De Internationale Waanzinnige Walvisvaart Commissie gaat van start in Madeira

23 juni 2009

De Internationale Waanzinnige Walvisvaart Commissie gaat van start in Madeira

Verslag van kapitein Paul Watson

Paul lands in Portugal

Kapitein Watson landt in Portugal en wordt gelijk
vier uur lang vastgehouden door de douane


De reis naar het 61ste jaarlijkse congres van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) werd een avontuur zodra het vliegtuig van TAP landde op Funchal Airport en Deborah Bassett en ik van de landingsbaan naar de aankomsthal liepen.

Ik had geen enkele reden om bezorgd te zijn toen ik naar de douane wandelde en hen mijn paspoort overhandigde. De beambte nam het paspoort, haalde het door de machine en ik zag een serieuze blik in zijn ogen komen.

“Pardon meneer, het lijkt erop dat er een probleem is”, zei hij. “Ik denk dat er nog iemand is die een naam heeft die op de uwe lijkt. Vindt u het erg om te wachten terwijl we de rest van de passagiers controleren?”

Dus gingen Deborah en ik terug naar het eind van de rij. Toen we de beambte naderden verzocht hij ons hem te volgen naar een kleine kamer, waar we vervolgens bijna vier uur zaten terwijl onze zaak onderzocht werd.

Op een gegeven moment kwam de beambte de kamer binnen en vroeg of ik ooit in Portugal in de problemen had gezeten. Hij voegde hieraan toe: “Iets met een Nederlands schip, 10 jaar geleden?”
“Hmmm, ik weet niks van een Nederlands schip 10 jaar geleden”, antwoordde ik.
Even later kwam hij weer terug en zei: “Pardon, heeft u iets illegaals gedaan in Portugal in de jaren ‘70?”

“Ik denk het niet. Ik breek geen wetten, ik handhaaf ze” antwoordde ik.

“Nou, het lijkt erop dat u iets heeft gedaan in de jaren ‘70 in Noord-Portugal” zei hij.

“Oh, ze hebben het waarschijnlijk over die keer dat ik de piratenwalvisjager Sierra de haven van Lexious in heb gejaagd en hem twee keer geramd heb. Ik geloof niet dat dat illegaal was, ik ben nooit op de hoogte gebracht van een eventuele aanklacht. De havenkapitein wilde me aanklagen wegens grove nalatigheid, maar ik heb hem gezegd dat er niks nalatigs aan was. Ik heb het schip precies daar geraakt waar ik het wilde raken. Hij zei me dat hij niet kon bepalen wie de eigenaar van de Sierra was, en dat ik vrij was om te vertrekken.”

De beambte keek me vol ongeloof aan en zei toen: “Het lijkt erop dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd voor iets dat in verband staat met een incident in Noord-Portugal, wacht u alstublieft hier totdat ik meer informatie kan vinden.”

Ik had niet veel keus en ging dus weer zitten. Deborah vroeg me wat ik dacht dat er zou gebeuren.
“Nou,” zei ik, “voor zover ik het kan beoordelen zijn er drie opties. Ik word gearresteerd en we halen het nieuws, ik word gedeporteerd en we halen het nieuws of ze laten ons Madeira in en we halen het nieuws. Alledrie de opties bieden mogelijkheden.”

Eindelijk keerde de beambte terug en vertelde ons dat het ons vrij stond om te vertrekken en dat we Madeira in mochten. Blijkbaar was er inderdaad een arrestatiebevel voor mij uitgevaardigd in 1980. Het arrestatiebevel stond in verband met onze totale vernietiging van de piratenwalvisjager Sierra die we hadden geramd in 1979. Op 6 februari 1980, na een miljoen dollar aan reparaties, zonk de Sierra aan de kade in de haven van Lissabon.

Het arrestatiebevel was echter in 2008 verlopen.
Deborah en ik gingen verder door de douane, waar twee vriendelijke beambten die fans waren van ‘Whale Wars’ onze tassen controleerden, en daarna namen we een taxi naar het hotel om in te checken voor het congres.

De volgende ochtend konden we de tientallen Portugese politieagenten zien die de ingang van het hotel bewaakten. Ironisch genoeg waren de belangrijkste tegenstanders van de Japanse walvisvaart (wijzelf) al binnen. We hadden een jaar van tevoren kamers geboekt, en als geregistreerde gasten konden ze ons niet het hotel uitzetten.

De Portugese regering had er met opzet voor gekozen om het congres in Madeira te houden zodat het moeilijk zou zijn voor actievoerders om van het vasteland van Europa te komen. De politie had ook instructies gekregen om iedereen die een Sea Shepherd logo droeg te verhinderen het hotel binnen te gaan.

Het 61ste jaarlijkse congres van de Internationale Walvisvaart Commissie opende op dezelfde saaie manier als de bijeenkomsten in voorgaande jaren. Dr. Roger Payne zei sarcastisch dat de verhandelingen en discussies uit 1971 zo in de huidige agenda zouden passen.

Beter nieuws was dat de Australische delegatie waarachtig harde woorden uitsprak voor de eerste keer sinds senator Ian Campbell de zeer uitgesproken afgevaardigde was van Australië in de Commissie. De Japanners mompelen iets over het terugplaatsen van de bultruggen op hun dodenlijst. Groenland wil bultruggen doden. IJsland wil gewone vinvissen doden. Korea wil nu ook walvissen doden, Noorwegen wil meer dwergvinvissen doden en Japan wil alles dat zwemt en ademt doden.

Omdat Sea Shepherd van de IWC-vergaderingen is verbannen hingen de Sea Shepherd vrijwilligers uit Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Nieuw-Zeeland, Duitsland en de VS rond bij de ingang van het hotel en intimideerden op die manier de walvisjagers, wat altijd leuk is.

Een tiental leden van de Japanse delegatie stond op het punt om het restaurant buiten naast het zwembad binnen te gaan toen ze mij aan tafel zagen zitten. Het was erg komisch om te zien hoe ze stopten, hun mond openviel, en ze toen vlug omdraaiden om weg te scharrelen, op zoek naar een ander restaurant.

Het hoogtepunt van de dag voor mij was toen Dr. Sydney Holt, een van ’s werelds belangrijkste en vooraanstaande autoriteiten op het gebied van walvissen en de walvisjacht, mij benaderde om me te vertellen hoe zeer hij Sea Shepherd steunde en mijn uitnodiging om lid te worden van de Sea Shepherd Adviesraad accepteerde.

Aan het eind van de dag gingen de gedelegeerden en de goedgekeurde NGO’s en media met bussen richting de cocktailreceptie van de Portugese regering. Wij waren natuurlijk niet uitgenodigd, maar we stonden bij de deur en zwaaiden ze uit met een glimlach voor de Japanse delegatie. Een van hen maakte stiekem een foto van me. De Amerikaanse commissaris voor de walvisjacht, Bill Hogarth, bleef staan en schudde publiekelijk mijn hand, tot grote ontsteltenis van de Japanse gedelegeerden.

En zo eindigde Dag Een. Mijn voorspelling is dat er wederom niks opgelost zal worden en niks zal worden besloten. Japan zal nog een motie indienen om Sea Shepherd te veroordelen, de walvisjagers zullen jammeren om meer slachtoffers, de naties die de walvisvaarders verdedigen zullen zich in bochten wringen en de illegale walvisjagers zullen doorgaan met het doden van walvissen zonder enige vorm van tegenstand, op de Sea Shepherd bemanning na.

Het is zowel ironisch als absurd dat de enige organisatie die daadwerkelijk de levens van de walvissen redt, die daadwerkelijk tussenbeide komt bij de illegale walvisvangst, de enige organisatie is die niet officieel bij de IWC vergaderingen mag zijn.

Deze avond, terwijl degenen die voor en tegen de walvisjacht zijn zij aan zij zitten en Portugese wijn en port drinken en allen gezamenlijk de tactieken van Sea Shepherd bekritiseren, vergaderden de Sea Shepherd leden over de aankondiging van de zesde walvis-verdedigingscampagne in de Zuidelijke Oceaan.

Het is geweldig om de schaduwspelers van deze beweging te zijn. Er zijn op dit congres veel gedelegeerden die het met ons eens zijn, maar die niet met ons willen worden gezien bij daglicht. Maar het grootste voordeel van de verbanning van het IWC is dat we die saaie vergaderingen niet hoeven bij te wonen. We hoeven alleen maar de regels in de gaten te houden en dan in december naar de Zuidelijke Oceaan te vertrekken om de Japanners wederom op hun donder te geven.

FOTO'S

alle fotos door Deborah Bassett

Captain Watson greets the Japanese delagation
Kapitein Watson begroet de Japanse delegatie


Captain Watson being interviewed by Portuguese press
Kapitein Watson wordt geïnterviewd door de Portugese media


Captain Watson shakes hands with IWC commissioner Bill Hogarth
Kapitein Watson schudt IWC commissaries Bill Hogarth de hand

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: