Journalisten aangevallen en gearresteerd in Namibië voor het filmen van zeehondenjacht

17 juli 2009

Journalisten aangevallen en gearresteerd in Namibië voor het filmen van zeehondenjacht

Op 16 juli om 7 uur ‘s ochtends werden de prijswinnende journalisten Bart Smithers (Zuid-Afrika) en Jim Wickens (Groot-Brittannië) voor de kust van Namibië fysiek aangevallen en gearresteerd voor het filmen van de Namibische zeehondenslacht. Op dit moment worden ze vastgehouden op het politiebureau van Henties Baai. Zowel de Zuid-Afrikaanse als de Britse ambassades zijn hierover ingelicht en eisen de vrijlating van de journalisten.

De twee mannen waren de omstreden jacht aan het filmen in het Cape Cross zeehondenreservaat in West-Namibië. Ze werden aangevallen door de zeehondenjagers die bewapend waren met knuppels voor het doden van de zeehonden. Wickens en Smithers werkten voor Eco-Storm aan een project aangaande de wrede Namibische zeehondenjacht, in samenwerking met de Nederlandse organisatie Bont voor Dieren. De Namibische autoriteiten hebben hun camera’s en video’s in beslag genomen.

Smithers heeft een prijswinnende film geproduceerd over de walviscampagne uit 2005/2006 van Sea Shepherd Conservation Society met Zuid-Afrika genaamd “The Hunters Become Hunted”. Smithers is al lang betrokken bij beschermingsjournalistiek en is ook betrokken bij EcoEye.org, dat als doelstelling heeft diegenen te ontmaskeren die onze wereld alleen voor kortstondige winst beschadigen, exploiteren en uiteindelijk vernietigen.

“In een tijdperk waarin de Europese Unie net de import van alle zeehondenprodukten heeft verboden, weigert Namibië zich bij de beschaafde wereld te voegen door de zinloze jacht op zeehonden voort te zetten en door elke vorm van persvrijheid of vrijheid van meningsuiting dood te knuppelen. Bart en Jim zijn politieke gevangenen en moeten onmiddellijk bevrijd worden” zegt Peter Hammarstedt, persoonlijke vriend van Bart Smithers en eerste stuurman van de M/Y Farley Mowat , het zeehondenbeschermingsschip van Sea Shepherd. De Canadese autoriteiten hebben beslag gelegd op de Farley Mowat na het filmen van het levend villen van een zeehond afgelopen lente in Canada.

Schrijf alstublieft naar de Namibische ambassade in uw land om de vrijlating van de journalisten te eisen en om hun pogingen om de wrede Namibische zeehondenjacht aan de wereld te tonen, te verdedigen.

###

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: