000 dollar boete en een speciale aanslag van 75 dollar. Harrison zal 120 dagen in huisarrest moeten doorbrengen en zelf de kosten voor zijn bewaking moeten opbrengen. Het is hem verboden ook maar iets met de handel in haaienvinnen te maken te hebben, hij moet 150 uur gemeenschapswerk verrichten en een advertentie laten plaatsen in een belangrijk vissersblad betreffende zijn criminele daden.

Deze boetes en de 120 dagen huisarrest zijn echter niet meer dan een tik op de vingers gezien de strafmogelijkheden van de regering, en jammer genoeg is zelfs deze onbeduidende straf al meer dan wat er normaal gesproken wordt opgelegd in Amerikaanse natuurbeschermingszaken. Hoewel deze stand van zaken veranderd moet worden (de wetten strenger, de boetes verhoogd en rechters en aanklagers geïnformeerd), neemt Sea Shepherd Conservation Society voor deze uitkomst haar petje af voor de rechter, aanklager en rechercheurs in deze zaak. Harrison International bestaat niet meer en Mark Harrison is financieel geruïneerd. Stel je toch eens voor dat we alle aspecten van de handel in haaienvinnen konden laten verbieden in Amerika en de rest van de wereld, en iedereen die bij deze walgelijke handel betrokken is konden ruïneren.  Neem contact op met je verkozen vertegenwoordigers en moedig ze aan om de handel in haaienvinnen te verbieden.

Link naar het persbericht van de Amerikaanse openbare aanklager - veroordeling

Link naar het persbericht van Departement van Justitie - schuldbekentenis

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: