Gelekte olie bij de Galapagos Eilanden, toeristenboot gestrand

19 juni 2009

Gelekte olie bij de Galapagos Eilanden, toeristenboot gestrand

Op vrijdag 12 juni strandde het toeristenschip Evolution nabij Española in het zuiden van Galapagos. De romp heeft zware beschadigingen opgelopen, een groot gat onder het wateroppervlak. Gelukkig zonk het schip niet, omdat het gat voor het merendeel in een van de water/ballasttanks zit. De boot Sierra Negra van het Nationaal Park werd ingeroepen om assistentie te verlenen. Vanwege nog onbekende reden werd het vaartuig naar het hart van de archipel gebracht, waar het tot op heden verblijft op dezelfde plaats waar nog geen drie weken geleden de Mollendo vastliep. Er was geen diesel verwijderd voordat het schip hier arriveerde. Het vaartuig arriveerde dinsdag 16 juni in Academy Bay.

De Evolution, een schip van toeristenbureau Quasar Náutica, had 3000 liter diesel aan boord waarvan een onbekende hoeveelheid in de baai van Puerto Ayora gelekt is. Volgens de bemanning van de Evolution was deze brandstof gelekt tijdens een overdracht waarbij een van de slangen die gebruikt werden loskwam en in het water viel. Enkele olieschermen zijn ingezet rond het schip.

Hoewel er gezegd wordt dat hierna geen olie meer is weggelekt, was de geur van diesel zo sterk dat het vermoeden er is dat er grote hoeveelheden brandstof weggelekt zijn. De eigenaren van het vaartuig zijn bezig met tijdelijke reparaties; spoedig wordt het schip verplaatst naar een droogdok op het continent.

Recentelijk heeft de minister van Toerisme van Ecuador in een interview met een van de nationale kranten gezegd dat hij hoopt dat UNESCO de Galapagos eilanden verwijderd van de lijst van bedreigde wereldnatuurmonumenten. Zij is er van overtuigd dat Ecuador verbeteringen heeft aangebracht op die punten waar de lijst dat nodig achtte. Een van deze punten is ecologische degradatie vanwege groeiende toeristenaantallen.

Toch hebben we hier een toeristenboot, gestrand in het midden van het toeristisch centrum van Galapagos, die ongespecificeerde hoeveelheden brandstof lekt. Dit is zeker niet de eerste toeristenboot die brandstof lekt, vastloopt of zinkt in de laatste jaren. Regels zijn niet meer wat ze geweest zijn; veel toeristenschepen zijn zeer slecht onderhouden. Regelmatig zinkt er een op mysterieuze wijze en er wordt vaak gesuggereerd dat de eigenaren de schepen met opzet vast laten lopen om zo verzekeringsgeld te kunnen claimen.

Amper drie weken na de bijna-ramp met de Mollendo worden we wederom geconfronteerd met bewijs dat Galapagos wel degelijk bedreigd wordt.

Foto'S door Sea Shepherd

Credit: Sea Shepherd Galapagos

news_090618_2_1_Evolution
Toeristenboot Evolution in Academy Bay, Santa Cruz eiland

 

news_090618_2_2_Evolution_spill
Gedeeltelijk uitgezette olieschermen

 

news_090618_2_4_random_sinking_boat
Toeristenboot botste met het eiland. Het blijkt dat de stuurman in slaap was gevallen.

 

news_090618_2_3_oil_slick
Het is onduidelijk hoe dit het leven in de baai zal aantasten.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: