Stel je eens een wereld zonder vis voor

24 juni 2009

Stel je eens een wereld zonder vis voor

End of the Line – ’s Werelds eerste grote documentaire over het verwoestende effect van overbevissing

End of the LineThe End of the Line, een film van Charles Clover, is nu al te zien in bioscopen in de hele VS en ging op 8 juni in première in Engeland op Wereld Oceanen dag.

Steve Roest, directeur van Sea Shepherd UK, en vrijwilliger Mark Sanders-Barwick woonden een speciale voorvertoning bij van de film in de IMAX bioscoop in Londen op 1 juni

Na een ontvangst met champagne in het wetenschappelijk museum, omringd door replica’s van oude vliegtuigen, straalmotoren en andere vliegmachines, vulde de spectaculaire IMAX bioscoop zich met meer dan 350 gasten om de film te bekijken.

Onder de bekende gasten bevonden zich ook Stephen Fry, Greta Sacchi, Geri Halliwell, Donna Air en Sarah Brown, de vrouw van de premier

Rupert Murray, de regisseur van de film, opende de avond met een korte toespraak van toegezegde steun van Mark Price, directeur van de Britse supermarktketen Waitrose. Na de film was er een levendig vragenuurtje met het publiek

Roest merkte op: “De film is fantastisch; kon de film kritischer zijn – ja;  zouden we op moeten houden met vis eten – ja, maar The End of the Line laat meesterlijk zien hoe wanhopig onze oceanen eraan toe zijn door de onophoudelijke commerciële overbevissing. Ik kreeg een persoonlijke toezegging van Jeremy Langley (de vis- en schelpdieren inkoper van Waitrose) voor het oog van 350 mensen dat Waitrose de verkoop van zwaardvis en andere bedreigde vissoorten zou stopzetten, dus al met al is het een geslaagde avond geworden."

The End of the Line, de eerste grote documentaire die het effect van overbevissing in onze oceanen laat zien, beleefde zijn wereldpremière op het Sundance Film festival in de Wereldcinema documentaire wedstrijd. Sundance vond plaats in Park City in Utah van 15 tot 25 januari 2009

In de film zien we uit de eerste hand de effecten van de wereldwijde liefdesrelatie die de wereld heeft met vis als voedsel.

news_090623_1_fish1

De film bekijkt de dreigende uitsterving van de blauwvintonijn, die veroorzaakt wordt door de toenemende vraag naar sushi vanuit de westerse wereld; de invloed op het leven in zee die resulteert in de enorme overpopulatie van kwallen; en de verregaande implicaties van een toekomstige wereld zonder vis waarin massale hongerdood dreigt.

De film volgt Charles Clover, onderzoeksjournalist (en auteur van The End of the Line), twee jaar lang terwijl hij politici en bekende restaurateurs die weinig acht slaan op de schade die zij aan de oceanen toebrengen, met de feiten confronteert.

Een van zijn bondgenoten is de voormalig tonijnkweker Robert Mielgo die nu klokkenluider is geworden en kritiek uit op diegenen die de wereldwijde populatie van de prachtige blauwvintonijn vernietigen.

Gefilmd over de hele wereld – van de Straat van Gibraltar tot de kusten van Senegal en Alaska tot aan de vismarkt van Tokio – en met behulp van topwetenschappers, lokale vissers en uitvoerende ambtenaren van visserij departementen, is The End of the Line een alarmsignaal voor de hele wereld.

Wetenschappers voorspellen dat als we doorgaan met vissen zoals we dat nu doen, er rond 2048 zo goed als geen vis en schelpdieren meer zullen zijn.

The End of the Line laat zien hoe de vraag naar kabeljauw rond de kust van Newfoundland in de vroege negentiger jaren heeft geleid tot de decimering van de meest overvloedige kabeljauwpopulatie ter wereld. Sea Shepherd oprichter en voorzitter kapitein Paul Watson waarschuwde de Canadese regering in 1984 dat de noordelijke kabeljauwvisserij zou instorten door de overbevissing tenzij er onmiddellijk actie zou worden ondernomen. De regering negeerde de waarschuwing, dus voer Sea Shepherd in 1993 naar de uiterste puntjes van de Grand Banks (Canadese visgebieden) en verjoeg sleepnetvissers die bezig waren met overbevissen. (Kapitein Watson werd hiervoor gearresteerd en gevangen gezet, maar werd twee jaar later vrijgesproken.)De film bevestigt helaas dat de voorspelling van Sea Shepherd juist was.

Ook laat de film zien hoe high-tech vissersboten ervoor zorgen dat er geen ontsnapping mogelijk is voor de vispopulaties en waarom het idee dat viskwekerijen een oplossing zijn, een misverstand is

news_090623_1_fish2

De film legt de verantwoordelijkheid regelrecht bij de consumenten die onwetend bedreigde vis kopen, politici die het advies en de smeekbedes van de wetenschappers negeren, vissers die de quota overschrijden en illegaal vissen en de wereldwijde visserij die te langzaam reageert op de dreigende ramp.

The End of the Line verwijst naar oplossingen die simpel en haalbaar zijn, maar de politieke wil en activisme zijn doorslaggevend om dit internationale probleem op te lossen.

We moeten de visserij controleren door het aantal vissersboten in de hele wereld te verminderen, grote gebieden in de oceanen te beschermen door een netwerk van mariene reservaten te realiseren waar vissen verboden is, en door consumenten te leren dat ze de keus hebben om hun visconsumptie in zijn geheel te stoppen hetgeen alle ecosystemen in de oceanen ten goede zal komen.

Sea Shepherd directeur Kurt Lieber gaf als commentaar: “ Zelfs al behandelde deze film niet alles waar Sea Shepherd voor staat, toch hopen we dat het een startpunt zal zijn voor verdere discussies omdat iedereen op deze planeet door de overbevissing en de overexploitatie van de natuurlijke rijkdommen van de oceanen wordt geraakt.

We raden iedereen aan om de film te gaan bekijken, zijn persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen en actie te ondernemen waar mogelijk. Ook blijven we uw steun verwelkomen voor onze directe acties om de vissen en al het andere leven in de oceaan te redden.

Voor meer informatie kunt u de volgende website bezoeken:

http://endoftheline.com

article_separator_650x1

Citaten van de makers van de film:

We moeten ermee ophouden om onze oceanen te zien als een voedselfabriek en ons realiseren dat ze alleen gedijen als één grote en complexe mariene omgeving. We moeten nu actie ondernemen om de zee te beschermen tegen buitensporige overbevissing zodat er nog vis in de zee zal zijn voor onze kleinkinderen en achterkleinkinderen -- Charles Clover, auteur van het boek

“Overbevissing is dé grote milieuramp waar mensen nog nooit van hebben gehoord.” Een recent wereldcongres over de voorraden blauwvintonijn trok zo goed als geen media-aandacht in de VS.We hopen dat deze film echt een alarmsignaal zal afgeven. We kunnen nu gelijk beginnen met het oplossen van dit probleem. -- Producent George Duffield

Het lezen van het boek The End of the Line heeft mijn leven en mijn eetgedrag veranderd. Ik hoop dat de film hetzelfde zal doen voor anderen. -- Producent Claire Lewis

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: