Illegale tonijnvissers betrapt in de Galapagos

2 juli 2009

Illegale tonijnvissers betrapt in de Galapagos

In de nacht van 30 juni 2009 werd de commerciële tonijnvissersboot Don Mario, uit de vissershaven van Manta in Ecuador, betrapt op het vissen naar tonijn binnen de beschermde wateren van het Galapagos mariene reservaat. Ten tijde van de aanhouding bevond het schip zich 30 mijl binnen de wateren van het Nationaal Park en had de netten in het water. In de netten troffen opzichters van het Nationaal Park naast tonijn ook veel andere soorten aan, waaronder zeeschildpadden.

Het vaartuig werd gelocaliseerd dankzij het nieuwe satellietsysteem dat binnen het mariene reservaat wordt gebruikt. Dit nieuwe systeem is verplicht voor alle schepen in Ecuador van minimaal 20 ton en alle bewegingen worden waargenomen op de controlepost. Men zag dat het schip vaart minderde en onregelmatige bewegingen maakte en direct werden de opzichters van het Nationaal Park ingezet om de activiteiten van het vissersschip te controleren.

De Don Mario had toestemming gekregen van de marine om de wateren van het mariene reservaat te doorkruisen. Jammer genoeg is het vrij normaal dat vaartuigen uit Ecuador door deze wateren mogen varen, wat ze een “onschuldige doortocht” noemen. Dit keer bleek dat hun doortocht niet zo onschuldig was.

De Don Mario is gesommeerd om naar de haven van Puerto Villamil op het eiland Isabela te gaan, waar het officieel wordt aangeklaagd voor illegaal vissen binnen het Galapagos mariene reservaat. De eigenaar van het schip beweerde dat het schip bezig was met reparaties aan de motor ten tijde van de aanhouding en dat het niet bezig was met vissen. Omdat ze hun netten in het water hadden tijdens te aanhouding zal deze claim niet genoeg zijn om het hof te overtuigen.

De aanhouding van de Don Mario geeft ons het bewijs waar we al een flinke tijd naar op zoek waren. Commerciële tonijnboten uit Ecuador, Colombia, Panama en Venezuela vissen illegaal binnen het Galapagos mariene reservaat. Sea Shepherd Galapagos is bezig geweest met het verzamelen van tonijn detectieapparatuur, de zogenaamde “tonijnballen”, die regelmatig gevonden worden binnen het mariene reservaat. Deze tonijnballen geven informatie door over hoeveelheden vis, watertemperatuur en GPS locaties aan de commerciële tonijnboten en op basis van deze informatie worden de schepen naar deze locaties gestuurd om de tonijn te vangen. Gelukkig voor Sea Shepherd zetten de eigenaren de namen van de schepen op de ballen. Enkele dagen voor de aanhouding van de Don Mario vond een lokale visser een van hun tonijnballen drijvend op dezelfde locatie als waar het schip is aangehouden.

Sea Shepherd Galapagos heeft tot nu toe 15 tonijnballen van 15 verschillende schepen verzameld en wij vermoeden dat al deze vaartuigen zich schuldig maken aan illegale visserij binnen het mariene reservaat. Zeer frequent zien we deze commerciële tonijnboten de havens van de Galapagos binnenvaren onder het mom van wat men een “48-uurs noodstop’ noemt. Vaak doen ze alsof zij een medisch of technisch spoedgeval aan boord hebben om toegang tot de haven te krijgen. Het geeft hen een perfecte mogelijkheid om te zien of de boten van het Nationaal Park in de haven liggen of aan het patrouilleren zijn.

Uiteraard is het nieuwe satellietsysteem waardevol, maar om echt de mogelijkheid tot stroperij door de commerciële tonijnvloot een halt toe te roepen, moet toestemming om door het Galapagos mariene reservaat te varen, ten allen tijde geweigerd worden.

FOTO'S

map poaching galapagos
kaart van visgebied

 

Don Mario tuna boat
Don Mario tonijnboot

 

Don Mario illegally fishing
Don Mario bezig met illegaal vissen
Bron: Galapagos Nationaal Park

 

news_090701_3_1_collection_of_tuna_balls
Collectie tonijnballen
Bron: Sea Shepherd Galapagos

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: