Vraag en antwoord met Kapitein Watson van The Cove en Sea Shepherd

10 augustus 2009

Vraag en antwoord met Kapitein Watson van The Cove en Sea Shepherd

Kapitein Paul Watson van de Sea Shepherd Conservation Society en Animal Planet’s hitserie Whale Wars speelt ook een prominente rol in de nieuwe film The Cove. In 2003 bracht Sea Shepherd de verschrikkelijke dolfijnenjacht in Taiji te Japan aan het licht, met foto’s die over de hele wereld te zien waren. Kapitein Watson beantwoordt vragen van TakePart.com over de film, de dolfijnenjacht in Taiji en over hoe filmbezoekers zelf actie kunnen ondernemen.

Kapitein Watson en andere Sea Shepherd medewerkers en leden bezochten op 31 juli in Los Angeles een speciale vertoning van The Cove met gasten zoals Isabel Lucas, Dave Rastovich en Q’orianka Kilcher.

TAKEPART: Wat kunnen filmbezoekers zelf doen nadat ze The Cove hebben gezien? Wat zijn een paar simpele en niet zo simpele stappen die mensen kunnen ondernemen om de bestaande toestand te veranderen?

KAPITEIN PAUL WATSON: The Cove laat zien waar de problemen zijn. Zeeaquaria zoals Sea World moeten stoppen met het ondersteunen van de gruwelijke en dodelijke praktijken waarmee dolfijnen bijeen worden gedreven. Mensen moeten zeeaquaria die misbruik maken van zeezoogdieren boycotten. Wij moeten druk leggen op Japan om deze wreedheden te beëindigen.

TP: Wat zou je zeggen tegen mensen die na de film kwaad zijn op Japan of de Japanners?

PW: De Japanse overheid ondersteunt deze slachting en mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen regering, dus uiteindelijk zijn het eigenlijk de Japanse burgers die schuld hebben. Wij hoeven ze daarvoor niet te haten, maar we moeten hen goed duidelijk maken dat deze slachting geen plaats heeft in de beschaafde wereld en dat de vissers van Taiji de gehele Japanse bevolking te schande maakt.

TP: Hebben de acties zoals ze in de film te zien zijn iets wezenlijks veranderd in Taiji?

PW: Het is te vroeg om dat te concluderen, maar ik ben er wel zeker van dat de Japanse overheid de druk voelt.

TP: Waarom kunnen internationale organisaties zoals de Internationale Walvisvaartcommissie geen hardere maatregelen treffen om dolfijnen en walvissen te beschermen? Is dat niet waar ze voor gecreëerd zijn?

PW: Het IWC is een krachteloze, waardeloze organisatie die zelfs de grote walvissen niet kan beschermen. Ik zou geen oplossingen verwachten van de bureaucraten bij het IWC. Verandering komt vanuit de passie van de mensen en het IWC is een organisatie zonder passie of compassie.

TP: Heb je enige indicatie over hoe The Cove en het nieuws van de release in de VS is ontvangen in Japan?

PW: Ik zou zeggen dat het nieuws in Taiji met schok en verbazing is ontvangen. Ze zijn beschaamd dat ze zijn geinfiltreerd en voelen zich beschaamd omdat het nu open en bloot op tafel ligt.

TP: En hoe nu verder voor u en voor de Sea Shepherd bemanning?

PW: De Sea Shepherd Conservation Society houdt ervan deze controverses aan de kaak te stellen en in Taiji begonnen we het balletje te laten rollen met onze allereerste video's en foto’s en onze interventie door gevangen dolfijnen uit de netten te bevrijden. Ik ben blij dat Ric O’Barry, Dave Rastovich, Surfers for Cetaceans, OPS, Participant en anderen de bal nu hebben en ermee vandoor gaan, op weg naar een overwinning namens de dolfijnen.

FOTO'S

The Cove 1
(van links) Charles Hambleton, Isabel Lucas,kapitein Watson,
Deborah Bassett, Lincoln O'Barry, Dave Rastovich

The Cove 2
Captain Watson en Q’orianka Kilcher

The Cove 3
Kapitein Watson en bestuurslid Susan Weingartner


Alle foto’s door Elizabeth Healey

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: