Aangevallen journalisten berecht voor het documenteren van zeehondenslachting

22 juli 2009

Aangevallen journalisten berecht voor het documenteren van zeehondenslachting

Na hun arrestatie op 16 juli zijn journalisten Bart Smithers (Zuid-Afrika) en Jim Wickens (Verenigd Koninkrijk) veroordeeld voor het zonder vergunning betreden van een beschermd gebied voor de Namibische kust. Ze verschenen aan het hof in de kuststad Swakopmund voor hun proces.

De Associated Press meldt dat Smithers en Wickens elk de keuze kregen van 12 maanden gevangenisstraf of een geldboete van 10.000 Namibische dollar per stuk (ongeveer €800,-), samen met een voorwaardelijke straf van zes maanden. Hun werkgever,Ecostorm, heeft ervoor gekozen om de boete te betalen namens de journalisten
Namibië handhaaft wetten om media-aandacht rond de afschuwelijke Namibische zeehondenjacht teverhinderen.De Namibische zeehondenjacht is, na de Canadese zeehondenjacht, de grootste slachting van zeezoogdieren ter wereld. De journalisten hopen dat hun berechting de aandacht zal trekken voor deze zeehondenjacht van Namibië,die zo zelden te zien is in de media.

Kaapse zeehonden worden jaarlijks afgeslacht aan de Namibische kust als zondebok voor de menselijke overbevissings praktijken en het wanbeheer van visserijen. Dit is ook een van Canada's zogenaamde rechtvaardigingen voor de voortzetting van de jaarlijkse afslachting van zadelrobben, nu algemeen erkend als wreed en onnodig..

De mannen werden niet gehoord in de rechtbank met betrekking tot hun stelling dat zij met geweld werden aangevallen door Namibische zeehondenjagers vóór hun arrestatie.

Landen die aan zeehondenjachten doen hebben een geschiedenis waarin zij geweld, op diegenen die deze jachten documenteren, oogluikend toestaan. In 2005 werden Sea Shepherd activisten die de zeehondenjacht in de internationale wateren voor de kust van Oost-Canada filmden, aangevallen door de zeehondenjagers met zwaaiende knuppels. Ook in 2008 werden Sea Shepherd actievoerders onder schot gehouden en gedeporteerd; Scheepsofficieren Alex Cornelissen en Peter Hammarstedt werden opgepakt en later op borgtocht vrijgelaten

Het is daarom niet verwonderlijk dat de Namibische regering de kant van de zeehondenjagers kiest en de flagrante onrechtvaardigheid negeert van fysiek geweld dat wordt gebruikt om zich te verzetten tegen de waarheid die door de lens van een videocamera vastgelegd wordt.

Sea Shepherd prijst Smithers en Wickens voor hun inspanningen om de Namibishe zeehondenjacht bloot te leggen.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: