Geert Vons vertrouwt op goede afloop zaak Paul Watson

24 mei 2012

Geert Vons vertrouwt op goede afloop zaak Paul Watson 

De door Sea Shepherd georganiseerde internationale actie S.O.S. Day – Save Our Skipper! was een groot succes. Bij Duitse ambassades, overal ter wereld, verzamelden zich honderden sympathisanten om te pleiten voor de vrijlating van Paul Watson, oprichter van Sea Shepherd. Ook bij de Duitse ambassade in Den Haag lieten ruim honderd aanhangers hun stem horen. Geert Vons, directeur Sea Shepherd Nederland, sprak er met een vertegenwoordiger van de Duitse ambassade. Vons uitte zijn bezorgdheid over de zaak Paul Watson.

De Duitse regering wil Watson mogelijk uitleveren aan Costa Rica. Volgens de Costa Ricaanse autoriteiten heeft Watson in 2002 de bemanning van een Costa Ricaans schip in gevaar gebracht. Dit zou zijn gebeurd tijdens een confrontatie met haaienvissers in de Guatemalaanse wateren. Sea Shepherd wilde voorkomen dat deze illegaal opererende vissers doorgingen met het afsnijden van de vinnen van levende haaien, sharkfinning genaamd. Na deze daad worden de haaien teruggegooid in zee waarna ze verdrinken of worden verscheurd door soortgenoten.

Verwijt

Costa Rica verwijt Watson de wet scheepvaartverkeer geschonden te hebben. Dit zou zijn gebeurd tijdens het maken van een documentaire over haaien, in de wateren van Guatemala in 2002. Tijdens deze opname stuitte Sea Shepherd op de Costa Ricaanse vissersboot Varadero. Aan boord van dit schip werden illegaal gevangen haaien van hun vinnen ontdaan.

Op borgtocht vrij

Watson kwam afgelopen maandag  weliswaar op borgtocht vrij, er hangt hem echter nog altijd een uitlevering boven het hoofd. In afwachting van een beslissing over zijn uitlevering aan Costa Rica mag hij Duitsland niet verlaten. Sea Shepherd wil Duitsland er van overtuigen niet in te gaan op het uitleveringsverzoek. Geert Vons: ‘Het is op z’n zachtst gezegd een beetje merkwaardig dat het eerste aanhoudingsverzoek van 2002 al jaren geleden is ingetrokken en dat het verzoek waar het zich hier nu om handelt, dateert van 25 oktober 2011. Na deze datum heeft Paul meerdere Europese landen bezocht, en is nooit aangehouden. Waarom dan nu wel in Duitsland?’

Gematigd positief

Vons was gematigd positief gestemd over het gesprek met de vertegenwoordiger van de Duitse ambassade. ‘Ik heb mijn bezorgdheid over de mogelijke uitlevering van Paul geuit. De vertegenwoordiger liet weten dat de Duitse overheid de argumenten van Costa Rica serieus neemt maar ook wel degelijk luistert naar de argumenten van Sea Shepherd.’

Foto_23_mei_Den_Haag_1 

  foto: Robert John Henderson

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: