Sea Shepherd kondigt nieuw Antarctisch onderzoeksproject aan

25 juni 2009

Sea Shepherd kondigt nieuw Antarctisch onderzoeksproject aan

Sea Shepherd lanceert de 6e Walvisbeschermingscampagne: Operatie Waltzing Mathilda

Waltzing Matilda logo24 juni 2009 – Funchal, Madeira, Portugal – De Sea Shepherd Conservation Society heeft vandaag Operatie Waltzing Matilda aangekondigd, de 6e Sea Shepherd campagne ter bescherming van de walvissen in het reservaat van de Zuidelijke Oceaan tegen de Japanse stropers.

Ongeveer 30 leden van de pers waren aanwezig op de persconferentie, ondanks dat de hotelmanager erop aandrong om de bijeenkomst bescheiden achter in de foyer te houden, verborgen door de bar.

“Dit is een onderzoeksproject” aldus kapitein Paul Watson. “We hebben besloten onze verbondenheid te tonen met de Japanse, Australische en Nieuw-Zeelandse onderzoeksprojecten. Ons eerste doel is het onderzoeken van niet-dodelijke manieren om walvissen te beschermen. Natuurlijk kan dit een onderzoek naar de rompdikte van het Japanse schip betekenen, een vaartuig-belastingtest en verfschilfer analyse, alsmede observatie van het gedrag van walvisjagers in reactie op reukzinstimulatie”.

Om het onderzoeksthema van de Sea Shepherd campagne te verbeelden droegen Sea Shepherd Nederland Directeur Laurens de Groot en Sea Shepherd Groot-Brittannië Directeur Steve Roest opblaasbare boten met de tekst “Research” en waren bewapend met schuimrubberen harpoenen om te jagen op IWC vertegenwoordigers. Tijdens hun poging om “weefselmonsters” te nemen van de gedelegeerden voor onderzoek hadden ze problemen met het vinden van de ongrijpbare Japanse walvisjagers. De Australische Minister van milieu, Peter Garrett, kruiste echter nietsvermoedend het pad van de harpoenen, en omdat Australië blijkbaar voor de afslachting van bultruggen in Groenland stemt, werd hij beschouwd als een gerechtigd doelwit.

De Sea Shepherd Conservation Society zal in december terugkeren naar de Zuidelijke Oceaan voor de 6e Antarctische Walvisbeschermingscampagne. Dit jaar zal Sea Shepherd twee schepen sturen naar de Zuidelijke Oceaan, de verbeterde Steve Irwin en mogelijk het snelle onderscheppingsvaartuig Earthrace.

Aan boord zal een filmploeg van Animal Planet zijn, om voor het 3e seizoen de Whale Wars vast te leggen.

“We nemen het krachtigste anti-walvisvangst wapen mee dat er bestaat: een filmploeg,” aldus Laurens de Groot, directeur van SSCS Nederland. “ Camera’s zijn krachtiger dan kanonnen en onze munitie is de naakte waarheid over de Japanse walvisvangst. We zijn van plan om ons te richten op Japanse misdaden en ons doel is om de Japanse vloot (economisch) ten onder te laten gaan.”
Een internationale bemanning van vrijwilligers zal de schepen bemannen naar de Zuidelijke Oceaan, maar dit jaar zal de campagne een Australisch gezicht hebben. Daarom is ook de naam Operatie Waltzing Matilda gekozen.

“Australiërs zijn de meest gepassioneerde walvisbeschermers ter wereld,” aldus Captain Watson. “Operatie Waltzing Matilda zal staan voor onze dankbaarheid aan Australië voor de ongelooflijke steun die we sinds 2005 van het volk hebben ontvangen. De Steve Irwin zal in december vertrekken vanuit West Australië met aan boord voor het merendeel Australiërs”.

Kylie Herd, een Sea Shepherd bemanningslid uit Perth en aanwezig op de IWC Conferentie op Madeira, zei: “Ons logo is gevormd naar de kunstwerken op de jachtvliegtuigen van de legendarische Vliegende Tijgers die vochten tegen de Japanse Keizerlijke troepen in China. De kleuren van de Aboriginals en de Australische vlag zijn verwerkt in het ontwerp met de piraten-kangaroe die de drietand van rechtvaardigheid van Neptunus vasthoudt. We zijn van plan om af te zakken naar de Zuidelijke Oceaan om daar de gevaarlijke dans aan te gaan met de Japanse walvisvloot en we zijn van plan om een Matilda los te laten die vol zit met alle mogelijke defensieve tactieken voor de walvissen en tegen de Japanse walvisstropers.’

Walvisbeschermingscampagne Operatie Waltzing Matilda staat gepland voor vertrek naar de Zuidelijke Oceaan op 1 december 2009.

Zoals altijd heeft Sea Shepherd dit jaar weer nieuwe verrassingen voor de Japanse piraten en de walvisjagers zullen zeker ook verrassingen hebben voor Sea Shepherd. De confrontaties lopen verder uit de hand naarmate de walvisjagers elk jaar meer geld verliezen. De Sea Shepherd bemanning is van plan vol te houden en zal zich nooit terugtrekken voordat de laatste harpoen is stilgelegd en het woord “reservaat” voor eens en altijd wordt begrepen. Er bestaat voor Sea Shepherd geen terugtrekking van de walvisoorlogen, er is alleen de overwinning of de nederlaag voor de walvissen en wij zijn niet van plan om te walvissen te zien verliezen, bovendien zijn we niet van plan om deze walvisspek etende, moordende barbaarse slachters te laten winnen.

 

FOTOS

Alle foto’s door Deborah Bassett

research
Kapitein Watson met Britse directeur Steve Roest en
Nederlandse directeur Laurens de Groot houden
zich bezig met “research” op de persconferentie


Rasta-logo
Kapitein Watson onthult het nieuwe logo van de walviscampagne
met supporter Dave Rastovich van “Surfers for Cetaceans”


Peter Garrett
Laurens de Groot verricht “onderzoek” op
Australisch Minister van Milieu Peter Garrett

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: