Verslag Cove Guardians Marieke Besselsen en Konrad Szymanski

4 october 2012

Verslag Cove Guardians Marieke Besselsen en Konrad Szymanski

De Nederlandse Cove Guardians Marieke Besselsen en Konrad Szymanski keerde recent veilig terug op Nederlandse bodem. Zij verbleven in september namens Sea Shepherd in Taiji (Sea Shepherd Operation Infinite Patience 2012/2013). Hieronder hun verhaal.

Konrad Szymanski: ‘Dit was mijn eerste campagne als Cove Guardian, maar zeker niet mijn laatste.’  

Moe van de lange terugreis en de vele indrukken maar niet gebroken. Konrad Szymanski keerde vrijdagavond, 28 september, terug in Nederland.   

Konrad is geen prater maar eenmaal in de beslotenheid van de auto, komen de verhalen. Verhalen over de lokale inwoners van Taiji. Over hoe zij de zes Cove Guardians continu in de gaten houden, over de intimidaties, over bijna “onzichtbare” verhoren op het strand door de immer aanwezige Japanse politie, over zijn reis, zijn motivatie en zijn niet te stoppen drive. Maar ook over de verschrikkingen van de drijf- en de slachtpartijen, over het bloed… ‘Maar’, zegt hij, ‘Het bloed, de slachtpartijen, dat was vreselijk. Maar weet je wat ik nog het ergste vond? Wanneer er weer een dolfijn uit het water werd gehesen, uitgekozen, klaar voor transport richting een leven lang in gevangenschap ergens op de wereld… Dat deed misschien nog wel het meeste pijn.’

United as one, for the oceans

De angst- en de doodskreten van de dolfijnen zullen hem niettemin altijd bij blijven. Maar ook de vriendschap en de verbondenheid met zijn collega Cove Guardians. ‘Het onderlinge respect, de warmte… Je helpt elkaar, en ziet op elkaar toe. Het is een harde en moeilijke operatie. Je mag niet verslappen. We moeten onze emoties in control houden en kunnen slechts toezien en de verschrikkingen vast leggen. Het heet niet voor niets Operation Infinite Patience. Daarbij moet je elkaar helpen. We doen het samen, united as one, for the oceans!... Mensen die dat geduld niet hebben of zich moeilijk kunnen beheersen, zijn ongeschikt als Cove Guardian.’

Steunbetuigingen

Hij zegt blij te zijn met alle steun die hij tijdens zijn verblijf in Japan voelde vanuit Nederland maar ook vanuit de rest van de wereld. De warme woorden van trouwe Sea Shepherd supporters en van vrienden die via sociale media tot hem kwamen. ‘Daarvoor wil ik iedereen bedanken.’ 

Echt moeilijk heeft hij het gedurende de campagne nooit gehad. ‘Ik ben bang dat de echte emoties nu pas gaan komen. Nu ik weg ben van de realiteit daar en terug in de realiteit hier. Ik denk dat ik me de komende tijd pas echt ga realiseren wat ik allemaal heb gezien en meegemaakt…’

‘…Maar ondanks alles. Dit was mijn eerste campagne als Cove Guardian, maar zeker niet mijn laatste.’

 Konrad_S_1

Cove Guardians Michael, Marieke, Konrad, Melissa, Guilherme, Ashley
Photo: Sea Shepherd

 

Marieke Besselsen: ‘We moeten de waanzin van Taiji naar buiten blijven brengen. Net zo lang tot het stopt.’

Nee, ze is geen held. Ze is gewoon Marieke, geboren en getogen op de Veluwe. Marieke Besselsen keerde dinsdagochtend, 2 oktober, terug in Nederland.

Bijna drie jaar geleden hoorde Marieke voor het eerst de verhalen en achtergronden over de jaarlijkse dolfijnenvangst en slacht in Taiji. Vanaf dat moment groeide het idee in haar hoofd als Cove Guardian af te reizen richting het Japanse stadje. ‘Al zette het voorval vorig seizoen met Erwin Vermeulen mij wel aan het denken.’ Erwin, al jarenlang actief vrijwilliger bij Sea Shepherd, werd op 16 december 2011 opgepakt in Taiji. Hij zou een Japanse hotelmedewerker hebben geduwd en verdween voor 2 maanden in de Japanse cel. Onschuldig, zo werd tijdens het proces aangetoond. Ter compensatie voor zijn gevangenschap ontving Erwin recent een geldbedrag van €10.000,- van de Japanse Overheid. Dit bedrag maakte hij in zijn geheel over aan Sea Shepherd.

‘Na wat contacten met Erwin besloot ik te gaan’, vervolgt Marieke. ‘Ik ben redelijk geduldig en heb een zachtaardig karakter.’

Stoom afblazen

Desalniettemin werd het haar soms even te veel in Taiji. Zoals op die ene dag, ergens halverwege september, toen er een grote groep grienden (Pilot Whales) de zogenaamde killer cove in werd gedreven. ‘Het weer was die dag verschrikkelijk slecht… Het regende pijpenstelen, mijn camera ging stuk en de cove kleurde letterlijk bloedrood. Daarna zagen we hoe de vermoorde dolfijnen aan hun staarten langs de boten werden vastgebonden en afgevoerd richting slachthuis. Ik was zo verdrietig en boos. Op heel de wereld… Ik heb me toen teruggetrokken op een toilet om even stoom af te blazen.’

Intimidaties
Evenals de Nederlandse Cove Guardian Konrad Szymanski, die op 28 september al terugkeerde in Nederland, vertelt Marieke over hoe de Cove Guardians continu in de gaten worden gehouden en geïntimideerd. Door zowel politie als de lokale bevolking. ‘Naast de Cove Guardians van Sea Shepherd zijn er meer actiegroepen actief in Taiji. Maar ons houden ze meer dan wie ook in het oog. Ze hebben het in Japan simpelweg niet op Sea Shepherd. Dat voel je en dat zie je…’

‘Dat maakt de onderlinge band tussen de Cove Guardians en het respect voor elkaar overigens alleen maar sterker’, vervolgt ze. ‘Die vriendschap, die verbondenheid… Ook dat heeft mij geraakt. In positieve zin. De Cove Guardians helpen elkaar en houden elkaar in de gaten. Zie je het even niet meer zitten, dan is er altijd steun van de anderen.’

Slavernij
Ze zag én hoorde de verschrikkingen van Taiji. De letterlijk bloedrode cove en de angst en de pijnkreten van de dolfijnen. Zoals ze ook zag hoe dolfijnen uit het water werden gehesen, klaar voor transport richting een leven lang in gevangenschap ergens op de wereld. Evenals bij Konrad deed dat haar misschien nog wel het meeste pijn. ‘Dolfijnen staan wat intelligentie betreft op gelijke voet met de mens. Hoe kunnen mensen dit de dolfijnen aandoen? Het is pure slavernij om ze de rest van hun leven onnatuurlijke kunstjes te laten doen. En wat krijgen ze daar voor terug? Dode vis, volgespoten met medicatie…’

Compassie
Voor Marieke staat niet voor niets één ding vast. Dit was haar eerste maar zeker niet haar laatste campagne. ‘Indien het uitkomt, ga ik volgend seizoen al terug. We moeten de waanzin van Taiji naar buiten blijven brengen. Net zo lang tot het stopt. En nee, daar hoef je geen held voor te zijn. In tegendeel. Compassie, daar draait het om.’

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: