Dubbele slag in de Galapagos

26 juni 2009

Dubbele slag in de Galapagos: Twee aanhoudingen in twee dagen op twee eilanden Haaienvinnen op heterdaad in Santa Cruz

Aanhoudingen vanwege haaien in Santa Cruz

shark finOp de avond van 25 juni 2009 heeft de milieupolitie van Ecuador, na informatie te hebben gekregen van Sea Shepherd Galapagos, een inval gedaan in het huis van een visser op het eiland Santa Cruz. De milieupolitie werd ondersteund door de Galapagos National Park Service en de hondenbrigade van de politie.

Met dank aan het uitmuntende werk van de honden en hun begeleiders kon de politie snel 52 grote haaienvinnen vinden in het huis. De gedroogde en verse vinnen wogen ongeveer 14 kilo. Ze waren afgesneden van zwarttiphaaien en Galapagoshaaien.

Daarnaast nam de politie een aanzienlijke hoeveelheid illegaal visgerei in beslag (haken, netten en lijnen) dat gebruikt wordt voor de illegale haaienvisserij.

Hoewel de wet in Ecuador het toestaat om haaien als bijvangst te vangen nabij het vasteland van Ecuador, is het absoluut verboden om binnen het Galapagos Mariene Reservaat te vissen naar haaien.

De haaienvinnen hebben een geschatte waarde van 10.000 dollar.
De verdachte is in verzekering gesteld. Sea Shepherd zal blijven assisteren in deze zaak om zo een veroordeling en een gepaste straf zeker te stellen.

article_separator_350x1

Aanhoudingen vanwege kreeften op Isabela

lobstersNaar aanleiding van een onderzoek door Sea Shepherd heeft de milieupolitie woensdagnacht op het eiland Isabela een inval gedaan bij een kreeftenstroper en 176 kreeften in beslag genomen. De milieupolitie van Ecuador viel het huis binnen van Jaime Fabián Cedeño Maldonado. In vriezers achter in het huis lag meer dan 45 kilo illegaal gevangen rode en groene kreeft. De kreeften, waarvan de waarde op zo’n 2500 dollar wordt geschat, zouden naar het vasteland van Ecuador worden gesmokkeld om daar verkocht te worden.

In een reactie op de invallen zegt kapitein Alex Cornelissen, Directeur van Sea Shepherd Galapagos, “Dit is enkel het begin. Wij zijn van plan om een eind te maken aan de plundering van de beschermde wateren van het Galapagos Mariene reservaat, een werelderfgoedgebied van de Verenigde Naties. Dit is niet het wilde westen waar overvallers kunnen stelen wat ze willen zonder consequenties.”

De wet in Galapagos verbiedt het bezit en de verkoop van rode en groene kreeft in deze tijd van het jaar. Het kreeftenseizoen is streng gereguleerd omdat hun aantallen reeds flink zijn afgenomen door overbevissing.

De aanklager op het eiland Isabela, Ismael Garcia Morales, gaf een arrestatiebevel uit voor Maldonado. Op dit moment is Maldonado voortvluchtig.

Sea Shepherd werkt nu samen met de milieupolitie in Ecuador, de Galapagos National Park Service en juridisch adviseurs om er zeker van te zijn dat deze en andere stropers worden aangeklaagd en bestraft

article_separator_650x1

EXTRA FOTO'S

the illegal fisherman
De visser die berecht wordt voor illegale haaienvinactiviteiten in bewaring.

 

Press Conference
Persconferentie op Santa Cruz waar de haaienvinnenoperatie openbaar is gemaakt.


fishing hooks
In beslag genomen vishaken

 

Officer with the illegally caught lobsters
Officier met de illegaal gevangen kreeften


alle foto's eigendom van Sea Shepherd Galapagos

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: